Poliittista historiaa

Neljännesvuosisata sitten Aurinkorannikolla kirjattiin pieni, mutta mielenkiintoinen luku Suomen poliittiseen historiaan. Silloin perustettiin ensimmäinen suomalainen poliittinen yhdistys Suomen rajojen ulkopuolelle. Tuo yhdistys, Aurinkorannikon Kokoomus ry viettää tänä viikonloppuna 25-vuotisjuhliaan.

Poliittisen yhdistyksen tarkoitus on vaikuttaa yhteiskunnallisiin asioihin. Siksi ulkomaille Espanjaan perustettu Aurinkorannikon Kokoomus oli Suomessa kummajainen. Yhdistyslakiin oli kirjattu, että valtiolliseen vaikuttamiseen pyrkivien yhdistysten johtohenkilöiden pitää olla Suomen kansalaisia ja heidän pitää asua pysyvästi Suomessa. Tuo laki oli todennäköisesti kirjoitettu vaaran vuosina, sen oli tarkoitus suojata isänmaata silloiseen Neuvostoliittoon perustettavilta klikeiltä.

Pykälä oli aikansa elänyt ja siihen saatiin kansainvälistyneessä Suomessa nopeasti muutos. Nyt poliittisia yhdistyksiä on jonkin verran Suomen rajojen ulkopuolella. Tarkkaa lukua on vaikea löytää, mutta vieläkään ulkosuomalaiset eivät kovin aktiivisesti ole lähteneet poliittisesti järjestäytymään. Aurinkorannikon Kokoomus on ylivoimaisesti suurin ulkomailla toimiva suomalainen poliittinen yhdistys.

Politiikka perustuu keskusteluihin, väittelyihin ja kompromissien hakemiseen. Siksi on ollut positiivista huomata, että Aurinkorannikolla on virinnyt myös muiden puolueiden toiminnassa aktiivisuutta. Demareilla toimintaan on tullut uutta verta ja aktiivisuustaso on selvästi nousussa. Myös vihreillä on alueella aktiivisia ihmisiä, he ovat ottaneet tosissaan ainakin presidentinvallit. Keskustalla on vähän samankaltainen tilanne kuin vihreillä. Perussuomalaiset perustivat alueelle yhdistyksen jo vuosia sitten, mutta riitaisan perustamiskokouksen jälkeen siltä suunnalta ei ole kuulunut juuri mitään.

- Mainos -

Toivottavasti poliittinen aktivisuus leviää Aurinkorannikolle. Ihanteellista olisi, jos alueella voitaisiin paikallisten toimijoiden kesken järjestää vaalien yhteydessä erilaisia väittelyitä ja paneeleita.

Fuengirola.fi onnittelee lämpimästi 25-vuotiasta Aurinkorannikon Kokoomusta.

Pääkirjoitus

Jaa artikkeli:

Mainos
Jatka lukemista
Sää
Mainos
Viikon kysymys

Mikä kesässä on parasta?

Katso tulokset

Loading ... Loading ...