Radio Finlandian urheiluspesialistina tunnettu Paul Geitel satsaa hikkorigolfiin.
Paul Geitel on Espanjassa yksinäinen mies – ainakin golfkentällä entisajan kuteissa. Geitel hylkäsi käytännössä seitsemän vuotta sitten ”välinegolfin” ja hankki 1920-30-luvulta olevat mailat.
– Espanjassa on tiettävästi vain kaksi muuta pelaajaa, jotka harrastavat Hickory golfia, mutta en ole koskaan tavannut heitä, Geitel kertoo.
Hickory golfissa tai suomalaisittain hikkorigolfissa pelataan ennen vuotta 1935 valmistetuilla mailoilla ja palloilla.
– Laji on paljon nykygolfia vaikeampi, mutta se on myös antoisampi. Esimerkiksi nyky-drivereiden (maila, jolla lyödään aloituslyönti) sweet spot (kohta, johon pallon pitää osua) on moninkertainen verrattuna vanhoihin mailoihin, Geitel sanoo.
Hikkorigolfissa mailat on valmistettu joustavasta ja kestävästä amerikanpähkinäpuusta tai toiselta nimeltään hikkoripuusta.
– Nykymailat ovat myös paljon anteeksiantavaisempia. Jos pallo osuu mailan kärkeen, niin se lähtee joka tapauksessa kunnolla.
Lajin luonteeseen kuuluu myös se, että pelaajat pukeutuvat entisajan varusteisiin.
– Vaatteet luovat oikean fiiliksen. Jotkut voivat pitää meitä sen takia ylimielisinä, mutta se on nöyrä kunnioitus golfin historialle, Geitel kertoo.
Voittaako Suomi taas Ruotsin?
Suomalaiset eivät ole vielä lämmenneet lajille. Hikkorikiertueelle osallistui viime kesänä noin sata pelaajaa.
– Ruotsissa pelaajia on kymmenen kertaa enemmän ja monissa muissakin maissa heitä löytyy Espanjaa lukuun ottamatta paljon, Geitel toteaa.
Länsinaapurin pelaajamäärän ylivoimasta huolimatta Suomi voitti viime kesänä pelatun maaottelun.
– Tänä vuonna matkaamme Göteborgin lähelle, tavoitteenamme on ensimmäinen tuplavoitto, sanoo Suomen joukkueen kapteenina toimiva Geitel.
Hikkorigolfaajilla olisi nyt hyvä mahdollisuus tehdä lajia tunnetuksi, jos he saisivat mukaan eläkkeelle jääneen, Suomen kaikkien aikojen parhaan golffarin Mikko Ilosen.
– Euroopan PGA-tourilla pelaava Kim Koivu on jo kokeillut lajia ja pari vuotta sitten haastoin Sami Välimäen hikkorigolfissa reikäpeliin. Se päättyi tasan, Geitel kertoo.
Välimäki on yksi Suomen tämän hetken lupaavimmista nuorista golffareista. Hän harjoittelee paljon myös Aurinkorannikolla.
Golfin nykytila alkoi suututtaa
Vuodesta 1991 lähtien golfia pelannut Geitel oli vuonna 2012 lähellä lopettaa rakkaan harrastuksensa kunnes löysi entisajan golfin.
– Minua alkoi suututtaa, kun golfista alkoi tulla entistä enemmän välineurheilua. Kaverit ostivat suurempia drivereita ja puhuivat vain siitä, miten pitkälle pallo kantaa, Geitel perustelee lajinvaihdosta.
Geitel ei kuitenkaan saarnaa hikkorigolfin puolesta tai väheksy nykyaikaisilla välineillä pelaavia harrastelijoita.
– Olen itsekin pelannut koko talven niillä, kun vanhat mailat jäivät Suomeen. Kesällä jatkan hikkorimailoilla ja ensi talvena otan ne mukaan myös tänne.
Oman palkkatyönsä ohella Geitel toimii valvojana Torrequebradan kentällä.
– Tehtävämme on vastaanottaa palautteita ja pitää pelinopeutta yllä . Minä en myöskään istu toimistolla, vaan kuljen pelaajien mukana ja autan heitä väylien kanssa, kertoo kesällä taas Keimola Golfin valvojana toimiva Geitel.
”Opetuskielenä” Geitel käyttää suomea, ruotsia ja englantia.
– Työntekijöiden kesken puhumme sekaisin espanjaa ja englantia. He tsemppaavat minua parantamaan kielitaitoani.
Itseoppinut pelaaja
Geitel on itseoppinut golffari. Hän ei ole 28 pelivuoden aikana ottanut yhtään pro-tuntia.
– Opiskelin golfia videolta. Edelleenkin tarkistan ruudulta, miten pitää lyödä, jos en ole käynyt kentällä hetkeen.
Geitel miettii kauhulla 1990-luvun loppua, jolloin golfbuumi iski pyörremyrskynä Suomeen.
– Kaikki halusivat pelata golfia, koska pomotkin pelasivat. Se sekoitti kaiken. Golf-osakkeiden hinnat ja pelimaksut nousivat rajusti kahdessa – kolmessa vuodessa, kunnes innostus katosi, Geitel muistelee.
Lopulta golf-osakkeiden ja pelioikeuksien hinnat lähtivät laskuun ja uusilla kentillä oli vaikeuksia myydä niitä suunniteltuun hintaa.
– Golfissa intohimo on tärkein asia.
Aikoinaan Geitel pelasi kuusi kertaa viikossa, mutta tällä hetkellä hänelle riittää yksi kierros seitsemässä päivässä.
Heli Tourun aikana Geitel veti Radio Finlandiassa kahdesti viikossa sporttituntia, mutta se vei ennakkovalmisteluineen niin paljon aikaa, että hän käy nykyisin vain antamassa urheilua käsitteleviä radiohaastatteluita.
Geitel tekee myös Fuengirola-lehden viikoittaiset golfkenttäesittelyt.
– Ne eivät ole arvosteluita. Aurinkorannikolla ei ole yhtään huonoa kenttää, mutta niissä on sävyeroja. Sen takia en ymmärrä, miksi jotkut haukkuvat määrättyjä kenttiä ennen kuin ovat edes pelanneet niillä.
Kuka?
- Paul ”Pali” Geitel
- 55-vuotias
- Entinen kokki
- Laskentamerkonomi
- Taksikuski
- Opiskelee lähiesimieheksi
- Työskentele Staffpointilla