Pääkirjoitus: ”Valon puute sairastuttaa”

Fuengirola.fi: pääkirjoituksessa pohditaan asioita, jotka vetävät turisteja ja muuttolintuja Aurinkorannikolle.

Fuengirola.fi
Fuengirola.fi
1 min lukuaika

Helsingissä pidetyt Matka24-messut olivat jälleen yleisömenestys. Espanja oli isosti esillä, koska maa oli messujen virallinen partneri. Luonnollisesti myös Aurinkorannikko kiinnosti kansaa.

Mikä Aurinkorannikossa suomalaisia vetää puoleensa? Messuvieraiden puheissa toistuivat tutut teemat: leuto ilmasto, edullinen elintaso, parempi elämänlaatu, lämpö ja etenkin valo. Se valo, jota Suomen kaamoksessa ei näe, on Andalusiassa läsnä joka päivä.

Valon puute sairastuttaa. Kaamosmasennus on tutkitusti todellinen vaiva. Jopa neljäsosa pohjoisten leveysasteiden asukkaista kärsii kaamosoireilusta: pimeään vuodenaikaan liittyvästä toimintatarmon ja mielialan laskusta. Valo vaikuttaa myös jonkin verran aivojen serotoniinieritykseen. Juuri serotoniinin puute liittyy moniin psyykkisiin häiriöihin, esimerkiksi masennukseen.

- Mainos -

Aurinkorannikolla valoa riittää nimensä mukaisesti enemmän kuin Pohjolan perukoilla. Fuengirolassa päivän pituus on tammikuun lopulla reilusti yli 10 tuntia.

Valoisuus vaikuttaa mieleenkin. Aurinkorannikon suomalaiset tietävät, kuinka valo kohottaa mielialaa ja aktivoi elämään. Arki on iloisempaa ja toiminallisempaa. Säyseä sää mahdollistaa kuntoilun joka päivä, kun ulkona ei tarvitse jäätyä, liukastella tai pelätä katkaisevansa nilkkansa. Kehokin kiittää lisääntyneistä askeleista.

Moni Andalusiassa viihtyvä suomalainen kahmii valosta parhaat palat: talvi Aurinkorannikon paisteessa, kesä Suomen suloisessa valossa, liki yöttömässä yössä. Se on oikeanlaista valoturismia.

Pääkirjoitus

Jaa tämä artikkeli
1 kommentti
  • Kaikki on suhteellista… sanotaan.
    Lyhenee se päivä aurinkorannikollakin. Jos vuorokaudessa 24h ja talvella on 10h valoisaa jää pimeää aikaa aika paljon jäljelle… 14h/vrk.
    Kun nyt olemme vaimoni kanssa ekaa talvea näissä olosuhteissa on tuon pimeän jakson päivittäinen pituus jo vähän tuskastuttanut. Unta ei jaksa tulla sitä 14 tuntia yössä, eikä otsalampun valossa retkeily tunnu mielekkäältä.
    Aika paljon joutuu talvella täälläkin keinovalossa käpistelemään ja vaikka korttia lätkimään jotta unta riittäisi.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *