Oikeusvirkailija varasti 19 miljoonan kryptot Marbellan oikeustalolta Aurinkorannikolla

Espanjan kansallinen poliisi pidätti oikeusvirkailijan Aurinkorannikolla juuri ennen pääsiäistä ja ovat nyt onnistuneet palauttamaan varastetut virtuaalivaluutat.

Fuengirola.fi
4 min lukuaika
Marbellan oikeustalolla Espanjan Aurinkorannikolla työskennellyt virkailija syyllistyi 19 miljoonan euron arvoisten kryptovaluuttojen varastamiseen. Kuvakaappaus Policia Nacionalin some-videolta.

Espanjan Aurinkorannikolla Marbellassa nähtiin harvinaislaatuinen rikos tänä keväänä, kun paikallisen oikeustalon virkailija jäi kiinni valtavasta kryptovarkaudesta.

Virkailija varasti viranomaisten viime syksynä takavarikoimat kryptovaluutat, mutta poliisi pääsi oikeustalon sisäpuolisen rikollisen jäljille ja lopulta rötösvirkailija pidätettiin pääsiäisen alla.

Tapahtumat juontavat juurensa viime vuoden syyskuuhun 2024, jolloin Espanjassa suoritettiin Operaatio Geld -niminen yksi Euroopan suurimmista kryptovaluuttojen takavarikoista. Se liittyi 17 miljoonan euron arvoisiin huijauksiin ja teknologisiin petoksiin.

Espanjan kansallinen poliisi takavarikoi kryptovaluutat ja luovutti ne Marbellan oikeustalon haltuun, joka johti tutkintaa.

Tammikuussa 2025 kryptojen havaittiin kadonneen. Kun Espanjan oikeusministeriön varojen palauttamista ja hallinnointia käsittelevä toimisto (ORGA) yritti muuntaa kryptovaluutat euroiksi, huomattiin, että takavarikoidut virtuaalilompakot olivat lähes tyhjiä.

Kävi ilmi, että lähes koko summa oli varastettu – ja varkaus oli tapahtunut sisäpiiristä käsin.

Lue myös: Miljoonan euron kryptovaluuttahuijaus Marbellassa – uhreina ruotsalaisia

Virkailija toimi Marbellassa oikeuden ”kakkosmiehenä”

Kansallinen poliisi avasi uuden tutkinnan, joka suoritettiin äärimmäisen salassa tietovuotojen estämiseksi ja ennen kaikkea, jotta tekijä ei saisi vihiä siitä, että hän oli epäilyksen kohteena.

Tutkinta johti lopulta siihen, että epäilykset kohdistuivat oikeuslaitoksen LAJ-virkailijaan (Letrado de la Administración de Justicia), joka toimi Marbellan oikeuden ”kakkosmiehenä” alkuperäisessä tapauksessa.

Kyseinen oikeusvirkailija pidätettiin juuri ennen pääsiäistä. Lähteiden mukaan hän myönsi rikoksen. Yhdessä etsinnässä poliisi löysi virtuaalilompakoiden avaimet ja onnistui palauttamaan lähes 19 miljoonan euron arvosta kryptovaluuttoja (sen hetkisen arvon mukaan).

Kävi ilmi, että pidätetty oli nimitetty sijaiseksi LAJ:n tehtävään viransijaisvaihdon kautta. Tehtävä edellyttää oikeustieteellistä tutkintoa ja puhdasta rikosrekisteriä. Hän oli kuitenkin jo entuudestaan oikeushallinnon virkamies, läpäissyt useita valtiollisia virkatutkintoja ja häntä pidettiin ahkerana työntekijänä.

KATSO poliisin video kotietsinnästä:

Sinetöity kirjekuori katosi

Tutkinta alkoi analysoimalla takavarikoitujen kryptovaluuttojen salasanojen säilytysketjua. Operaatio Geldin jälkeen poliisi säilytti lompakoiden salasanat sinetöidyssä kirjekuoressa poliisin valvonnassa.

Kirjekuori siirrettiin myöhemmin Marbellan oikeustalolle ja säilytettiin oikeuden talletusvarastossa. Kolmen kuukauden kuluttua se toimitettiin ORGA:n toimistolle Madridiin euroiksi muutettavaksi, jolloin huomattiin, että virtuaalilompakot olivat lähes tyhjät.

Tutkinta keskittyi tunnistamaan kaikki poliisit, oikeuden virkailijat, ORGA:n viranomaiset ja jopa oikeushallinnon käyttämän kuljetusyhtiön työntekijät, jotka olivat olleet tekemisissä kryptovaluuttalompakon säilytysketjun kanssa.

Sormenjälkiä etsittiin kuumeisesti

Jossain vaiheessa joku oli onnistunut pääsemään käsiksi kirjekuoreen, joka sisälsi tiedot ja salasanat, ja siirtänyt kryptovaluutat omiin nimiinsä. Poliisi tutki kirjekuoren sormenjälkiä löytääkseen mahdollisen tekijän, mutta löysi vain niiden henkilöiden jälkiä, jotka olivat virallisesti käsitelleet kirjekuorta.

Varkaus tapahtui myös prosessin loppuvaiheessa, ei alkuvaiheessa. Tutkijat epäilivät, että tekijä oli ajoittanut varkauden samaan aikaan, kun kirjekuori saapui ORGA:lle, mikä lisäsi epäiltyjen määrää ja vaikeutti syyllisen jäljittämistä.

Virkailijan oma into kryptoihin johti poliisin läpimurtoon

Lopulta ratkaiseva johtolanka löytyi: sijaisena toiminut LAJ oli itse ilmoittanut olevansa kryptovaluuttasijoittaja ja oli hankkinut virtuaalivaraston, jossa avaimia säilytettiin turvallisesti. Hänen omaisuuteensa tehdyissä etsinnöissä poliisi sai lopullisen vahvistuksen epäilyksilleen.

Jaa tämä artikkeli
Ei kommentteja

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *