Pääsiäinen on kristillisen maailman suurimpia juhlia, mutta sen vietto saa eri maissa omanlaisensa muodon. Suomessa pääsiäiseen liittyy hiljentyminen, pääsiäismunat, rairuohon kasvatus ja lasten virpomisperinne. Se on perhejuhla, johon liittyy rauha, kirkon tilaisuudet ja usein vielä talvinen sää (tosin tänä vuonna Suomessa saattaa olla pitkänäperjantaina lämpimämpää kuin Fuengirolassa).
Espanjassa, erityisesti Aurinkorannikolla, pääsiäinen – Semana Santa – on näyttävä, tunteikas ja vahvasti uskonnollinen. Kaupunkien kadut täyttyvät vaikuttavista kulkueista, joissa sadat ihmiset kantavat raskaita pyhäinkuvia suitsukkeen ja rumpujen tahdissa. Tunnelma on harras, mutta myös yhteisöllinen, äänekäs ja avoin.
Suomalaiselle Aurinkorannikolla pääsiäinen on ainutlaatuinen tilaisuus kokea jotakin suurta ja erilaista. On suositeltavaa osallistua paikalliseen kulkueeseen – esimerkiksi Málagassa tai Fuengirolassa – ja aistia, kuinka syvästi juhla elää ihmisten arjessa.
Toisaalta suomalainen voi myös tuoda mukanaan omat perinteensä, kuten mämmin tai pääsiäisoksat, ja jakaa niitä espanjalaisille ystävilleen. Se onkin elämys, kun yrittää tarjota espanjalaiselle mämmiä syötäväksi… kannattaa kokeilla!
Pääsiäinen yhdistää hengellisyyden ja yhteisöllisyyden, vaikka ilmaisutavat vaihtelevat. Siinä missä Suomessa se on kevään tuloa paaluttava vapaapäivien putki, Espanjassa se on näyttävä koko suvun harras rieha – molemmat tärkeitä ja oman maan elämäntavasta ammentavia.
Ja Aurinkorannikon suomalaiselle tämäkin on mahdollisuus elää kahden kulttuurin rikkaudessa.