Espanjalainen mediatutkimusyhtiö Barlovento Comunicación pitää tarkkoja tilastoja siitä, miten Espanjassa kulutetaan tv:n ja radion sisältöjä, samoin kuin muutakin ”ruutuaikaa”, kuten internetiä ja pelejä. Yhtiön tuoreesta raportista käy ilmi, että covid-pandemian aikana espanjalaiset ovat viihtyneet ruutujen ääressä selvästi aiempaa enemmän.
Barloventon raportissa on otettu vertailuajankohdaksi yksi vuosi, alkaen 9.3.2020, jolloin ensimmäisiä pandemian rajoitteita alettiin ottaa käytäntöön esimerkiksi joissain koulusuissa, ja päättyen 9.3.2021. Näitä lukuja on verrattu vastaavaan ajankohtaan vuotta aiemmin.
Kevään ruuturyntäys
Kaikkein jyrkimmät nousut ruutujen ääressä vietetyssä ajassa nähtiin heti ensimmäisinä koronakuukausina. Selittäviä syitä on varmasti monia, joista kaksi noussee muiden yläpuolelle.
Ensinnäkin koko maailma oli yhtäkkiä aivan uudessa tilanteessa, joten tiedonnälkä oli ilmeinen. Ihmiset halusivat tietää mitä tapahtuu, mikä tilanne on omassa naapurustossa, omassa maassa, koko maailmassa, jne. Myös omaan elämään vaikuttavia päätöksiä tuli lähes päivittäin, joten uutissisällölle oli valtava kysyntä. Tietoa haettiin sekä tv:n että internetin kautta.
Toiseksi pandemian mukanaan tuomat poikkeusolosuhteet sitoivat ihmiset ensin lähes täysin koteihinsa, ja myöhemminkin rajoittivat vapaata liikkumista merkittävästi, aina tähän päivään asti. Tutut verhot ja kattolamput on nopeasti tuijotettu puhki, joten ihmiset kaipasivat jotain, millä saisivat ajan kulumaan. Monessa tapauksessa ajankulu löytyi ruudun takaa.
Niinpä ei ole yllättävää, että maaliskuussa 2020 ruutujen katselu lisääntyi 37% ja huhtikuussa 2020 peräti 40% edelliseen vuoteen verrattuna. Esimerkiksi huhtikuussa 2020 keskivertoespanjalainen käytti tv:n, tietokoneen ynnä muiden ruutujen parissa joka päivä noin 100 minuuttia enemmän kuin vastaavana aikana vuotta aiemmin.
Sittemmin ruutuajan kasvu on tasaantunut, varsinkin kesäkuukausien ajaksi, mutta jokaiselta kuukaudelta koronavuoden luvut ovat kuitenkin olleet edeltänyttä vuotta korkeammat.
Koko vuoden keskiarvoksi laskettuna espanjalaiset katsoivat tv:tä ja muita ruutuja pandemiavuonna keskimäärin 275 minuuttia, eli 4 tuntia 35 minuuttia joka päivä. Tämä on 37 minuuttia, eli 16% enemmän kuin vuotta aiemmin (238 minuuttia, 3 tuntia 58 minuuttia).
Alueellisia eroja
Isossa maassa on aina odotettavissa alueellisia eroja kun puhutaan mistä tahansa tilastosta. Näin on tilanne myös ruutuajan kasvussa. Mielenkiintoista on, että esimerkiksi maantieteellinen sijainti ei sinänsä näyttäisi olevan määräävä tekijä. Pohjois-Espanjasta, lähes vierekkäisistä maakunnista löytyvät koko maan suurimmat ja pienimmät kasvulukemat.
Eniten ruutujen katsominen lisääntyi Atlantin rannalla Cantabriassa, missä keskimääräinen vuorokauden ruutuannos kasvoi peräti 27%. Myös Cantabrian naapurissa, Asturiassa nousu oli jyrkkää (+20%), mutta samoille luvuille nousi myös Murcia (+20%).
Vähiten pandemia vaikutti ruutujen katseluun pohjoisessa, Ranskan vastaisella rajalla sijaitsevassa Navarrassa. Siellä nousua oli vuoden aikana keskimäärin vain 7%. Toiseksi pienin vaikutus oli lähes vastakkaisella puolella maata, Extremadurassa (+10%).
Andalusian itsehallinto alue asettuu tilastossa jokseenkin keskivaiheille. Ennen pandemiaa keskimääräinen andalusialainen vietti ruutujen parissa 250 minuuttia päivässä. Koronavuoden aikana luku nousi prosentuaalisesti saman verran kuin koko Espanjassa keskimäärin, eli 16%. Näin ollen pandemian aikana andalusialaiset ovat viettäneet tv:n ynnä muiden ääressä keskimäärin 289 minuuttia päivässä.
Lähde: Barlovento Comunicación