Riina-Maija Palander paiskii töitä Aurinkorannikolla: ”Konttaan minihameessa ihan jätkänä”

Riina-Maija Palander elää Fuengirolassa kiireistä arkea äitinä ja ammattisisustajana. Ex-alppitähden vaimo löysi uuden harrastuksen podcast-maailmasta.

Jari Peltomäki
Jari Peltomäki
6 min lukuaika
Riina-Maija Palander on asunut Aurinkorannikolla vuosikausia, eripituisia aikoja. Paladerien perhe on viihtynyt niin Esteponassa kuin Fuengirolassa.

Riina-Maija Palander, 47,  muistelee tulleensa Aurinkorannikolle ensimmäisen kerran asumaan jo vuonna 2009.

Tumma kaunotar tunnetaan seurapiireissäkin. Hänellä on aviomiehensä, entisen alppihiihtäjä Kalle Palanderin kanssa kolme yhteistä lasta: 12-vuotiaat kaksoset Romeo ja Mona-Lisa sekä 18-vuotias tytär Oda-Sofia. Lisäksi Riina-Maijalla on aiemmasta suhteestaan poika Pyry, 24.

– Olemme viihtyneet rannikolla epäsäännöllisen säännöllisesti välillä pitkiäkin pätkiä. Pisin putki taisi olla neljä vuotta, Riina-Maija laskee.

– Meidän perhe-elämämme on aina ollut hyvin matkalaukkumaista. Lapsetkin ovat käyneet koulua niin Espanjassa, Ranskassa, Suomessa kuin Virossa.

- Mainos -

Riina-Maija ja Kalle ovat olleet naimisissa 17 vuotta. Vaimo naurahtaa, että pitkän avioliiton salaisuus on pitkäjänteisyys ja tilan antaminen toiselle. Aviopari on tottunut olemaan pitkiäkin aikoja erossa toisistaan.

Lue myös: Leikkauksesta toipuva Hannele Lauri rakastui Aurinkorannikkoon – tästä syystä padelkenttä ei kutsu

Suomi-koulun takia Fuengirolaan

Aurinkorannikko valikoitui Riina-Maijan asuinpaikaksi alunperin suomalaisen koulun takia. 

– Kalle oli vielä 2009 aktiivilaskija ja minä olin talvet yksin lasten kanssa, yleensä Ranskassa. Asuin opiskeluaikani kommuunissa, jossa oli espanjalaisia ja meksikolaisia, ja viihdyin heidän kanssaan hyvin. He ovat kuin hengenheimolaisiani. Siksi suuntasin katseeni Espanjaan, Riina-Maija muistelee.

– Kun sitten löysin suomalaisen koulun Fuengirolasta, päätin tulla talveksi tänne. Kumpikaan lapsista ei puhunut suomea ja Kallelle oli tärkeää, että he oppisivat kielen. No, suunnitelma lopulta muuttui.

Hevoset ovat Riina-Maijan sydäntä lähellä. Hän on ratsastanut pienestä tytöstä asti ja kasvattaa Palanderien Itä-Virossa sijaitsevan kartanon tiluksilla hevosia. 

– Minulla tuli silloin Espanjaan kaksi hevosta mukana enkä saanut niille tallipaikkoja kuin Esteponasta. Niinpä emme sitten menneetkään Suomi-kouluun, vaan lapset kävivät brittikoulua Esteponassa.

Lue myös: Kommentti: Ministeriö näyttää koululle kaapin paikkaa

Riina-Maija kouluttautui ammattisistustajaksi ja tekee nyt alan töitä Fuengirolan seudulla. Hän auttaa kotien remonteissa ja sisustamisessa. – Se on intohimoni.

- Mainos -

Espanjalaiskoulu on loistovalinta

Sittemmin hevosille löytyi paikka lähempää Fuengirolaa, ja ovet Suomi-kouluunkin avautuivat.

– Lapsemme puhuvat keskenään englantia, mutta pystyvät myös kommunikoimaan täysin suomeksi. Mutta he eivät ole asuneet Suomessa kunnolla koskaan, eivätkä he tiedä, mikä on Muumipeikko tai joku uusi poppari.

12-vuotiaat kaksoset siirtyivät viime vuonna espanjalaiseen kunnalliseen kouluun. Siitä Riina-Maijalla on vain hyvää sanottavaa.

– Olisi pitänyt uskaltaa tehdä tämä siirto jo aiemmin, myös vanhempien lasteni kohdalla. Jos nimittäin haluaa tarjota lapsilleen pysyvämpiä kaverisuhteita ja kielitaidon, niin espanjalainen koulu on loistava valinta, Riina-Maija sanoo.

– Kaksosia toki jännitti aluksi, mutta he ovat viihtyneet hienosti. Auktoriteetti toimii, ryhmät ovat pieniä ja opetus yksilöllistä. Eikä meillä olisi ollut varaa maksaa yksityiskoulujen kymmenientuhansien eurojen lukukausimaksuja.

”Tykkään tehdä miesten kanssa töitä”

Lapsiarjen lisäksi Riina-Maija paiskii töitä. 

– Alunperin olin lasten kanssa kotosalla. Oli hevosia ja lapsia ja opettelin espanjalaiseen elämään. Sitten tutuilta ja tuntemattomiltakin alkoi tulla kyselyjä asunnoista ja asumisesta täällä tasaiseen tahtiin. Vastailin ja autoin. Kunnes mietin, että tästähän voisi saada rahaakin.

Niinpä Riina-Maija meni kiinteistönvälittäjäksi. Hän työskenteli vuokra-asuntojen parissa ja osto-ja myyntipuolella Aurinkorannikolla muutamia vuosia.

- Mainos -

– Täällähän asuntokanta on usein aika vanhaa ja asunnot kaipaavat remonttia. Moni suomalainen asunnonostaja koki ongelmaksi, ettei hänellä ollut tietenkään täällä remonttireiska-kaveria tai edes tietoa, missä on rautakauppa. Siinä kohtaa ymmärsin, että tähän ihmiset kaipaavat eniten apua. Kuka tahansa voi välittää ja esitellä mitä tahansa kämppiä – mutta ei tarjota remontti- ja sisustuspalvelua.

Niinpä Riina-Maija ryhtyi tuumasta toimeen. Hän on aina tykännyt remontoida asuntoja harrastuksena, mutta teki siitä nyt työnsä. Hän opiskeli alaa teknisestä piirtämisestä lähtien ja valmistui ammattisisustajaksi. 

– Tykkään tehdä miesten kanssa töitä. On hauskaa, kun menen naisena työmaalle, niin työmiehet mittailevat aika lailla… Sitten he hoksaavat, että olenkin ihan reilu jätkä, yksi heistä, kun teen kaikkea ja konttaan minihameessa. Suorastaan tykkään siitä, kun äijät aliarvioivat minut ensin, se antaa minulle kicksejä!

Riina-Maijan uusin projekti on podcast, jota hän tekee yhdessä mediayrittäjä Petri Voutilaisen kanssa Espanjan Aurinkorannikolla.

”Teemme podcastia vain itsellemme”

Vapaa-ajan ongelmia Riina-Maijalla ei juuri ole. Kaikki hevoset ovat nyt hyvässä hoidossa Virossa, ja se on ollut mukavaa vaihtelua.

– Kerrankin voin olla ilman niitä, sillä olen touhunnut hevosten kanssa koko elämäni ja se on todella aikaavievää. Mäyräkoiramme Donna Summer ja Dolly Parton pakottavat ulos lenkille, ja olen alkanut myös taas pelata padelia.

Lisäksi Riina-Maija on innostunut podcast-maailmasta. Hän tekee ystävänsä, Fuengirolassa talvehtivan media-alan yrittäjä Petri Voutilaisen kanssa Kaksoiselämää-podcastia, joka alkoi pyöriä tänä syksynä. Espanjan ja Suomen elämästä kertova podcast on saanut hyvän vastaanoton ja suosion. Tutut julkisuuden henkilöt vierailevat joka jaksossa.

– Nauhoitimme ensimmäisiä jaksoja jo kolmisen vuotta sitten, mutta aika ei ollut silloin vielä kypsä. Nyt päätimme, että antaa mennä vaan. Teemme tätä itsellemme. Emme purista tai mieti bisnestä tai sitä, ollaanko hyviä ja tai kuunteleeko edes kukaan, Riina-Maija nauraa.

– Olemme olleet Petrin kanssa parhaita kavereita jo kuuden vuoden ajan. Reisaammee yhdessä ja höpöttelemme kaikesta avoimesti. Podcastimme on rento ja sopivan kotikutoinen ja siksi varmaan toimiikin niin hyvin.

Kaksoiselämää-podcast kuuluu Spotifyn ohella täällä sekä FugeFM:n taajuudella 102.6 MHz maanantai-iltaisin klo 18.

Jaa tämä artikkeli
1 kommentti
  • Eikö häiritse että, äiti ja isä ovat suomalaisia etkä halua lasten oppivan äidinkieltään.
    Outoa!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *