Finnair on ajautunut työtaistelujen vuoksi kriisiin, jonka vaikutukset ulottuvat taloudesta asiakastyytyväisyyteen ja yhtiön maineeseen. Työtaistelut – ensin Suomen Liikennelentäjäliiton (SLL) ja sen jälkeen Ilmailualan Unionin (IAU) kanssa – ovat halvaannuttaneet toimintaa.
Liki 200.000 matkustajaa on joutunut kärsimään peruutuksista, viivästyksistä ja epävarmuudesta. Myös Aurinkorannikon ja Málagan lennot ovat olleet koetuksella. Finnairin maine luotettavana lentoyhtiönä on kokenut kolauksen.
Työntekijät vaativat yleistä linjaa suurempia palkankorotuksia korvaamaan koronakriisin aikaisia joustoja, mutta Finnair pitää vaatimuksia liian kalliina. Yhtiön mielestä vaatimukset johtaisivat liian suureen kustannusten nousuun, kun yhtiö on vasta palaamassa kannattavaksi.
SLL:n vaatimat palkankorotukset ovat irti lentoliikenteen realiteeteista ja yhtiön maksukyvystä. Lentäjien palkkataso on valmiiksi korkealla ja monin verroin yli keskivertosuomalaisten. Lentäjien keskiansio on tiettävästi noin 155.000 euroa vuodessa.
Kun vaatimuksia esitetään ajankohtana, jolloin yhtiö kamppailee talouskurimuksessa, voidaan puhua lähinnä vastuuttomuudesta. Koronapandemiaa seurasi Ukrainan-sota, joka sotki Finnairin Aasian-strategian. Samaan aikaan myös IAU:n kiistat ovat vaikeuttaneet lentojen maapalveluiden sujuvuutta ja lisänneet peruutusten määrää.
Tammi-maaliskuun osavuosikatsauksen mukaan työtaistelutoimet aiheuttivat valtionyhtiölle 22 miljoonan euron menetykset vuoden ensimmäisen neljänneksen aikana. Pahinta on kuitenkin luottamuspula. Yhä useampi matkustaja valitsee nyt ulkomaisen lentoyhtiön – eikä syyttä.
Finnairin johto on vaikeassa paikassa. Loputtomiin jatkuvat kiistat syövät uskottavuuden ja asiakkaat. Peli on puhallettava poikki, mutta se vaati vastaantuloa myös ammattiliitoilta.