Pähkinät 2/23

1. Mikä on timantin sulamispiste?

2. Mitkä ovat Belgian viralliset kielet?

3. Mikä on maratonin maailmanennätys?

4. Minkä värisiä ovat emun munat?

- Mainos -

5. Mihin kaupunkiin Shakespearen Romeo ja Julia sijoittuu?

6. Mistä kasvin osasta saadaan kaneli?

7. Mistä maasta lastenkirjojen karhuherra Paddington on kotoisin?

8. Minkä maan hallinnassa Macao oli vuoteen 1999 asti?

9. Minkä tv-sarjan päähenkilöihin kuului Kunta Kinte?

10. Mikä on Afrikan väkirikkain maa?

Vastaukset kuvan jälkeen.

- Mainos -

1. 3550 °C

Timantti sulaa 3550 celsiusasteessa ja kiehuu 4830 celsiusasteessa. Tämä myös James Bondille ja Cheekille tiedoksi.

2. Hollanti, ranska ja saksa

Näin siitä huolimatta, että maan asukkaista saksankielisiä on noin 0,7%. Kolmen virallisen kielen lisäksi Belgiassa on muutenkin mielenkiintoista menoa. Hallinto on jakautunut sekä alueellisesti että kielellisesti, joten maassa on käytännössä kuusi hallitusta. Maassa on myös äänestyspakko.

3. 2.01.09

Maratonin, eli 42,195 kilometrin juoksun nykyinen miesten maailmanennätys 2 tuntia, 1 minuutti ja 9 sekuntia. Se on kenialaisen Eliud Kipchogen nimissä. Naisten ennätys 2.14.04 ja sitä pitää hallussaan kenialainen Brigid Kosgei. Kysymysten laatijan Netflix-maratonit kestävät merkittävästi kauemmin.

4. Tummanvihreitä

Australiassa elävät emu-urokset parittelevat 1-3 naaraan kanssa, jotka kaikki munivat samaan pesään, kukin 5-15 tummanvihreää munaa. Emu-urokset ovat koti-isiä, me hautovat munia 56 päivää käymättä välillä syömässä ja huolehtivat yksinään poikasista puolitoista vuotta.

- Mainos -

5. Veronaan

Shakespeare ei varsinaisesti keksinyt tarinaa itse, vaan alkuperäisen tarinan Romeosta ja Juliasta kirjoitti italialainen Luigi da Porto 1520-luvulla. Shakespeare kirjoitti oman kuuluisan versionsa noin 70 vuottaa myöhemmin.

6. Kuoresta

Yksi maailman vanhimmista mausteista, kaneli, valmisetaan kanelipuun kuivatusta kuoresta. Rullalle kuivunutta kanelipuun kuoren kappaletta kutsutaan kanelitangoksi. Kanelia on kahta päälajiketta: ceyloninkanelia ja kiinankanelia.

7. Perusta

Kirjat ovat toki kotoisin Englannista, mutta kun tarinassa Brownin perhe löytää karhuherran Paddingtonin asemalta, tämä kertoo olevansa kotoisin Perun perukoilta. Hän myös toteaa, ettei kukaan osaa lausua hänen perulaista nimeään, joten Brownit nimeävät hänet löytöpaikan mukaan Paddingtoniksi.

8. Portugalin

Portugali olisi ollut halukas luovuttamaan Macaon takaisin Kiinalle jo 70-luvulla, mutta Kiina halusi lykätä liitosta. Lopulta se toteutettiin 20. joulukuuta 1999, jolloin Macaosta tuli Hongkongin tapaan Kiinan erityishallintoalue.

9. Juuret

Juuret tv-sarja ilmestyi vuonna 1977, ja se perustuu Alex Haleyn samannimiseen, Pulitzer-palkittuun romaaniin. Sarja kertoo Haleyn oman suvun historiaa 1750-luvun Afrikasta 1860-luvulle asti Yhdysvalloissa, mihin heidät tuotiin orjiksi. Suvun afrikkalaissyntyinen kantaisä oli Kunta Kinte.

10. Nigeria

Nigeria on Afrikan väkirikkain ja koko maailman seitsemänneksi väkirikkain maa. Siellä asuu arviolta 225 miljoonaa ihmistä. YK:n vuoden 2019 väestönkasvuennusteen mukaan Nigeria voi nousta vuoteen 2050 mennessä maailman kolmanneksi väkirikkaimmaksi maaksi.

Jaa artikkeli:

Mainos
Jatka lukemista
Sää
Mainos
Viikon kysymys

Mikä on paras kesälomakuukausi?

Katso tulokset

Loading ... Loading ...