Ruotsi – mallimaa vai varoittava esimerkki?

Ruotsikuva on viime aikoina saanut monta kolausta. Aikaisemmin Ruotsi on ollut monelle mallimaa. Talous on vahva kansainvälisistä yrityksistä johtuen. Esimerkkeinä IKEA, H&M, Saab, Volvo ja lukuisat muut. Maassa on myös paljon IT-yrityksiä.

Kiinnostava on analyysi siitä, mitä erimaalaiset ajattelevat Ruotsista. Venäläiset pitävät ruotsalaisia luotettavina ja rauhallisina, mutta mediassa kuva on erittäin negatiivinen. Maahanmuutto on julkisessa kuvassa hallitsematon ja seksitavat täysin turmeltuneet. Maa on kuitenkin venäläisen median mukaan onnistunut kommunismissa. Vasemmiston – tosin sosiaalidemokraattien – kannatus on huomattavan suuri. Tälläkin hetkellä lähes 40 %. Kommunismista ei kuitenkaan ole kyse.

USA:ssa moni ei tiedä juuri mitään Ruotsista tai Suomesta, mutta jos tietää, niin kuva on myönteinen. Olemme pohjoismaisia hyvinvointivaltioita. Osaltaan Nato-prosessi toi Suomen ja Ruotsin monen tietoisuuteen.

Ruotsalaisten mielestä Suomi on pettänyt naapurimaansa kolme kertaa. Vuonna 1808 Suomi erosi Ruotsista lähes 600 vuoden jälkeen ja liitettiin Venäjään. Suomenlinna eli upea linnoitus Sveaborg luovutettiin ilman taistelua. Sitten toisen maailmasodan jälkeen tehtiin YYA-sopimus Neuvostoliiton kanssa. Ja kaiken kukkuraksi liityimme Natoon ennen Ruotsia, vaikka olimme sopineet menevämme sinne käsi kädessä.

- Mainos -

Miksi Ruotsikuva on muutoksen kourissa?

Ruotsi on ottanut väkilukuun suhteutettuna eniten maahanmuuttajia Euroopassa. Maa on halunnut olla moraalinen suurvalta, jossa demokratia ja ihmisoikeudet ovat korostetussa asemassa.

Tulos ei ole ollut odotettu. Toki moni maahanmuuttaja edistää kansankotia työskentelemällä erityisesti palvelualoilla, mutta kaikki eivät sopeudu. 30.000 kuuluu rikollisjengeihin. On jengiväkivaltaa, tappoja, räjäytyksiä ja autopolttoja lähes päivittäin. Ja lisäksi Koraanin polttoja. Syynä vähäinen integraatio. Vasta nyt siihen on herätty. Aivan liian myöhään.

Jaa artikkeli:

Artikkelin kirjoittaja

Marjatta Jabe
Mainos
Jatka lukemista
Sää
Mainos
Viikon kysymys

Mikä kesässä on parasta?

Katso tulokset

Loading ... Loading ...