Meillä on usein mielenpäällä asioita, joita mietimme, miten ne osaisi ottaa esille. Huoli puolison alkoholin käytöstä tai naapurissa kuuluvasta lapsen jatkuvasta itkusta ja toisella puolella seinää riitelevästä pariskunnasta. Kadulla saatat miettiä, pysähdytkö auttamaan asunnotonta kerjäläistä vai onko parempi vain kulkea ohi? Mitä voisin tehdä ja mitä on hyvä jättää tekemättä?
Näitä taitoja ja tekoja harkitsemme oppimamme oikean ja väärän mukaisesti. Usein kriisitilanteissa ihminen alkaa toteuttaa myös lapsena opittua mallia selviytyä vastaavanlaisissa tilanteissa. Miten vanhempasi toimivat ja ajattelivat tässä tilanteessa? Voitko muuttaa toimintatapaa vai löytyisikö sieltä sopiva ratkaisumalli?
Oman harkinnan jälkeen tulee seuraavaksi askel siitä, miten asiaan reagoida. Kuinka voin ottaa asian puheeksi? Mitä tarkoitetaan puheeksi ottamisella? Milloin ylitän valtuudet tai milloin ohitan ja väistän kenties jopa kansalaisvelvollisuuden?
Ymmärrämme, että puhetta on monenlaista. Voimme keskustella mielipiteistä tai voimme käydä ohjaavaa tai neuvovaa keskustelua. Jokainen on erilaisissa työtehtävissä ja arjessa oppinut omat väittelemisen ja riitelyn taidot. Mitä, kun haluat ottaa esille asian, joka mahdollisesti esille otettuna voi saada toisen loukkaantumaan tai jopa kokemaan syyllistymistä tai suuttumaan?
Yksi tapa on opetella miettimään, miten asiat pukee sanoiksi. On esimerkiksi paljon rakentavampaa sanoa: Minusta tuntuu että voit huonosti, koen että nyt ei ole kaikki hyvin, kuin sanoa toisen näyttävän voivan huonosti.
Tästäkin huolimatta voimme puheeksi ottamisen kohteena kokea toisen sanoman satuttavan meitä. Aina kun olemme ottamassa puheeksi vaikeaa asiaa, on hyvä miettiä sitä, miten toivoisit itse asian sinulle kerrottavan ja sen lisäksi tiedostavan, että olemme kaikki erilaisia ja pohtivan myös, miten juuri tämän tuntemasi henkilön kanssa voisit asian ottaa esille niin, ettei hän kokisi oloaan uhatuksi tai syyllistetyksi.
Itse keskustelin tänään pitkän keskustelun lasten ja nuorten kanssa työskentelevän ammattilaisen kanssa ja hän sanoi upeasti: Älä oleta.
Usein pienillä kysymyksillä ja kuuntelemisella ihmisillä on tapana iästä riippumatta osata ilmaista oma näkemys ja mielipide, kun luottamussuhde on syntynyt.
Myötätuntoiseen puheeksi ottamisen taitoon liittyviä asioita ovat useat eri kokonaisuudet kuten empatia, myötätunto, reiluus, oikeudenmukaisuus, tasa-arvo ja suvaitsevaisuus. Lisäksi luotamme niin kutsuttuun maalaisjärkeen. Tämä ”commmon sense” on pääsääntöisesti se, minkä perusteella toimimme.
Usein meidän kynnyksiin puuttua, tarttua tai olla tekemättä niin vaikuttavat sekä sen hetkinen tilanne ja ympäristö mutta myös se miten meitä on kasvatettu ja minkälaiseen ympäristöön olemme tottuneet. Usein emme pohdi sitä, miten meidän oma näkemys oikeasta ja väärästä muodostuu.
Aina voi kuitenkin kilauttaa kaverille tai ammattilaiselle, että miten voisin tässä tilanteessa toimia ja tämän asian läheisen tai naapurin kanssa ottaa puheeksi.