Perjantaina 6. joulukuuta Suomi juhlistaa itsenäisyyspäiväänsä. Se on päivä, jolloin suomalaiset pysähtyvät kunnioittamaan niitä, jotka ovat taistelleet ja uurastaneet vapaan kansakuntamme eteen. Itsenäisyyden juhlapäivänä on syytä pohtia paitsi omaa historiaamme, myös sitä, kuinka me suhteutamme oman tarinamme muiden kansakuntien kokemuksiin.
Espanjalla, jonka kanssa Suomella on lämpimät diplomaattiset ja kulttuuriset suhteet, on hyvin erilainen itsenäisyyden tarina. Siinä missä Suomi saavutti itsenäisyytensä vuonna 1917 erottuaan Venäjän keisarikunnasta, Espanja on ollut yhtenäinen valtio jo vuosisatojen ajan. Espanjan historia itsenäisyyden suhteen liittyy ennen kaikkea sisäisen yhtenäisyyden rakentamiseen. 1400-luvun lopulla Kastilian ja Aragonian kuningaskuntien yhdistyminen loi perustan nykyiselle Espanjalle.
Vaikka Suomen ja Espanjan tiet ovat olleet erilaisia, molemmilla on ollut oma taistelunsa kansallisesta identiteetistä. Suomessa itsenäisyyden säilyttäminen on vaatinut talvisodan ja jatkosodan kaltaisia uhrauksia. Espanjassa kansallinen yhtenäisyys on kohdannut haasteita erityisesti sisällissodan ja itsenäistymispyrkimysten, kuten Katalonian liikkeiden, muodossa.
Näistä eroista huolimatta sekä Suomi että Espanja arvostavat rauhaa, demokratiaa ja itsenäisyyttä. Suomi tunnetaan maailmalla vahvasta demokratiastaan ja hyvinvointivaltiostaan, kun taas Espanja tuo pöytään rikkaan kulttuuriperintönsä ja historiallisen merkityksensä Euroopan kehityksessä.
Näiden maiden suhteet ovat myös merkittävä esimerkki siitä, miten Euroopan erilaiset tarinat voivat täydentää toisiaan. Yhteistyö EU:ssa, taloudelliset siteet ja kanssakäyminen matkailun kautta ovat rakentaneet siltoja näiden kahden erilaisen, mutta samalla niin samankaltaisen kansan välille.
Itsenäisyyspäivänä voimme oppia Espanjan historiasta sen, että jokainen kansakunta rakentaa omaa itsenäisyyttään jatkuvasti. Vaikka itsenäisyys voidaan julistaa tai saavuttaa, sen ylläpito on jatkuvaa työtä. Tämä työ perustuu yhteisymmärrykseen, yhteistyöhön ja haluun kehittää omaa yhteiskuntaa paremmaksi – ei vain itsellemme, vaan myös osana suurempaa, eurooppalaista perhettä.
Hyvää itsenäisyyspäivää, Suomi!