1. Kuinka monta vuotta Ford valmisti Fiesta-malliaan?
2. Minkä ikäisenä presidentti Jimmy Carter menehtyi syöpään?
3. Mistä vuodesta lähtien kalifornialaisen paloaseman hehkulamppu on palanut yhtämittaisesti?
4. Kuinka paljon asepalveluksen aloittavan varusmiehen päiväraha on?
5. Kuinka vanha on elokuva Leijonakuningas?
6. Miten kävi Gävlen kuuluisalle olkipukille jouluaattoon mennessä?
7. Mikä eläin on Sylvian joululaulun Sylvia?
8. Missä kunnassa sijaitsee Korvatunturi?
9. Minä kahtena päivänä ei ole nimipäiviä kalenterissa?
10. Onko maaorava kasvis-, seka- vai lihansyöjä?
Vastaukset kuvan jälkeen.
1. 47 vuotta
Fiestaa pidettiin yleisesti Fordin ensimmäisenä etuvetoisena automallia, vaikka yritys oli tehnyt etuvetokokeilun jo 1960-luvulla Taunus M12 -mallilla. Vuosina 1976-2023 valmistetun Fiestan viimeisimmän suomalaisauton osti helsinkiläismies.
2. 100-vuotiaana
James Earl ”Jimmy” Carter menehtyi viime vuoden lopussa satavuotiaana. Hän oli ensimmäinen USA:n presidenteistä, joka syntyi sairaalassa. Hänen avioliittonsa Rosalynn Carterin kanssa on USA:n presidenteille pitkäikäisin (77 vuotta). Hän eli myös pisimpään kuin yksikään hänen edeltäjistään.
3. 1901
Kaliforniassa sijaitsevan Livermoren paloaseman neljän watin lamppu on tuonut valoa elämään jo 123 vuotta. Se on sammunut vain sähkökatkosten tai vahingon seurauksena. Tutkija uskoo, että rakenteensa puolesta se voi palaa vielä toiset sata vuotta.
4. 6,20 euroa
Ei sillä saa enää röökiaskia ja pullakahvia sodesta eikä tilanne taida parantua edes 165 päivän jälkeen, jolloin päiväraha nousee 10,15 euroon. Vasta kun ylittää 255 päivän palvelusajan, niin pääsee hengittämään valtiorahoilla myrkkysavua.
5. 30 vuotta
Walt Disney Picturesin animaatioelokuva sai ensi-iltansa 2. joulukuuta 1994. Toisin sanoen leffan on nähnyt todennäköisesti kaikki vähintään 40 vuotta täyttäneet henkilöt. Elokuvan englanninkielisen version ääninäyttelijöistä kuuluisin on hetki sitten menehtynyt James Earl Jones.
6. Ei mitään
Monesti olkipukki on poltettu, ja vuonna 2023 sen söivät naakat. Viimeksi pukki on palanut vuonna 2023. Pukin polttaminen on gävleläisten yksi tunnetuimmista ”huveista” samoin kuin vedonlyönti siitä, kauanko pukki pysyy polttamatta.
7. Mustapääkerttu (lintu)
Laulu kertoo Sisiliassa vangitusta mustapääkertusta (Sylvia atricapilla). Juice Leskisen Sika valittiin inhotuimmaksi joululauluksi IS:n kyselyssä, mutta monissa muissa kyselyissä Sylvian joululaulu on valittu kauneimmaksi, vaikka eläimellä on biisissä samanlainen kohtalo.
8. Savukoskella
Korvatunturilla on kolme huippua. Keskimmäisen huipun läpi kulkee Suomen ja Venäjän raja. Suomen puolisen huipun korkeus on 411 metriä ja Venäjän puolisen 464 metriä. Sinne ei ole mitään asiaa muilla kuin joulupukilla ilman Rajavartiolaitoksen lupaa.
9. Joulupäivänä ja uudenvuodenpäivänä
Nimipäivät perustuvat luterilaiseen kalenteriin. Jeesus syntyi joulupäivänä ja hänet ympärileikattiin ja annettiin nimi uudenvuodenpäivänä. Kirkko on katsonut, että niihin päiviin ei ole soveliasta pyhittää nimipäiviä.
10. Sekasyöjä
Maaoravat metsästävät ja herkuttelevat aina välillä myyrillä. Journal of Ethology -lehdessä julkaistu artikkeli sai monet tutkijat hämmästymään, koska he olivat pitäneet maaoravia kasvissyöjinä. Kesä-heinäkuussa 2024 tehdyllä havaintokaudella puolet maaoravien ja myyrien kohtaamisista päättyi myyrän metsästämiseen.
Entäs 29.2. ?