Perseidit täyttävät Aurinkorannikonkin taivaan – Sierra Nevadassa tähdenlentoja katsotaan vielä lähempänä

Perseidien tähdenlentoparvi näkyy taivaalla viikonloppuna, erityisesti tiistain vastaisena yönä.

Jari Peltomäki
Jari Peltomäki
3 min lukuaika
Perseidien loistetta Andalusian taivaalla.

Perseidien tähdenlentoparvi palaa jälleen näyttävästi taivaalle tulevana viikonloppuna.

Parasta havaintoaikaa ovat yöt 10.–14.8. ja aivan erityisesti maanantain ja tiistain välinen yö 12.-13. elokuuta,  jolloin tunnin aikana voi nähdä parhaimmillaan jopa 60 parveen kuuluvaa tähdenlentoa.

Perseidit ilmaantuvat taivaalle vuosittain aina elokuussa. Ne johtuvat pyrstötähtien murusista ja pölystä, joita ne jättävät radalleen kiertäessään Auringon ympäri.

Perseidit kuuluvat yhteen kolmesta runsaimmasta tähdenlentoparvesta joulukuun geminidien ja tammikuun kvadrantidien ohella. Perseidit näyttävät tulevan nimensä mukaisesti Perseuksen tähtikuvion suunnalta. Perseus on elokuussa taivaalla korkeimmillaan aamuyöllä, ja siksi perseidejä näkyy eniten juuri siihen aikaan.

- Mainos -

Tähdenlennot ovat pyrstötähtien lapsia

Osa perseidien meteoreista on melko kirkkaita. Niistä saattaa jäädä taivaalle hetkeksi vana, ja jotkut saattavat näyttää punertavilta. Tähdenlennot iskeytyvät ilmakehään tyypillisesti noin 60 kilometrin sekuntinopeudella.

Ilmakehään putoava komeettapöly lämmittää välitöntä ilmaa ympärillään hehkuvan kuumaksi, mikä synnyttää ilmaan valoviiruja, joita kutsutaan tähdenlennoiksi. Valoilmiö sammuu tyypillisesti yli 80 kilometrin korkeudessa. Perseidien aktiivisimman vaiheen aikana voi näkyä myös poikkeuksellisen kirkkaita tähdenlentoja eli tulipalloja.

Suomen tähtitieellisen yhdistyksen Ursan mukaan tähdenlennot ovat pyrstötähtien lapsia.

Perseidit aiheuttaa pyrstötähti nimeltä 109/P Swift-Tuttle, joka kiertää Auringon kerran 133 vuodessa. Sen ytimen halkaisija on noin 26 km. Suurikokoisen komeetan rata on kuitenkin hyvin tunnettu, eikä Swift-Tuttle ole törmäämässä maapalloon ainakaan seuraavaan 2.000 vuoteen.

On arvioitu, että törmätessään Maahan sillä olisi noin 28 kertaa niin paljon energiaa kuin dinosaurusten valtakauden päättymiseen yhdistetyllä asteroidin törmäyksellä 66 miljoonaa vuotta sitten.

Sierra Nevadan laskettelukeskuksessa Andalusian Granadassa perseidejä pääsee katsomaan mukavasti tuoleilta 2.700 metrin korkeudessa.

Perseidi-retkelle 2.700 metrin korkeuteen

Meteorien havaitseminen on sitä helpompaa, mitä pimeämpi taivas on, mitä enemmän sitä on näkyvissä ja mitä vähemmän siellä on pilviä. Kannattaa siis hakeutua avoimelle paikalle kauas taajamien valoista. 

Espanjan Aurinkorannikollakin perseidejä voi taivaalta tähystää. Jos haluaa päästä vielä lähemmäksi tähdenlentoja, Sierra Nevadan laskettelukeskuksessa Andalusian Granadassa järjestetään viikonloppuna erityisiä perseidi-retkiä.

Sierra Nevada on Euroopan eteläisin hiihtokeskus. Rannikolta Fuengirolasta sinne on noin 190 kilometriä ja parin tunnin ajomatka.

- Mainos -

Perseidi-retkiä varten Al Ándalus -gondolihissi otetaan käyttöön perjantain 9. ja lauantain 10. elokuuta öinä. Tähdenlentoja pääsee tiiraamaan 2.700 metrin korkeudella.

Sierra Nevadassa järjestetään myös erilaisia aktiviteetteja, kuten tähtitieteen työpajoja, informatiivisia keskusteluja ja taivaan havainnollistamisesityksiä.

Laskettelukeskus kertoo, että koska kiinnostus perseidien katseluun Sierra Nevadassa on kasvanut, lomakeskus on päättänyt pidentää havainnointipäiviä kahteen tehdäkseen kokemuksesta mukavampaa vierailijoille.

Al Ándalus -köysirata on avoinna molempina iltoina klo 21.30-1.45. Kaikki osallistujat saavat tervetuliaislasillisen cavaa tai virvoitusjuomaa saapuessaan Borreguilesiin ja kuumaa kaakaota yön aikana.

Tilaisuuksia säestää klassinen musiikki, kun Allegretto-jousitrio Granadan Conservatorio Superior de Música Victoria Eugeniasta tarjoaa musiikkia molempina iltoina.

Jaa tämä artikkeli
1 kommentti
  • Ensin mainitaan maanantain vastainen, sitten tiistain vastainen yö. Kumpi on parempi?

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *