Blogi Hyvinvointi

Riina Leppäkangas: Passiivisuus nykypäivänä

Nykypäivänä istumme hyvin paljon sekä töissä että vapaa-aikana. Istumme tietokoneen ääressä, töiden lisäksi usein myös kotona vielä monia tunteja.

Tv:n ääressä voi helposti vierähtää koko ilta. Istumme autossa matkalla sinne sun tänne, vaikka samaisen matkan voisi taittaa pyörällä ellei kävellenkin.

Istumisella ja liikkumattomuudella on yhteys useiden pitkäaikaissairauksien syntyyn. Näitä ovat esimerkiksi diabetes ja valtimosairaudet.

Istuminen voi kuormittaa yksipuoleisesti kehon tukirakenteita ja varsinkin paljon tietokoneella istuvat saavat usein vaivoiksensa alaselkäkipuja kuin myös jumeja niska- ja hartia-alueelle.

Tämän lisäksi istuminen hidastuttaa aineenvaihduntaa. Tällöin siis kulutat vähemmän energiaa joka voi johtaa lihomiseen ja rasvan kertymiseen, hyvin usein keskivartaloon.

Istuminen on kuitenkin osa nykypäivää, sillä useita töitä tehdään esimerkiksi tietokoneella toisin kuin ennen vanhaan, ruumiillisen työn aikaan.

Mitä sitten voisi tehdä jollei halua kärsiä istumisen haitoista tai ainakin minimoidakseen niitä? Istumisen tauottaminen olisi ainakin hyvä ratkaisu.

Nouse säännöllisin väliajoin hetkeksi ylös tuolista ja pyöräytä vaikkapa muutaman kerran hartioita ympäri.

Satulatuolin käyttö voi olla parempi vaihtoehto oikeaa istuma-asentoa haettaessa, mutta täytyy muistaa, ettei tämä sovi välttämättä kaikille.

Vapaa-ajalla monipuolisen liikunnan harrastaminen on suotavaa, sillä silloin vahvistetaan tärkeää tukilihaksistoa, joka omalta osaltaan on erittäin tärkeässä roolissa vaivojen ennaltaehkäisyssä.

Pienillä asioilla on merkitystä; valitsetko esimerkiksi mieluummin rappuset hissin sijaan? Yleisesti ottaen liiku, liiku ja vielä kerran liiku. Vapaa-ajalla voit itse valita, mihin aikasi käytät.

Toivottavasti kuitenkin valitset liikkumisen passiivisuuden sijaan. Toki ei tule unohtaa lepohetkiäkään. Niillä on oma tärkeä tehtävänsä kokonaisuuden kannalta!

Riina Leppäkangas

Mitä pidit jutusta?
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
Asiasanat

Kolumnit

Fillarimummo

Julkkikseksi pääseminen tai päätyminen on monisyinen asia. Joku saattaa käyttää läjäpäin...

Remontteja joka paikassa

Elämme remonttien keskellä. Henkilökohtaisten asunto- ja elämäntaparemonttien ohella koko yhteiskuntamme järjestäytyy...

Malttia

  Tuli, oli ja meni. Vielä muutama viikko sitten hyvästeltiin Covid-19...

Viikon kysymys

Kuunteletko joululauluja?

Katso tulokset

Loading ... Loading ...

Fuengirola.fi Facebookissa