Pähkinät 11/23

1. Kuka tunnettu espanjalainen astuu tänä vuonna ”armeijan harmaisiin”?

2. Kuinka monta ihmistä asui neliökilometrillä vuonna 1990 Hong Kongin Kowloon Walled Cityssä?

3. Mihin viitataan Palata kotiin maitojunalla -sanonnan maitojunalla?

4. Mitä tarkoittaa säätä koskeva sana pouta?

- Mainos -

5. Miten puolustusvoimat aikoo korvata paukkupatruunat eli ”räkäpäät” tulevaisuudessa?

6. Minä vuonna asennettiin Suomen viimeinen automaattinen puhelinkeskus?

7. Missä tutussa paikassa Beatles-laulaja John Lennon ja taiteilija Yoko Ono vihittiin?

8. Missä maassa tiskikaappi on keksitty?

9. Mikä saa suomalaiset seuraamaan reaaliajassa Onnia ja Unelmaa?

10. K18-kysymys! Mitä päivää 14.3. vietettävä pihvi- ja suihinottopäivä pilkkaa?

Vastaukset kuvan jälkeen.

- Mainos -

1. Kruununprinsessa Leonor

Leonor, 17, aloittaa tänä vuonna Espanjan armeijakoulutuksen. Kolmevuotinen koulutus on osa valmistautumista valtion päänaiseksi. Kruununprinsessa viettää vuoden maa-, meri- kuin ilmavoimissa. Hän seuraa koulutuksessaan isänsä kuningas Felipe VI jalanjälkiä.

2. Vajaa kaksi miljoonaa

Tarkalleen 1.903.000 /km2. Walled City syntyi samalla tavalla ilman kaupungin säännöksiä armeijalta jääneelle alueelle kuten Kööpenhaminan vapaakaupunki Christiania. Walled Cityssä asui 2,4 hehtaarin alueella 50.000 ihmistä. Se oli 1960-70-luvuilla Hong Kongin järjestäytyneen rikollisuuden keskus. Alue purettiin 1994.

3. Jatkosodan aikaiseen huoltojunaan

Opintonsa keskeyttänyt reserviupseerioppilas joutui matkustamaan epäonnistuneena takaisin yksikköönsä. Tämä päivänä maitojuna viittaa kaikkeen epäonnistumiseen. Myös siihen, että joutuu palaamaan Aurinkorannikon lämmöstä loskaiseen Pohjolaan.

4. Sitä, ettei sada.

Olipa eilen pilvinen keli, onneksi tänään on poutaa. Siinä taas ihmetellään epäoleellisuuksia. Koska niin pilvinen kuin aurinkoinen päiväkin on poutapäivä. Ja viisastelijoille tiedoksi, että Pekka Pouta ei ole säähän liittyvä vastaus, koska poutaa ei oltu kirjoitettu versaalilla.

- Mainos -

5. Led-valoilla ja kajareilla

Suomalaisen sotilaan rynnäkkökivääri varustetaan tulevaisuudessa led-valolla, joka kuvastaa piipusta tulevaa suuliekkiä ja kaiuttimien avulla voidaan säätää ”paukuttelusta” koituvaa meluhaittaa. Korvaavia laitteita aletaan asentaa aseisiin hiljalleen.

6. 1980

Pellon, Ylitornion ja Kolarin alueilta poistettiin Suomen viimeiset käsivälitteiset puhelinkeskukset. Ensimmäinen automaattinen puhelinkeskus oli asennettu Helsinkiin jo 1922. Käsivälitteinen puhelinkeskus toisi kyllä töitä. Jo vuoden 1980 kaikkiin puheluihin olisi tarvittu 700.000 välittäjää.

7. Gibraltarilla

Pariskunta oli sitä ennen yrittänyt avioitua suurlähetystöissä ja jopa Ranskaan vievällä autolautalla. Gibraltar oli lähellä myös prinssi Charlesin ja prinsessa Dianan sydäntä. Pariskunta aloitti häämatkansa Britannialle kuuluvalta alueella, joka tunnetaan myös nimellä The Rock.

8. Yhdysvalloissa

Louise R. Krause haki sille patentin jo vuonna 1932. Suomessa astiankuivauskaappia kehitti Maiju Gebhard Työtehoseurassa vuosina 1944-45. Enso-Gutzeit aloitti Suomessa astiankuivauskaappien valmistamisen 1948. Telineiden ja kaappien mitat standardoitiin 1982.

9. Rahan himo eli viikoittainen lottoarvonta

Onni ja Unelma ovat Veikkauksen uusien lottokoneiden nimet. Ne ovat identtisiä kaksosia. Molemmilla on kuukauden mittaisen työrupeaman päätteeksi kuukauden mittainen vapaa lottopallojen pyörityksestä. Onnin ja Unelman kauhat on valmistettu 3D-tekniikalla titaanista.

10. Ystävänpäivää

Päivä on yhdysvaltalaisen radio-DJ:n Tom Birdseyn satiirinen luomus vuodelta 2002. Ystävänpäivänä 14.2. naiset odottavat miesten hemmottelevan heitä ihanilla lahjoilla ja romanttisella päivällisellä. Miehelle riittää hemmotteluksi yksinkertaisemmat asiat.

Jaa artikkeli:

Mainos
Jatka lukemista
Sää
Mainos
Viikon kysymys

Mitä teet juhannuksena?

Katso tulokset

Loading ... Loading ...