Raija Kurkola: ”maallistuminen on haalistanut arvoja”

Raija Kurkola vertailee Fuengirola.fi:n kolumnissaan uskonnollisten pyhäpäivien merkitystä Suomessa ja Espanjassa.

Fuengirola.fi
1 min lukuaika

Suomessa vietetään hillitysti kirkkopyhiä, kuten joulua ja pääsiäistä, kun taas Espanjan katolinen perinne tekee täällä mm. pääsiäisestä värikkään kansanjuhlan.

Suomalaisten kirkkopyhien vietto on rauhallista ja perhepainotteista, ja uskonnollinen merkitys on monille toissijainen. Juhlapyhät tarjoavat tilaisuuden lepoon ja yhdessäoloon, mutta ne eivät yleensä sisällä suuria joukkotapahtumia. Monet viettävät aikaansa myös mökeillä ystävien tai sukulaisten kera.

Espanjassa puolestaan pääsiäinen on vuoden tärkeimpiä uskonnollisia juhlia, jolloin keskitytään Jeesuksen maallisen elämän loppumetreihin. Pääsiäistä vietetään näyttävästi ja kuuluvasti erityisesti Semana Santan (pääsiäisviikon) aikana. Näyttävät kulkueet, joissa kannetaan pyhien patsaita, ovat juhlan ydin. Semana Santa on koko yhteisön juhla, joka aktivoi koko kaupungin väen.

Suomessa maallistuminen on haalistanut arvoja, kuten lähimmäisenrakkautta ja vanhempien kunnioitusta. Ennen kouluissa laulettiin Suvivirttä ja joululauluja Jeesus-sanoin ilman pelkoa. Nykyään muiden uskontojen ja kansallisuuksien edessä pokkurointi on johtanut perinteiden välttelyyn loukkaantumisen ja canceloinnin pelossa, rapauttaen suomalaisuuden ydintä.

Toisin kuin Suomessa, pääsiäinen on täällä Espanjassa aktiivista aikaa, jolloin ihmiset osallistuvat tapahtumiin sen sijaan, että vetäytyisivät pois hälinästä. Katolisuus pitää arvot ja yhteisön elinvoimaisina, mikä tekee pääsiäisestä kansaa kokoavan juhlan.

Jaa tämä artikkeli
Ei kommentteja

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *