Pähkinät 22/23

1. Minä vuonna starttasi Suomen viimeisin hallitus, joka istui täydet neljä vuotta?

2. Mikä on asukasluvultaan Manner-Suomen pienin kunta?

3. Missä suomalaisessa kaupungissa ei saa pysäköidä ajosuunnan vastaisesti eli vastakarvaan?

4. Mikä USA:n osavaltio aikoo sallia auton tankkaamisen itsepalvelupumpulla?

- Mainos -

5. Kuka on Suomen lyhytaikaisin ministeri?

6. Millä oikeudella saat esimerkiksi poimia marjoja naapurin metsästä?

7. Mistä jokin aika sitten menehtynyt Juha Hernesniemi (1947-2023) tunnettiin?

8. Kuinka monta vuotta Tony Halme olisi täyttänyt tänä vuonna?

9. Mistä sanoista nimitys lego tulee – siis leikkikalu, ei hammas?

10. Minkä 100 vuotta vanhan ennätyksen Huuhkajien Daniel Håkans rikkoi San Marinoa vastaan?

Vastaukset kuvan jälkeen.

- Mainos -

1. 1999 (Paavo Lipposen toinen hallitus 1999-2003)

Sen jälkeen Anneli Jäätteenmäki vaihtui Matti Vanhaseen (2003-2007), Matti Vanhanen Mari Kiviniemeen (2007-2011), Jyrki Katainen Alexsander Stubbiin (2011-2015) ja Antti Rinne Sanna Mariniin (2019-2023). Juha Sipilän hallitus jätti eronpyynnön viime metreillä.

2. Luhanka

Keski-Suomessa sijaitsevan Luhangan asukasluku on noin 700. Se on Päijänteen rannalla oleva mökkikunta. Kunta on ollut otsikoissa viime päivinä epäasiallisesta käytöksestä syytetyn kunnanhallituksen jäsenen takia.

3. Maarianhaminassa

Ahvenanmaalla on oma tieliikennelaki. Se ei salli ajosuunnan vastaista pysäköintiä taajamassa kuten Suomen tieliikennelaki. Eihän kukaan nyt kuvittele, että Espanjan ja Suomen tieliikennelaki on sama, vaikka molemmissa maissa saa pysäköidä vastakarvaan.

4. Oregon

Oregonin kuvernöörin Tina Kotekin pitää vielä allekirjoittaa lakiehdotus, jonka mukaan puolet bensa-aseman pumpuista saa toimia itsepalveluperiaatteella. Osavaltio oli pakotettu ratkaisuun, koska Oregonissa on täystyöllisyys ja bensa-asemien jonot ovat kestämättömät työvoimapulan takia. Enää vain New Jerseyssä tankkaaminen itse on kielletty.

- Mainos -

5. Karl Lennart Oesch

Hän toimi apulaissisäministerinä eli poliisiministerinä Mäntsälän kapinan aikaan 1932. Virka kesti 12 päivää. Sen jälkeen Oesch palasi esikunnan päälliköksi. Vilhelm Junnila (ps) ilmoitti erostaan kymmenen päivän jälkeen, mutta ero ei ole vielä astunut voimaan.

6. Jokaisenoikeudella

Metsähallitus linjasi viikko sitten, että jokamiehenoikeudet ovat nyt sukupuolineutraali jokaisenoikeudet. Metsähallitus haluaa omalta osaltaan olla mukana edistämässä tasa-arvoa. Hyvä niin.

7. Hän oli neurokirurgi

Juha Hernesniemi oli maailmankuulu neurokirurgi, joka joutui jäämään Helsingin Töölön sairaalasta eläkkeelle 68-vuotiaana vuonna 2015. Sen jälkeen ura jatkui Perussa, Indonesiassa, USA:ssa, Nepalissa ja Kiinassa. Vuonna 2020, eli 72-vuotiaana Hernesniemi teki vielä noin 150 leikkausta.

8. 60 vuotta

Tony ”Viikinki” Halme oli entinen showpainija, nyrkkeilijä, näyttelijä ja perussuomalaisten kansanedustaja. Upea ura ei tuonut onnea. Halme menehtyi oman käden kautta 47-vuotiaana 2010. Showpainija Ludvig Borgasta tuli kuuluisa Suomessa, kun hän astui Gladiaattori-ohjelmassa Viikingin hahmoon.

9. Leg godt eli pelaa hyvin

Legot kehitti tanskalainen Godtfred Kirk Christiansen vuonna 1949, kun hän alkoi valmistaa muovisia toisiinsa lukittavia palikoita. Nykyinen kiinnitysjärjestelmä patentoitiin 1958. Lego on nykyisin yksi maailman arvostetuimmista tuotemerkeistä.

10. Nopeimman hattutempun

Vaihdosta kentälle tullut Daniel Håkans teki kolme maalia kahdeksassa minuutissa ja 40 sekunnissa San Marinoa vastaan Helsingin Olympiastadionilla. Edellinen ennätys oli Jarl Öhmanin nimissä vuodelta 1932. Hän onnistuin hattutempussa Viroa vastaan 14 minuutissa.

Jaa artikkeli:

Mainos
Jatka lukemista
Sää
Mainos
Viikon kysymys

Mikä on Wapun ykkösherkku?

Katso tulokset

Loading ... Loading ...