Málagan maakunnan tuore, vuoden 2025 barometri maalaa kuvaa kasvavasta tyytyväisyydestä, mutta myös syvenevistä huolista. Fuengirola.fi kertoo tutkimuksen tuloksista tarkemmin tämän lehden sivulla 18.
Vaikka yli 76 prosenttia asukkaista näkee maakunnan tilanteen positiivisena, asumisen hinta nousee selvästi suurimmaksi ongelmaksi, niin omistusasuntojen kuin vuokrien osalta. Se on ohittanut aiemman huolen kuivuudesta.
Tämä kehitys ei koske vain paikallisia. Aurinkorannikon yhä suurempi suomalaisyhteisö kokee samat paineet: asunnot kallistuvat, vuokrat nousevat, ja sopivan kodin löytäminen muuttuu entistä vaikeammaksi. Monet eläkeläiset, etätyöntekijät ja perheet, jotka vielä muutama vuosi sitten löysivät täältä unelmaelämän auringossa, joutuvat nyt tarkistamaan laskelmiaan.
Liikenteen haasteet ja julkisen liikenteen tehottomuus korostuvat etenkin alueilla, joissa palvelut ovat hajautuneet. Jos vaihtoehtoja ei paranneta, yksityisautoilu pysyy arjen pakollisena taakkana – myös suomalaisille.
Turistiveron käyttöönotto voisi olla yksi keino vastata kasvavan matkailun aiheuttamiin kustannuksiin. Aurinkorannikon suosio houkuttelee valtavasti vierailijoita, mutta samalla se nostaa hintoja, kuormittaa infrastruktuuria ja vie paikallisilta – ja ulkomaalaisilta asukkailta – edullisia asumisvaihtoehtoja.
Jos veron tuotto ohjattaisiin suoraan esimerkiksi kohtuuhintaiseen asuntotuotantoon, julkisen liikenteen kehittämiseen ja ympäristön suojeluun, se voisi tuoda todellista helpotusta alueen paineisiin. Esimerkiksi Baleaareilla ja Kataloniassa turistivero on jo käytössä, ja se on osoittanut, että oikein kohdennettuna tällainen toimenpide voi olla tehokas ja hyväksytty.
Toisaalta veron käyttöönotto on poliittisesti herkkä aihe: matkailuala pelkää vaikutuksia kilpailukykyyn. Kysymys kuuluu siis: onko Málagan alue valmis valitsemaan pitkäjänteisen kehityksen pikavoittojen sijaan?
Tilanne vaatii ripeitä toimia: kunnallisten päättäjien, maakuntatason hallinnon ja valtion on yhteistyössä lisättävä kohtuuhintaista asuntotuotantoa, ohjattava hintakehitystä ja investoitava liikenteeseen. Myös ulkomaalaisyhteisöt – kuten suomalaiset – on otettava mukaan ratkaisujen suunnitteluun. Vastuu ei ole yhdellä taholla, mutta nyt tarvitaan selkeitä askelia. Aurinkorannikko ei saa muuttua harvojen luksukseksi.