Pähkinät 13/23

1. Mistä Teneriffalla 46 vuotta sitten tuhoutunut Pan Amin Boeing 747 oli ”kuuluisa” jo aiemmin?

2. Kuka on suomentanut Eminemin elämästä kertovan 8 Mile -leffan rap-riimit?

3. Mikä elokuva palkittiin Jussi-patsaalla tänä vuonna?

4. Mistä suomalaisesta ”elokuvasarjan” ensimmäisestä leffasta tulee kuluneeksi tänä vuonna 50 vuotta?

- Mainos -

5. Mistä tulee ”ottaa neuvosta/tilaisuudesta vaarin” vaari-sana?

6. Mistä ilmansuunnasta tuulee, kun puhutaan länsituulesta?

7. Missä päin, Pyreneitten niemimaan eteläosassa, puhutaan llanito-kieltä?

8. Kuka tunnettu suomalainen laulajatar on levyttänyt veljensä kanssa kappaleen Christmas Time nimellä Inka?

9. Mitä yhteistä on rintaliivien koolla 80D ja 85C?

10. Millaista työviikkoa espanjalaiset kutsuvat nimeltä akvedukti?

Vastaukset kuvan jälkeen.

- Mainos -

1. Se oli ensimmäinen kaupallisen lennon tehnyt ja kaapattu jumbojetti

Maailman tuhoisin lento-onnettomuus sattui Teneriffalla Los Rodeosin pikkukentällä, jonne lentokoneet oli ohjattu odottamaan sumun hälvenemistä Las Palmasin kentältä. KLM:n Boeing 747 lentokapteenilta meni hermot ja hän lähti varoituksista huolimatta liikkeelle ja törmäsin PanAmin koneeseen. Onnettomuudessa menehtyi 583 ihmistä.

2. Paleface

Palefacen eli Karri Miettisen kynästä syntyi riimejä, jotka jäivät Suomi-rapiin. Esimerkiksi kaksintaistelussa eli battlessa kuulee ihmisten edelleen huutavan ”jäädy, jäädy”. Elokuvan ensi-ilta oli vuonna 2002.

3. Tytöt, tytöt, tytöt

Elokuva palkittiin lopulta neljällä Jussilla. Parhaan elokuvat palkinnon lisäksi, Alli Haapasalo palkittiin parhaasta ohjauksesta. Ilona Lahti ja Daniela Hakulinen pokkasivat parhaan käsikirjoituksen palkinnon ja Samu Heikkilä leikkauksesta.

4. Uuno Turhapuro -elokuvista

Ensimmäinen Uuno Turhapuro tuli elokuvateattereihin vuonna 1973. Hahmo oli syntynyt jo pari vuotta aikaisemmin Spede Show’n sketsinä. Lopulta elokuvia tehtiin 20 kappaletta. Monet niistä kuuluvat Suomen kaikkien aikojen katsotuimpien elokuvien kärkisijoille.

- Mainos -

5. Ruotsin kielen sanasta vara/var

Sanonnassa ei puhuta mummon vaarista vaan ruotsinkielisistä sanoista vara/var. Ruotsinkielinenhän sanoo vastaavassa tilanteessa hålla var tai ta vara. Suomen kielen ”isä” Mikael Agricola käytti waari-sanaa jo Uuden testamentin suomennoksessa 1548.

6. Lännestä

Länsituuli tarkoittaa sitä, että tuulee lännestä itään. Málagan alueella olemme tottuneet länsituuleen eli ponienteen, joka joskus tunnetaan myös nimellä terral. Tämän vuoden ensimmäinen terral koettiin sunnuntaina, kun lämpötila kohosi jopa 30 asteeseen ja illallakin oli harvinaisen kuuma maaliskuuksi.

7. Gibraltarilla

Se on sekoitus andalusialaista espanjaa ja englantia. Niiden joukossa on myös portugalilaisia ja maltalaisia sanoja. Gibraltar on Monacon jälkeen Euroopan tiheimmin asuttu alue. Asukkaita siellä on 30.000.

8. Meiju Suvas

Meiju sävelsi kappaleen yhdessä veljensä kanssa sen jälkeen, kun hän oli saanut levytyssopimuksen. Kappale on soinut radiossa kerran ja ensimmäisen kerran televisiossa edellisen Vain elämää -ohjelman yhteydessä.

9. Niiden kuppikoko on sama

Kun miehet kehuvat keskenään D-kupin rintoja, se kertoo vain ymmärtämättömyydestä. Vaikka naapurin rouvalla olisi D-kupin rinnat ja omalla B, niin ne ovat silti samankokoiset, jos naapurin vaimon rinnanympärys on 75 ja oman 85.

10. Jossa maanantai, keskiviikko ja perjantai ovat työpäiviä

Edellisen kerran akvedukti osui espanjalaisille viime vuoden joulukuussa, jolloin tiistaina 6.12. vietettiin perustuslain päivää (El día de la constitución) ja 8.12. Pyhän Marian perisynnittömän sikiämisen päivää (Inmaculada concepción). Suomessa sama (akvedukti) tapahtui viimeksi 1951.

Jaa artikkeli:

Mainos
Jatka lukemista
Sää
Mainos
Viikon kysymys

Mitä teet juhannuksena?

Katso tulokset

Loading ... Loading ...