Me kaikki tiedämme mistä testamentissa on kysymys. Usein meiltä jää senkin tekeminen myöhäiselle vaiheelle elämässä, mutta erityisen usein unohdamme etenkin hoitotahdon tekemisen.
Hoitoratkaisujen teko on vaikeaa esimerkiksi silloin, kun muistisairautta sairastava puoliso pikkuhiljaa hiipuu pois, tai kun vaikea epilepsia vaatii yhä enemmän hoitolaitteita tai pitkälle levinnyt syöpä on saanut yliotteen ja vaatii laitoshoitoa. Hoitotahto kertoo esimerkiksi näissä tilanteissa läheisemme omat toiveet hoidostaan häntä hoitaville ihmisille. Hoitotahdon avulla sosiaali- ja terveydenhuollon ammattihenkilöt voivat ottaa huomioon henkilön omat toiveet hoitopäätöksissä, hoidon ja hoivan linjauksissa.
Hoitotahto on siis henkilön oman tahdon ilmaisu siltä varalta, jos emme itse pysty osallistumaan hoitoratkaisuihin esimerkiksi toimintakyvyn heikkenemisen tai muun vastaavan syyn vuoksi. Hoitotahto hoitoon ja elämää ylläpitäviin toimintoihin sitoo hoitoon osallistuvia sosiaali- ja terveydenhuollon ammattilaisia hoitopaikasta riippumatta. Näitä voivat olla esimerkiksi hengityslaitteeseen kytkeminen, suonensisäisten antibioottihoitojen antaminen ja esimerkiksi keinoruokintaa koskevat kiellot.
Hoitotahdossa henkilö voi ilmaista myös hoivaan liittyviä erityistoiveita ja itsemääräämisoikeutta koskevia näkemyksiä ja omia mieltymyksiä, mitä hoidon aikana toivoisi huomioitavan. Tällaisia voivat olla mm. ympäristöä koskevia toiveita, -vaikka musiikki tai valaistus, tai itseä koskevat rajoittamistoimenpiteet, kuten sänkyyn sitominen tai esimerkiksi ruokaan ja juomaan liittyvät toiveet. Hoitotahdossa voidaan myös valtuuttaa toinen henkilö tekemään tarvittavat hoitopäätökset hoitotahdon laatijan puolesta. Tätä tarkoitusta varten henkilö voi puolestaan tehdä edunvalvontavaltuutuksen.
Jos sinulla on hoidettava sairaus, sinun kannattaa keskustella hoitotahdosta hoitavan henkilökunnan kanssa. He osaavat ennakoida, millaisia tilanteita sairauteen voi liittyä. Näin hoitotahdosta on helpompi tehdä toiveidesi mukainen. Hoitotahdon tekemiseen voit saada apua esimerkiksi sosiaalityön ammattilaisilta. Nykyisin hoitotahdon voi tallentaa Kelan hallinnoiman kansallisen terveysarkiston Kanta.fi-palveluun. Omakanta-tietokannassa jokainen voi itse muokata hoitotahtoaan ja varmistaa sen ajantasaisuuden.
Hoitotahto auttaa myös läheisiä ymmärtämään hoitotahdon laatijan toiveet ja voi vähentää läheisten ahdistusta tilanteissa, joissa he saattavat joutua tekemään päätöksiä potilaan puolesta. Kyseessä on turva niin itselle kuin läheisille, kun hoito vaatii vaikeita päätöksiä tai huomioimaan asioita, joita oletamme läheisemme pitävän tai toivovan. Hoitotahdon tarkoitus on tukea ihmisarvoisen elämän jatkumista voinnista riippumatta ja vahvistavan oman itsemääräämisoikeuden ja oman näköisen hoidon toteutumisen silloinkin, kun sen toiveita ei itse pysty enää ilmaisemaan. Lisäksi samalla voimme auttaa sekä hoitohenkilökuntaa, että läheisiämme heidän joutuessa tekemään vaikeita ratkaisuja koskien hoitoamme. Hoitotahdon tekemisellä kerromme ne etukäteen itse.