Pääkirjoitus: Miten Espanjalle käy USA:n presidentinvaaleissa?

Fuengirola.fi:n pääkirjoituksessa pohditaan, mitä seurauksia kumpaisenkin ehdokkaan valinta Yhdysvaltain presidentiksi aiheuttaisi Espanjassa.

Fuengirola.fi
Fuengirola.fi
2 min lukuaika

Yhdysvaltain presidentinvaalit käydään vajaan kahden viikon kuluttua, tiistaina 5. marraskuuta. Maailman johtavan taloudellisen ja sotilaallisen voimamaan presidentiksi nousee jompikumpi: joko demokraattien Kamala Harris tai republikaanien Donald Trump.

Vaalien tulos voi vaikuttaa Espanjaan monin tavoin, sillä Yhdysvaltojen ulkopolitiikan suunta heijastuu kansainvälisiin suhteisiin laajasti. Vaikutukset Espanjaan näkyvät pääasiassa taloudellisissa, sotilaallisissa ja poliittisissa kysymyksissä.

Espanjan ja Yhdysvaltojen väliset suhteet ovat olleet monitasoiset ja historiallisesti merkittävät. Maat käyvät merkittävää kauppaa keskenään. Yhdysvallat on Espanjan tärkeä vientikohde ja sijoituskumppani, ja Espanja puolestaan on investoinut Yhdysvaltoihin merkittävästi. Espanjalaiset yritykset erityisesti energiasektorilla, kuten Iberdrola ja Repsol, ovat aktiivisia USA:n markkinoilla.

Sotilaallisella tasolla Yhdysvalloilla on strategisesti tärkeitä tukikohtia Espanjassa, kuten Rota Cádizin alueella ja Morón Sevillassa Andalusiassa.

- Mainos -

Eniten Espanjassa – kuten Suomessakin – pohditaan talouskysymyksiä. Jos uusi hallinto esimerkiksi kannattaa protektionistista politiikkaa, kuten korkeampia tulleja tai rajoituksia, tämä voi vaikeuttaa Espanjan vientiä Yhdysvaltoihin ja lisätä taloudellista epävarmuutta. Presidentti Donald Trumpin kaudella tämä oli selvästi esillä, kun hän asetti tulleja eurooppalaisille tuotteille, mukaan lukien espanjalaiselle oliiviöljylle ja viinille.

Jos taas uusi presidentti suosii avoimempaa kauppapolitiikkaa ja pyrkii vahvistamaan transatlanttista kauppaa, Espanja hyötyisi taloudellisesti paremmista kauppaehdoista ja investointimahdollisuuksista.

Jos uusi presidentti korostaa Naton merkitystä, se voisi vahvistaa yhteistyötä. Esimerkiksi Joe Bidenin hallinto on ollut perinteisempi liittoumasuhteissaan verrattuna Trumpin kriittiseen suhtautumiseen Natoon.

Jos Yhdysvaltain tuleva presidentti päättäisi vähentää Nato-panostuksiaan tai vetäytyä Euroopasta, se voisi heikentää turvallisuusjärjestelyjä Espanjassa ja Euroopassa laajemmin, mikä vaatisi Euroopan valtioilta suurempaa puolustusvastuuta.

Jaa tämä artikkeli
Jätä kommentti

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *