Pähkinät 1/22

1. Minä vuonna Ranskassa teloitettiin viimeinen kuolemaantuomittu giljotiinilla?

2. Kuka perusti aikoinaan Suomen Ladun ja Suomen urheiluopiston?

3. Miksi näyttelijä Ursula Andressin ääntä ei kuulla elokuvassa 007 ja tohtori No?

4. Minä vuonna ihmiset kaivoivat Lahdessa kaljaa maan uumenista?

- Mainos -

5. Miksi olutpullot ovat ruskeita?

6. Mikä Saudi-Arabian päätös 1985 vauhditti Neuvostoliiton romahtamista?

7. Kuka tunnettu kirkonmies menehtyi tapaninpäivänä?

8. Mikä on Guinnessin ennätyskirjan mukaan maailman eniten näytetty tv-ohjelma?

9. Miksi Suomessa ulko-ovet aukeavat ulospäin?

10. Kenen pop-artistin taiteilijapoikaa verrataan katutaiteilija Banksyyn?

Vastaukset kuvan jälkeen.

- Mainos -

1. 1977

Teloitus tapahtui Marseillessa. Vuonna 1981 Ranskassa säädettiin laki kuolemanrangaistuksen poistamisesta ja vuonna 2007 se lisättiin maan perustuslakiin. Ranskan kuten Suomen lain mukaan maa ei saa luovuttaa rikoksesta epäiltyä henkilöä maahan, jossa hän voi saadaan teostaan kuolemantuomion.

2. Lauri ”Tahko” Pihkala

Tahko Pihkala tunnetaan paremmin Suomen kansallispelin pesäpallon kehittäjänä, mutta hän on ollut mukana monessa. Pihkala aloitti 1900-luvun alussa myös vuonna 1898 perustetun Suomen Urheilulehden julkaisemisen. Lehti on maailman toiseksi vanhin urheilulehti.

3. Koska hän kuulosti tuottajan mukaan hollantilaiselta koomikolta

Elokuvan tuottaja Albert R. Broccoli määräsi, että sveitsiläisen Andressin ääni on korvattava Monica Van Der Zylin puheella. Toisin sanoen Andress antaa roolihahmolleen Honey (hunaja) Ryderille kadehdittavan vartalonsa ja Van Der Zyl hunajaisen äänensä.

4. 1976

Kaljankaivanta alkoi elokuussa, kun Lahdessa alkoi levitä huhu, että panimotalo Mallasjuoma hautasi kaatopaikalle 40.000 tölkkiä olutta. Juoma oli hyvää, mutta sen aikaisten tölkkien ulkopinta oli alkanut ruostua. Kaljaa kaivettiin lopulta kuin Klodikessa kultaa.

- Mainos -

5. Ettei auringonvalo pilaa sitä

Olutta pakataan tölkkien lisäksi pulloihin, jotka ovat yleensä ruskeita. Auringonvalo saa oluen maistumaan metalliselta. Sen takia juomaa pitäisi säilyttää kylmässä ja hämärässä. Oluen ystävät tietävät, ettei pullosääntö tietenkään koske auringon alla kehitettyjä meksikolaisia Corona ja Sol -oluita. Ne on pakattu kirkkaisiin pulloihin.

6. Öljyn tuotannon rajoitusten poistaminen

Saudi-Arabian öljyministeri Ahmed Zaki Jamani ilmoitti 13.8.1985, ettei maa suitsi enää öljyntuotantoaan suojatakseen sen hintaa. Öljyn hinta romahti, minkä takia Neuvostoliitolta loppui elintärkeä kansainvälinen valuutta, minkä takia maa alkoi ajautua entistä pahempiin taloudellisiin ongelmiin.

7. Emeritusarkkipiispa Desmond Tutu

Eteläafrikkalainen Desmond Tutu menehtyi 90-vuotiaana. Emeritusarkkipiispa muistetaan Etelä-Afrikan totuuskomission johtajana. Vuonna 1995 perustetun komission tarkoituksena oli selvittää apartheidin aikaisia rikoksia.

8. Illallinen yhdelle

18-minuuttinen sketsi näytettiin uudenvuodenaattona TV1:llä. Ohjelma on ollut uudenvuodenperinne Saksassa jo 49 vuotta, josta se on levinnyt muualle. Hemi ei usko Guinnessin ennätysten kirjaan. Suomessa koko Poliisiopisto-elokuvien sarja näytetään ainakin kolmesti vuodessa.

9. Kirkko-onnettomuuksien takia

Vuosina 1760-1882 lähes sata ihmistä tukehtui tai ruhjoutui, kun he yrittivät poistua paniikissa kirkosta. Väkijoukko pakkautui ovelle niin, ettei sitä saanut enää auki. Vuoden 1843 Sortavalan-onnettomuuden jälkeen valtio antoi määräyksen, että uusissa taloissa ovien on avauduttava pihalle.

10. Madonnan

Madonnan vanhimman pojan Rocco Ritchien, 21, uskotaan olevan salaperäinen Rhed. Rhedin tuotantoa on julkaistu jo pitkään. Myös Ritchien ja Rhedin henkilöhistoria on samanlainen ja Ritchien molemmat vanhemmat osallistuivat Rhedin näyttelyn avajaisiin Lontoossa.

Jaa artikkeli:

Mainos
Jatka lukemista
Sää
Mainos
Viikon kysymys

Mikä tv:n musiikkiohjelma kiinnostaa eniten?

Katso tulokset

Loading ... Loading ...