Pääkirjoitus: ”Miksi Suomen valtio haluaa näin toimia?”

Fuengirola.fi:n pääkirjoituksessa ei löydy ymmärrystä hallituksen vimmalle ajaa läpi kyseenalaista kansaneläkeleikkausta.

Fuengirola.fi
Fuengirola.fi
2 min lukuaika

Eläkeasiat ovat taas ikävällä tavalla tapetilla. Kuten Fuengirola.fi tässä numerossa kertoo, Suomen hallituksen kovalla vimmalla ja vauhdilla läpiajama kansaneläkeleikkaus on laajentunut.

Lopetuspäätöshän koski alun perin noin 25.000 pysyvästi ulkomailla, kuten Ruotsissa ja Espanjassa asuvaa suomalaista. Se ei koske tilapäisesti vaikkapa Aurinkorannikolla alle kuusi kuukautta vuodessa talvehtivaa eläkeläistä.

Säästöjen lisäksi syynä on se, että valtio haluaa muuttaa kansaneläkkeen luonnetta. Esitetyn lakimuutoksen seurauksena kansaneläkettä pidettäisiin jatkossa vähimmäiseläkkeenä, joka laskettaisiin eri tavalla kuin nykyinen kansaneläke.

Se tarkoittaa sitä, että jos on aiemmin asunut tai työskennellyt toisessa EU-maassa, kansaneläke onkin jatkossa nimeltään vähimmäiseläke. Tietenkin sen suuruuteen myös puututaan: Kelan mukaan ”tällöin eläkkeen määrä lasketaan uudestaan vähimmäiseläkkeenä siinä vaiheessa, kun kansaneläke tarkistetaan seuraavan kerran”.

- Mainos -

Kelan arvion mukaan muutos koskee noin 32.000 Suomessa asuvaa kansaneläkkeen saajaa.

Hallitus myöntää, että muutoksen myötä ”suurimmalla osalla kansaneläkkeen määrä pysyisi ennallaan tai laskisi hieman”. Jos arvata pitää, niin etuus varmastikin lopulta laskisi enemmänkin kuin ”hieman” ja useammalla suomalaisella.

Ottaen huomioon näiden säästöjen suhteellisen pienuuden – hallituksen laskelmien mukaan 35 miljoonaa vuonna 2025 ja 38 miljoonaa vuonna 2026 – on vaikea ymmärtää, miksi Suomen valtio haluaa näin toimia.

Kummallista on myös vähimmäiseläkkeestä puhuminen, sillä Suomessa on jo sellainen: takuueläke. Kelan mukaan ”takuueläke turvaa Suomessa asuvalle henkilölle vähimmäiseläkkeen”. Takuueläkettä ei ole maksettu ulkomailla pysyvästi asuneelle, vaan sitä voidaan myöntää ulkomailla oleskelevalle vain silloin, jos oleskelu ulkomailla on tilapäistä – siis samalla tavalla kuin kansaneläkettäkin jatkossa.

Jaa tämä artikkeli
4 kommenttia
  • kansaneläke on sosiaalietuus. jos ihminen on kirjoilla, maksaa verot ja asuu espanjassa, he ovat espanjan sosiaaliturvan piirissä… mikeivät he haet sosiaalietuutta espanjan valtiolta? uudelta kotimaaltaan?

    • No ei ole.

      Voisitko tutustua kansainväliseen käytäntöön ja kirjallisuuteen.

      Se mitä Purra sanoo ei ole totuus. Onko hänellä edes mitää talouskoulutusta tai kokemusta?

  • Vastaus otsikon kysymykseen on aika selvä.

    ”Köyhät kyykkyyn” ja älkää ihmeessä tulko ulkomailta. Saatte tehdä työt mutta älä odota saavasi takaisin samaan kuin muualta.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *