Kesä alkaa Aurinkorannikollakin vääjäämättä kääntyä lopuilleen. Turistimassat ovat poistuneet ja monilla työt alkaneet.
Kauppojen, hotellien ja muiden palveluiden liikevaihto ei ole ainoa asia johon turistikauden päättyminen vaikuttaa.
Tänä kesänä yksi iso muutos tulee syyskuun lopussa, kun uima-altaiden täyttökielto astuu jälleen voimaan.
Lupa myönnettiin turismin vuoksi
Andalusiassa, kuten monella muullakin alueella Espanjassa on kärsitty jo useamman vuoden pahenevasta kuivuudesta. Viime keväänä tilanne äityi niin pahaksi, että esimerkiksi Andalusian itsehallintoalueella hallitus kielsi veden käytön uima-altaissa kokonaan.
Kuten arvata saattaa, turismista elävällä alueella asiasta nousi valtava haloo.
Protestien ja erityisesti pääsiäisen aikana saadun viikon mittaisen rankkasateen seurauksena aluehallinto helpotti rajoituksia niin, että uima-altaiden käyttö tuli mahdolliseksi ja luvalliseksi.
Tuo lupa myönnettiin kuitenkin vain ajalle 1.6. – 30.9.
Kesä verotti vesivarastoja
Vaikka viime viikonloppuna esimerkiksi Aurinkorannikon alueella saatiinkin poikkeuksellisesti sadetta melko laajalti, on selvää, että tilanne vesivarastoissa on nyt paljon heikompi kuin ennen kesää.
Kevyet kesäsateet eivät mitenkään riitä kuittaamaan kesänaikaista valtavien turistimassojen aiheuttamaa kulutuspiikkiä.
Niinpä, mikäli jotain erittäin yllättävää ei tapahdu, palaavat tiukemmat vedenkäytön rajoitukset lokakuun alusta voimaan. Tämä tarkoittaa myös sitä, ettei vettä saa enää syyskuun jälkeen käyttää uima-altaiden täyttämiseen.
Kiellettyjen listalla pysyvät edelleen myös ajoneuvojen pesu muualla kuin valtuutetuissa autopesulaitoksissa joissa on vedenkierrätysjärjestelmä, nurmikoiden kastelu juomavedellä (vain puutarhat määräyksissä mainituissa poikkeustilanteissa), koristesuihkulähteiden käyttö (ellei niissä ole suljettu kierto), golfkenttien kastelu juomavedellä ja patioiden ja terassien peseminen vedellä.
Poliisi jakoi sakkoja
Kuivuuden vuoksi myös rantojen suihkut ovat olleet tänä kesänä pääsääntöisesti kiinni. Tämä on johtanut muun muassa sellaiseen lieveilmiöön, että ihmiset ovat rannalta lähteissään pesseet jalkojaan juomalähteissä.
Ongelma äityi niin pahaksi, että esimerkiksi Málagan kaupungissa poliisi turvautui asian tiimoilta tehovalvontaan ja jakoi koko joukon sakkoja. Juomalähteissä peseytyminen erikseen kielletty kaupungin järjestyssäännöissä.