Pähkinät 40/23

1. Kuka suomalainen olympiavoittaja avasi vastikään hotellin Helsinkiin?

2. Minkä merkkisiä ovat Onnibussin uudet kaksikerroksiset linja-autot?

3. Mikä oli Suomen asukasluku marraskuun lopussa?

4. Millä aikakaudella syntyi sanonta ”Älä osta sikaa säkissä” (Pig in a poke.)?

- Mainos -

5. Monelleko alueelle USA:lle annetaan pääsy (DCA-sopimus) Suomessa esimerkiksi varastoida aseitaan?

6. Minne rakennetaan jänneväliltään Suomen pisin riippusilta?

7. Montako kertaa Paavo Väyrynen on ollut presidenttiehdokkaana?

8. Mikä on olympialaisten vanhin palloilulaji?

9. Mitä maksoi tamperelaisessa K-kaupassa ”maailman tulisin” sipsi per kilo?

10. Kuinka pitkä on maailman pisin sähköliitäntäkaapeli?

Vastaukset kuvan jälkeen.

- Mainos -

1. Samppa Lajunen

Yhdistetyn kolminkertaisen olympiavoittaja Lajusen sijoitusyhtiö Samla Capital avasi Helsingin Kruununhakaan luksushotelli Marian. Sen halvin huone maksaa 400 euroa yöltä ja kallein sviitti 6.000 euroa yöltä eli enemmän kuin hotelli Kämpin Mannerheimin-sviitti, jonka ex-pääministeri Sanna Marinin yritys vuokrasi omaan käyttöönsä itsenäisyyspäivänä.

2. Volvoja

Onnibus tilasi kymmenen uutta Volvoa. Entiset autot olivat Van Hooleja. Uudet Volvot ovat tehokkaampia, kuluttavat vähemmän ja niissä on enemmän polvitilaa. Autot ovat 70 senttiä pidempiä, mutta niissä on 89 matkustajapaikan sijasta 87.

3. 5,6 miljoonaa asukasta

Tarkalleen ottaen 5.603.075 asukasta. Viiden miljoonan asukkaan raja ylittyi vuonna 1991 ja 5,5 miljoonan raja 2016. Väestönkasvua piti yllä maahanmuutto. Tammi-marraskuun aikana lapsia syntyi noin 40.000 kappaletta eli noin 15.000 vähemmän kuin ihmisiä menehtyi.

4. Keskiajalla

Keskiajalla jotkut kauppiaat myivät sikoja säkissä. Ostaja ei aina kurkannut säkkiin, joten kauppiaat laittoivat sinne possun sijasta kissan. Fiksu ostaja kurkkasi säkin sisälle, josta syntyy englanninkielinen sanonta ”Let the cat out of the bag” (Päästä kissa säkistä).

- Mainos -

5. 15:lle

USA saa viime maanantaina allekirjoitetun DCA-sopimuksen mukaan varastoida aseitaan tai harjoitella yhteensä 15 suomalaisella sotilasalueella vain tekemällä ennakkoilmoituksen Suomen viranomaisille. USA vastaa itse omien aseittensa vartioinnista. Sopimus pitää vielä hyväksyä eduskunnassa.

6. Paraisille

Kruunuvuoren silta jää kakkoseksi, kun Paraisille, Kirjalansalmen yli rakennetaan jänneväliltään 265-metrinen riippusilta. Alkuperäisen suunnitelman mukaan sen piti olla ”vain” 250-metrinen, mutta teräksen hinnan nousu vaikutti siihen, että silta suunniteltiin uudestaan.

7. Neljä kertaa

Poliitikko Paavo Väyrynen, 77, on ollut kolme kertaa (1988, 1994, 2012) keskustan ehdokkaana ja vuonna 2018 valitsijayhdistyksen ehdokkaana. Hän yritti päästä ehdokkaaksi myös ensi vuoden vaaleihin, mutta Väyrynen ei saanut kasaan tarvittavaa määrää, 20.000, kannattajakortteja.

8. Vesipallo

Se on ollut olympialaisten ohjelmassa jo vuodesta 1900 alkaen. Siinä on kaksi joukkuetta, jossa kummassakin on kuusi kenttäpelaajaa ja maalivahti. Vesipallo on yksi kovimmista kontaktilajeista. Siinä ei käytetä muuta varustetta kuin kypärää.

9. Noin 4.000 euroa

Hot Chip Challengea myydään esimerkiksi yksittäisissä K-kaupoissa. Se sisältää yhden kolmen gramman painoisen maissilastun, joka on maustettu kahdella maailman tulisimmalla chilillä, Carolina Reaperilla ja Trinidad Moruga Scorpionilla. Paketin hinta oli 11,90 euroa. Tamperelaiskauppias päätti lopettaa sipsien myynnin, koska kaikki eivät noudata syömisohjeita.

10. 765 km

Vuoden lopussa käyttöön otettava sähkökaapeli yhdistää Tanskan ja Britannian sähköverkot yhteen. Sen avulla voidaan tarjota sähköä lopulta 1,4 miljoonalle britille. 1.400 megawatin kaapeli kulkee Tanskan, Saksan, Hollannin ja Iso-Britannian vesillä 40 muun sähkö- ja kaasulinjan yli.

Jaa artikkeli:

Mainos
Jatka lukemista
Sää
Mainos
Viikon kysymys

Mikä kesässä on parasta?

Katso tulokset

Loading ... Loading ...