Pääsiäinen kulkueineen, messuineen ja perhejuhlineen on jälleen täällä.

Tänä vuonna espanjalainen pääsiäisenvietto - Semana Santa – alkaa palmusunnuntaina 13. huhtikuuta ja päättyy pääsiäissunnuntaina 20. huhtikuuta.

Fuengirola.fi
4 min lukuaika

Koko pääsiäisen ajan sen vietto näkyy katukuvassa muun muassa lukuisien pääsiäiskulkueiden muodossa. Sen lisäksi monin paikoin kadunvarsia värittävät teemaan kuuluvat koristeet.

Näkyvin osa espanjalaista pääsiäistä ovat hartaat pääsiäiskulkueet. Niitä järjestävät seurakunnat sekä uskonnolliset veljeskunnat ja järjestöt.

Kulkueissa kannetaan pyhimysten kuvia tronoilla eli kantolavoilla, jotka saattavat painaa jopa useita tonneja ja niiden alle tarvitaan satamäärin kantajia.

Tronon kantajaksi pääseminen on aina suuri kunnia, ja mukaan pääsemisestä jopa kilpaillaan, koska tehtävä koetaan niin arvokkaaksi. Kantolavojen jäljessä seuraavat muut kulkueen osallistujat, kantaen kynttilöitä ja ristejä.

Vaikka Espanja on muiden länsimaiden tavoin maallistumassa kovaa vauhtia, on pääsiäisen vietto uskonnollisine perinteineen edelleen vahvasti voimissaan. Myös kouluista ja töistä on pääsiäisenä vapaata.

Kulkueita ja messuja

Aurinkorannikolla asuvat ovat sikäli hyvässä asemassa, että aivan läheltä löytyvät yhdet koko Espanjan näyttävimmistä pääsiäiskulkueista. Málagan ja Sevillan kulkueet ovat kansallisestikin erittäin seurattuja ja niitä on paljon. Esimerkiksi Málagassa pääsiäiskulkueita on yhteensä lähes 50.

Seurakunnat järjestävät pääsiäisviikolla myös useita messuja, erilaisia seremonioita sekä muita tilaisuuksia, samoin veljeskunnilla on runsaasti omaa ohjelmaa.

Kirkollisen pääsiäisen huipentuma, katolinen pääsiäismessu on juhlallinen, koristeellinen ja tunnelmaltaan vaikuttava.

Tungosta on luvassa

Pääsiäinen näkyy kaupunkikuvassa luonnollisesti myös väenpaljoutena. Pääsiäisviikko on perinteisesti myös tulevan kesän turistikauden avaus, mikä vetää kansaa liikkeelle entisestään.

Jo itsessään kulkueet aiheuttavat monin paikoin muutoksia liikennejärjestelyihin, ja niitä seuraamaan saapuu perinteisesti runsaasti väkeä, joten autolla liikkuminen kaupunkien keskustoissa on pääsiäisviikolla tavallista hankalampaa.

Pääsiäisen vietto ei kuitenkaan rajoitu kulkueiden seuraamiseen ja messuissa käymiseen. Pääsiäinen on myös perheen, suvun ja muun lähipiirin yhteinen juhla, johon kuuluu olennaisena osana mm. ulkona syöminen isommalla joukolla.

Lisätietoja löytyy netistä

Valtaosa kaupungeista tiedottaa pääsiäisviikon tapahtumista nettisivuillaan, niin myös Fuengirola. Suurin osa informaatiosta on espanjaksi, mutta esimerkiksi Málagan kaupunki tiedottaa myös englanniksi.

Fuengirolassa pääsiäiskulkueita liikkuu ainakin seuraavasti:

  • Sunnuntaina 13.4. (palmusunnuntai) klo 11.45
  • Keskiviikkona 16.4. klo 21.30
  • Torstaina 17.4. (kiirastorstai) klo 19.30 ja 20.30
  • Perjantaina 18.4. (pitkäperjantai) klo 20.15 ja klo 20.30 kaksi eri kulkuetta
  • Sunnuntaina 20.4. (pääsiäissunnuntai) 11.30

Fuengirolan kaupunki on tänäkin vuonna tehnyt 40-sivuisen oppaan, johon on listattu kaikki kaupungin pääsiäisen ajan tapahtumat. Ohjelmakirjasesta on otettu 2000 fyysisen kappaleen painos. Näitä ohjelmia on jaossa kaupungin virastokiinteistöissä sekä seurakuntien ja veljeskuntien kautta.

Fuengirolan kaupunki on tänäkin vuonna valmistanut 40-sivuisen oppaan kaikkiin pääsiäisen ajan tapahtumiin.

Sähköinen versio Fuengirolan pääsiäisoppaasta on ladattavissa kaupungin nettisivuilta, suora linkki on https://www.fuengirola.es/wp-content/uploads/2025/04/Programa-Semana-Santa-Fuengirola-2025.pdf. Ohjelma on espanjankielinen.

Málagan pääsiäisen ajan tapahtumista löytyy tietoa mm. osoitteesta https://visita.malaga.eu/. Kieliä on valittavina espanjan lisäksi englanti, ranska ja saksa.

Pyhät vaikuttavat aukioloihin

Suomalaisten on hyvä muistaa, että Espanjassa pääsiäisen ajan pyhäpäivät eroavat hieman siitä, mihin pohjoisessa on totuttu. Suomessa arkipyhiä ovat perinteisesti pitkäperjantai ja sitä seuraava maanantai, toinen pääsiäispäivä.

Espanjassa pääsiäisen ainoa kansallinen pyhäpäivä on pitkäperjantai – Viernes Santo – joka tänä vuonna osuu huhtikuun 18. päivälle. Sen lisäksi monilla itsehallintoalueilla, kuten esimerkiksi täällä Andalusiassa, myös kiirastorstai – Jueves Santo – tänä vuonna 17.4. on pyhäpäivä.

Näin ollen Andalusiassa siis vietetään ”neljän päivän viikonloppua” torstaista 17.4. sunnuntaihin 20.4. Koko viikko kaikkine juhlallisuuksineen on kuitenkin tavallisuudesta poikkeava, joten liikkeiden, virastojen ja muiden vastaavien aukiolot kannattaa tarkistaa hyvissä ajoin, ettei tule ikäviä yllätyksiä.

Jaa tämä artikkeli
Ei kommentteja

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

FugeFM
FugeFM
LIVE