1. Minä vuonna Spede Pasanen kuoli?
2. Minkämaalainen kellomerkki Rolex on?
3. Mikä on bandura?
4. Mitkä Etelä-Amerikan valtiot eivät ole Brasilian rajanaapureita?
5. Minkä merkkisiä uusia autoja myytiin Suomessa eniten syyskuussa?
6. Monennellako sijalla Britannian kruununperimysjärjestyksessä on ensimmäinen nainen/tyttö?
7. Mitä leivonnaista juhlistetaan Suomessa 4. lokakuuta?
8. Missä maassa presidentti Sauli Niinistö vierailee 10. ja 11. lokakuuta?
9. Mikä on Teräsmiehen kotikaupunki?
10. Kuinka kauan Iisakinkirkkoa rakennettiin?
Vastaukset kuvan jälkeen
1. 2001
Pertti ”Spede” Pasanen kuoli 7. syyskuuta 2001, 71 vuoden iässä. Monilahjakkuuden elämästä on tarkoitus julkaista elokuva syksyllä 2023. Elokuvassa Spedeä esittää Riku Nieminen, Vesa-Matti Loirin roolissa nähdään Aku Sipola ja Simo Salmisena Mikko Töyssy.
2. Sveitsiläinen
Rolex saattaa hyvinkin olla maailman tunnetuin kellobrändi. Alun perin, vuonna 1905, yhtiön perustivat Hans Wilsdorf ja Alfred Davis nimellä Wilsdorf and Davis Lontoossa Englannissa. Ensimmäisen maailmansodan jälkeen Englannin korkeiden tullien vuoksi yhtiö siirsi kuitenkin pääkonttorinsa Sveitsiin.
3. Soitin
Bandura, toiselta nimeltään kobza, on luuttusoittimiin kuuluva kansansoitin, jota pidetään Ukrainan kansallissoittimena. Se on näppäilemällä soitettava kielisoitin, jonka äänen on kuvailtu mm. olevan jotakin cembalon, harpun ja kitaran väliltä. Banduraa pidetään yleisesti suomalaisen kantelen sukulaissoittimena.
4. Chile ja Ecuador
Brasilia on ylivoimaisesti Etelä-Amerikan suurin valtio, joka hallitsee lähes puolta koko maanosan pinta-alasta. Brasilialla on yhdeksän rajanaapuria: Uruguay, Argentiina, Paraguay, Bolivia, Peru, Kolumbia, Venezuela, Guyana ja Suriname. Vain Chile ja Ecuador eivät jaa rajaa Brasilian kanssa.
5. Toyota
Suomalaisten ikisuosikki Toyota pitää pintansa myyntilistojen kärjessä. Toiseksi eniten syyskuussa myytiin uusia Skodia ja kolmanneksi eniten kävivät kaupaksi Kiat. Kenties hieman yllättäen myös Tesla nousi syyskuussa listalle, kun sen autoja myytiin kymmenenneksi eniten Suomessa.
6. Kolmantena
Kuningatar Elisabet kuoltua ja kuningas Charlesin astuttua valtaan, on ensimmäisenä kruununperillisenä luonnollisesti hänen vanhin poikansa prinssi William, jonka jälkeen tulevat hänen lapsensa ikäjärjestyksessä. Näin ollen toisena on yhdeksänvuotias prinssi George, kolmantena seitsenvuotias prinsessa Charlotte ja neljäntenä nelivuotias prinssi Louis.
7. Korvapuustia
Lokakuun neljäntenä päivänä vietetään Suomessa kansallista korvapuustipäivää. Herkullisen kanelipullan ja poskilitsarin välistä nimiyhteyttä on selitetty monin eri tarinoin, mutta ainoa varma fakta on se, että korvapuustit ovat herkullisia.
8. Norjassa
Kaksipäiväisen vierailun aikana presidentti Niinistö mm. puhuu Norjan ulkopoliittisen instituutin NUPIn seminaarissa pääpuhujana. Seminaarin teemana on pohjoismainen lähestymistapa Euroopan turvallisuustilanteeseen. Niinistö tapaa myös kuningas Harald V:n kuninkaanlinnassa.
9. Metropolis
Kuvitteellisen Teräsmiehen kuvitteellinen kotikaupunki on Metropolis, missä tämän peitehenkilöllisyys Clark Kent työskentelee kuvitteellisessa Daily Planet sanomalehdessä. Teräsmies ei kuitenkaan ole paljasjalkainen metropolislainen, vaan saavuttuaan vauvana kuvitteelliselta Krypton-planeetalta, hän varttui kuvitteellisessa Smallvillen pikkukaupungissa.
10. 40 vuotta
Pietarissa sijaitsevan Iisakinkirkon rakentaminen aloitettiin vuonna 1918 ja valmista tuli vuonna 1958. Urakasta jäi suomen kieleen ikuisuushanketta tarkoittava ilmaisu ”rakentaa kuin Iisakinkirkkoa”. Barcelonassa sijaitsevan Sagrada Família kirkon rakennustyöt aloitettiin vuonna 1882, valmista ei ole ihan vielä.