Ryhmänvetäjän Liisa Hanénin mukaan äijäjooja on viikon hauskin tunti.
Äijäjooga on miehille suunnattu kehonhuoltotunti, jossa lihaskunto ja tasapaino paranevat sekä nivelten liikkuvuus saa uuden ulottuvuuden, minkä ansiosta kivut häviävät. Aineenvaihdunnan parantuessa myös painonhallinta on helpompaa.
– Äijäjoogassa on enemmän lihaskuntoliikkeitä ja venyttelyä kuin normaalilla joogatunnilla, kertoo joogaterapeutti Liisa Hanén Studio MindBodysta.
Hanén vetää miehille suunnattuja joogatunteja joka tiistai omassa studiossaan ja torstaisin Sofia-Opistolla lukukauden asettamissa rajoissa.
– Tiistain äijäjooga on viikon hauskin tuntini. Miesten kanssa on rennompaa ja huumorintajuisempaa kuin naisten, jotka ovat joogan suhteen tosikkomaisempia, Hanén toteaa.
Miehet ovat naisia uskollisempia
Hanénin mukaan miehet ovat myös säntillisempiä tulemaan tunnille.
– Naiset saapuvat paikalle fiiliksen mukaan. Heitä voi väsyttää, heillä voi olla nälkä tai heidän tekee mieli lähteä shoppailemaan, jolloin jooga jää väliin.
– Kerran istuin yksin studiossa ja katselin, kun ulkona satoi vettä rankasti. Pohdin, ettei kukaan varmastikaan tule tänne. Mutta ei, kaikki saapuivat paikalle. Miehet tulevat läpi vaikka Punaisenmeren, Hanén vertaa.
Vaikka Hanén näyttääkin stereotyyppiseltä jooganopettajalta, niin teksti on analyyttistä ja hän itse ottaa puheeksi joogaan mahdollisesti liittyvät ennakkoluulot.
– Äijäjoogassa ei halailla puita, emmekä kuuntele outoa musiikkia, eikä meillä ole suitsutkeita. Ne ovat sosiaalisia tapahtumia, hyvän mielen tunteja, jonka jälkeen monet käyvät yhdessä palautusjuomalla, Hanén kertoo.
Aloittelijan on helppo tulla
Äijäjoogaa voi verrata aloittelijalle suunnattuun tuntiin, mutta se ei tarkoita sitä, että kaikki liikkeet olisivat helppoja.
– Ennestään ei tarvitse osata mitään. Kaikki tekevät sen minkä pystyvät, ja ryhmän miehet tsemppaavat toinen toisiaan.
Hanén ottaa esille myös toisen äijille tyypillisen ennakkoluulon kohteen, venyttelyn. Monet miehet ovat sitä mieltä, että kun he ovat jo yli 50 vuotta selvinneet venyttelemättä, niin he eivät sitä enää aloita.
– Muutaman kerran tunnille on tullut mies, joka ei venyttelystä välitä. Silloin muut vain kannustavat häntä ottamaan joogapalikat käteen, muuttamaan asennetta ja aloittamaan harjoittelun.
– Joskus joku taas valittaa sitä, ettei taivu. Silloinhan on sitä suurempi syy alkaa venytellä. Eikö suihkuunkin mennä sen takia, että on likainen, Hanén kysyy.
Hanén itse tutustui joogaan vuosituhannen alussa, kun hän työskenteli Lontoossa hektisellä media-alalla.
– Halusin vastapainoksi aloittaa meditaation, mutta huomasin, että studiolla järjestettiin myös joogatuntea, Hanén kertoo.
Jooga vei mukanaan
Hanén jäi joogakoukkuun välittömästi. Hän kävi tunneilla seitsemän kertaa viikossa. Eivätkä ne olleet mitään löysiä kokeiluja, vaan esimerkiksi fyysistä ja dynaamista astangajoogaa.
– Kolmen vuoden kuluttua huomasin, etteivät niveleni kestä sellaista rääkkiä, Hanén myöntää.
Hanén ei kuitenkaan jättänyt lajia, vaan vaihtoi lempeämpiin joogiin ja kouluttautui joogaopettajaksi.
Palattuaan Suomeen 2007 joogasta tuli hänelle ammatti. Ja muutama vuoden päästä siitä Hanén huomasi, että Suomessa voi kouluttautua myös joogaterapeutiksi.
Neljä vuotta sitten jouluna Hanén pakkasi tavaransa ja muutti Aurinkorannikolle. Hän halusi perustaa tänne oman studion.
Määrätietoisen toiminnan tuloksena Studio MindBody avasi ovensa kolme ja puolivuotta sitten. Nykyisin valikoimaan kuuluu useita eritasoisia jooga-, pilates-, kehonhuolto- ja meditaatiotunteja.
– Niitä on kaiken kaikkiaan 30 tuntia viikossa.
Mika Heikkilä
Äijäjoogaa ympäri vuoden Studio MindBodyssa tiistaisin kello 16-17 ja lukukausien puitteissa Sofia-opistolla torstaisin kello 10-11.