tiistai, maalis 5, 2024

Pähkinät 4/22

Pähkäilläänpä hetki näitä…

1. Miltä vuosituhannelta löytyy ensimmäinen viittaus @-merkkiin?

2. Kuka tv-sarjan Frendit tähti näytteli vuoden 2000 Charlien Enkelit elokuvassa?

3. Miten Ernosto Miranda on jäänyt USA:n historiankirjoihin?

- Mainos -

4. Missä maassa arvotaan Eurojackpotin oikeat numerot?

5. Millä vuosituhannella Norjaa on hallinnut viimeksi kuningatar?

6. Mikä meikkiyritys sponsoroi näyttävästi tv-ohjelma Kauniita ja rohkeita sen alkuaikoina?

7. Mikä on eläköityneen F1-kuski Kimi Räikkösen uusi ammattinimike?

8. Kuka kansanedustaja on nousemassa perhe- ja peruspalveluministeri Krista Kiurun sijaiseksi?

9. Kuinka monta miljoonaa rokoteannosta Espanja on lahjoittanut ulkomaille?

10. Miksi Suomen lippu näkyi Taliban-valtuuskunnan taustalle, kun he saapuivat neuvottelemaan Norjaan?

Vastaukset kuvan jälkeen.

- Mainos -

1. 1300-luvulta

Vatikaanin kirjastossa on vuodelta 1345 bulgarialainen käännöskirja kreikan kielestä, jossa käytettiin @-merkkiä amen-sanan a-kirjaimen sijasta. Englanninkielisen at-merkityksen se sai 1800 luvulla, jolloin se vakiinnutti paikkansa kirjoituskoneessa. ”3 mainosta @ 100 euroa kappaleelta”. Espanjan kielessä @-merkki eli arroba-nimitys viittaa vanhaan noin 11,5 kilon painoyksikköön

2. Matt LeBlanc

Matt LeBlanc eli Frendien Joye näytteli Lucy Liun esittämän Alexin poikaystävää Jasonia. LeBlancin kohtaloksi on tullut näytellä lähes aina hieman yksinkertaista persoonaa.

3. Miranda varoituksesta (Miranda warning)

Yhdysvaltain korkein oikeus ei hyväksynyt hänen tunnustustaan 1960-luvulla, koska Phoenixin poliisi ei ollut kertonut raiskauksesta epäillylle Ernostolle hänen oikeudestaan olla kertomatta hänelle epäedullisia asioita ja oikeudesta käyttää asianajajaa. Poliisin Miranda-liturgia on kaikille rikossarjoja seuraaville tuttu kiinnioton yhteydessä. Englanninkielinen termi liturgialle on mirandizing.

4. Suomessa

Kymmenen vuotta sitten alkanut Eurojackpot on Veikkauksen vetämän työryhmän lopputulos. Peliin on tulossa muutoksia. Perjantain rinnalle lisätään tiistaiarvonta sekä pääpotti nostetaan 90 miljoonasta 120 miljoonaan.

- Mainos -

5. 1400-luvulla

Viime viikolla 18 vuotta täyttänyt prinsessa Ingrid Alexandra nousee isänsä jälkeen Norjan hallitsijaksi. Hän on ensimmäinen kuningatar yli 600 vuoteen. Edellisen kerran Norjassa hallitsi nainen kuningatar Margaretan aikana vuosina 1389-1412. Hän johti myös Ruotsia ja Tanskaa.

6. Max Factor

MTV3:lle oltiin ehdotettu jo muutamana vuonna saippuasarjan hankkimista ohjelmistoon. Vasta kun Kauniiden ja rohkeiden tuotantoyhtiön omistaja Max Factor lupautui sponsoriksi, niin Maikkari uskalsi tehdä diilin, joka muutti suomalaisten tv-tottumuksia.

7. Tallipäällikkö

Kimi ei suinkaan aloita Ferrarilla, vaan motocrossin MM-sarjassa ajavan Kawasakin tehdastallin tallipäällikkönä. Motocross on Kimin intohimo. Kimin perustama Ice One Racing motocrosstiimi on pyörittänyt tähän asti Husqvarnan tehdastallia, joka nyt muuttuu Kawasakin tehdastalliksi.

8. Aki Lindén (SDP)

Turkulainen Lindén, 69, on ensimmäisen kauden kansanedustaja, mutta hänellä kovat näytöt terveydenhuollon puolelta. Lääkäri Lindén on muun muassa toiminut Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin toimitusjohtajana.

9. Yli 50 miljoonaan

Määrä on iso, sillä keskushallinto on jakanut itsehallintoalueille noin sata miljoonaa rokotetta. Espanja on neljänneksi suurin rokotteiden lahjoittaja maailmassa. USA on noin 195 miljoonalla lahjoitetulla rokotteella omaa luokkaansa. Saksa on lahjoittanut noin satamiljoonaa rokotetta ja Ranska noin 65 miljoonaa.

10. He saapuivat maahan suomalaisella lentokoneella

Norjan valtio kustansi turvallisuussyistä Taliban-valtuuskunnan Afganistanista Norjaan suomalaisomisteisella Dassault Falcon 7X -luksuslentokoneella. Jetliten vuokraaman koneen kylkeen on maalattu Suomen lippu.

Jaa artikkeli:

Mainos
Jatka lukemista
Sää
Mainos
Viikon kysymys

Mitä mieltä olet Suomen poliittisista lakoista?

Katso tulokset

Loading ... Loading ...