Putinin kritiikki kiihtyy

 

Kovat rangaistukset ja lakien tiukentaminenkaan ei enää kykene estämään venäläisten kasvavaa kritiikkiä Ukrainan sotaa ja presidentti Vladimir Putinia kohtaan.

Viimeksi valtakunnallisen NTV:n lähetyksessä arvosteltiin avoimesti hyökkäystä ja sitä nimitettiin kolonialistiseksi sodaksi.

Lisäksi Venäjän armeijan tiedusteluväkeä vaadittiin vastuuseen rikollisesta piittaamattomuudesta.

- Mainos -

Valtiollinen NTV-kanava elää Kremlin liekanarussa, ja sen toimittajat ovat kaikkien kovimpia opposition arvostelijoita.

Tapahtumapaikka-keskusteluohjelmaan tuodaan eri asiantuntijoita ja poliitikkoja, jotka toistavat valtiojohdon propagandaa. Nyt keskustelijat poikkesivat 180 astetta virallisesta liturgiasta.

 

Jo aikaisemmin Pietarin ja Moskovan eri kaupunginosien valtuutetut allekirjoittivat vetoomuksen, jossa vaaditaan presidentti Vladimir Putinin eroa. Vetoomuksessa sanotaan, miten Putinin teot aiheuttavat vahinkoa maalle ja sen kansalaisille.

Tällaiset ulostulot kielivät kasvavasta sisäisestä paineesta, jota hyökkäys Ukrainaan aiheuttaa. Pitää muistaa sekin, että jo sodasta puhuminen kriminalisoitiin. Hyökkäystä Ukrainaan piti kutsua ”erityisoperaatioksi”. ”Erikoisoperaation” toimien arvostelu taas luokiteltiin armeijan halventamiseksi.

Kiinnostavaa on nähdä, miten valtuutettujen ja tv-ohjelmassa sotakritiikkiä esittäneiden käy. Tähän mennessä kriitikot ovat joutuneet telkien taakse tai onnettomuuksiin hämärissä olosuhteissa.

 

Putinilla on koko ajan ollut pelko siitä, että Moskovan ja Pietarin sodanvastaiset voimat voimistuvat ja sodan vastustus kansan keskuudessa kasvaa. Tämän takia ”erikoisoperaatioon” on käytetty palkkasotilaita tai maaseudulta värvättyjä.

- Mainos -

Yleistä liikekannallepanoa ei Putin ole uskaltanut julistaa, koska se olisi vienyt pohjan vain ”erikoisoperaationa” sodan sijaan. Jos moskovalaiset ja pietarilaiset nuoret olisivat joutuneet rintamalle ja ensimmäiset kaatuneet tuotu sinkkiarkussa kotiin, ei mielenosoituksia olisi pidätellyt mikään.

Vaikka edellä mainitut länsimediaan vuotaneet tiedot julkisesta Putin-kritiikistä ovat yksittäisiä, kasvaa poliittisen ja taloudellisen eliitin keskuudessa kritiikki niin sotaa kuin Putinia kohtaan.

Heitä huolettaa maan talous ja tulevaisuus. Korkeasti koulutettujen ja osaajien pako Venäjältä kasvaa. Karkeiden arvioiden mukaan puhutaan sadoista tuhansista lähtijöistä.

Taloudellista eliittiä huolettaa myös maan köyhtyminen. Bruttokansantuote putoaa kymmenen prosentin vuosivauhtia. Tuhansien oligarkkien varat on jäädytetty ja toimintaedellytykset viety.

 

Kaiken lisäksi sota itsessään on ollut Venäjälle katastrofi. Paraateissa nähdyt modernit aseet ovat Ukrainassa osoittautuneet kupliksi. Kalustossa on paljon vanhaa, osin käyttökelvotonta, eikä niitä huolleta eikä pystytä korjaamaan.

Viime päivinä Ukraina on vielä vallannut takaisin peräti 130.000 neliökilometriä. Perääntyjien taakseen jättämät ammukset ja panssarit kertovat, että lujaa on paettu.

Tämä vahvistaa puheita venäläisjoukkojen heikosta taistelumoraalista. Ukrainalaislähteistä kerrotaan, että vangitut venäläissotilaat sanovat, etteivät he tiedä, miksi he ovat sotimassa.

- Mainos -

Ukrainan vapauttamista natseista ja narkkareista ei usko edes Putin itse.

Usko sotamenestykseen ja sodan järkevyyteen horjuu myös Kremlissä. Paljon kertovat kenraalien erottamiset ja yleensäkin sodan johdon avoin arvostelu. Erikoista on se, että duuman edustajien kritiikissä ei mainita sanallakaan Putinia, vaikka hän aloitti sodan ja viimeaikaisten tietojen mukaan hän on ottanut ohjat sodan johtamisesta.

 

Jaa artikkeli:

Artikkelin kirjoittaja

Pauli Uusi-Kilponen
Kirjoittaja on yli 40 vuotta media-alalla toiminut lehdistöneuvos.
Mainos
Jatka lukemista
Sää
Mainos
Viikon kysymys

Paljonko käytät rahaa Black Friday ostoksiin?

Katso tulokset

Loading ... Loading ...