Pähkinät 36/22

1. Minkä nimisiä ovat Taru sormusten herrasta -trilogian elokuvat?

2. Mikä maa otti ensimmäisenä voiton tämän vuoden jalkapallon MM-kisoissa?

3. Millä nimellä Petri Laurila tunnetaan paremmin?

4. Minkämaalainen kauppaketju on Carrefour?

- Mainos -

5. Kuka voitti ensimmäisen kirjallisuuden Finlandia-palkinnon?

6. Mistä kohdasta ihmisen vartalosta löytyvät mm. puolikuuluu, kolmioluu ja herneluu?

7. Minkä joukkueen valmentajaksi Pekka Virta siirtyi?

8. Kuka on tällä hetkellä maailman pisimpään hallinnut itsevaltias?

9. Mitä poikkeuksellista Yhdysvaltalainen Joseph Cook löysi hiekkarannalta?

10. Missä maassa tankataan tällä hetkellä Euroopan kalleinta bensaa?

Vastaukset kuvan jälkeen

- Mainos -

1. Sormuksen ritarit, Kaksi tornia ja Kuninkaan paluu

Tolkienin klassikkoromaaniin perustuvat elokuvat kuvattiin Uudessa-Seelannissa, poikkeuksellisesti koko trilogia yhteen putkeen. Trilogian elokuvat palkittiin yhteensä mm. 17 Oscarilla. Elokuvat saapuivat valkokankaille peräkkäisinä jouluina, vuosina 2001-2003.

2. Ecuador

Vuoden 2022 jalkapallon MM-kisat alkoivat Qatarissa viime viikon sunnuntaina, 20. marraskuuta. Avausottelussa isäntämaa Qatar kohtasi Ecuadorin. Eteläamerikkalaiset olivat tylyjä vieraita ja nappasivat voiton maalein 2-0.

3. Petri Nygård

2000-luvun alussa nopeasti suosioon noussut humoristista suomirapia esittänyt Petri Nygård tuli suuren yleisön tietoisuuteen jo ensimmäisellä kappaleellaan, joka oli suomalaista rock-musiikkia kieli poskessa kritisoinut Vitun suomirokki.

4. Ranskalainen

Ranskalainen Carrefour on yksi maailman suurimmista kauppaketjuista. Espanjassa sillä on yli 200 hypermarkettia, tuhatkunta pienempää markettia ja toistasataa huoltoasemaa, samoin kuin yli 400 matkatoistoa. Vain Ranskassa ja Brasiliassa on enemmän Carrefourin toimipisteitä.

- Mainos -

5. Erno Paasilinna

Kirjallisuuden Finlandia-palkinto on jaettu vuodesta 1984 alkaen. Ensimmäisen Finlandian sai Erno Paasilinna teoksestaan Yksinäisyys ja uhma. Muiden ehdokkaiden joukossa olivat mm. Veikko Huovisen Puukansan tarina, Paavo Haavikon Pimeys ja Matti Yrjänä Joensuun Harjunpää ja heimolaiset.

6. Ranteesta

Ihmisen ranteessa on kaikkiaan kahdeksan pientä ranneluuta, jotka ovat toisiinsa sidoksissa monien nivelsiteiden välityksellä. Kyynärvarren puoleisessa rivissä peukalosta lukien ovat veneluu, puolikuuluu, kolmioluu ja herneluu. Kämmenen puoleisessa rivissä peukalosta lukien ovat iso monikulmaluu, pieni monikulmaluu, iso ranneluu ja hakaluu.

7. Nybro Vikingsin

Keväällä 2021 Rauman Lukon jääkiekon suomenmestariksi valmentanut Virta on tehnyt viiden kuukauden pätkäsopimuksen ruotsalaisen Nybro Vikingsin valmentamisesta. Vikings pelaa Hockeyettanissa, joka on Ruotsin kolmanneksi korkein sarjataso SHL:n ja HockeyAllsvenskanin jälkeen.

8. Päiväntasaajan Guinean presidentti Teodoro Obiang Nguema Mbasogo

Olkoonkin, että Päiväntasaajan Guineassa järjestetään presidentin vaalit joka seitsemäs vuosi, ei maan yhteydessä kannata turhaan puhua demokratiasta. Obiang on johtanut maata vuodesta 1979 alkaen. Tuoreissa vaaleissa Obiang sai 99,7 prosenttia äänistä. Kuulostaa luotettavalta.

9. Timanttisormuksen

Tarkemmin sanottuna löydöstä harvinaisen tekee sen arvo. Floridalaiselta rannalta metallinpaljastimella löytyneen, timantein koristellun platinasormuksen arvoksi paljastui noin 40.000. Cook etsi paikallisten koruliikkeiden avulla sormuksen hukanneen henkilön, joka oli niin kiitollinen, ettei antanut tälle minkäänlaista löytöpalkkiota.

10. Kreikassa

Saksalaisen Auto Zeitung -lehden tuoreen listauksen mukaan 95E bensiini maksaa Kreikassa keskimäärin 2,11 euroa litralta. Espanjassa vastaava hinta on 1,78 euroa, mutta valtio ja öljy-yhtiöt subventoivat hintaa 20 sentillä, joten asiakkaan maksettavaksi jää 1,58 euroa litralta.

Jaa artikkeli:

Mainos
Jatka lukemista
Sää
Mainos
Viikon kysymys

Mikä tv:n musiikkiohjelma kiinnostaa eniten?

Katso tulokset

Loading ... Loading ...