Nämä oluet arvioitiin Espanjan parhaaksi ja pahimmaksi – oletko samaa mieltä?

Kippis ja kulaus! Brittiläinen kaljakriitikko maisteli espanjalaisia mallasjuomia ja laittoi ne järjestykseen.

Fuengirola.fi
Fuengirola.fi
7 min lukuaika
Kippis! Kuuluisan The Sun -brittilehden kaljakriitikko arvioi espanjalaiset oluet.

Britit pitävät tunnetusti oluesta, joten lienee syytä luottaa myös heidän mallasmakujen arviointeihinsa. The Sun -lehden kaljakritiikissä listatttiin espanjalaiset, Isossa-Britanniassa myytävät oluet.

Näistä merkeistä monta on myynnissä myös Suomessa – sekä tietysti Espanjassa.

Oletko samaa mieltä brittilehden arvioinneista?

Cruzcampo on Andalusian oma menestysolut.

Paras olut: raikas Cruzcampo 

Brittitabloidin mukaan paras espanjalaisolut on Cruzcampo, joka tulee itse asiassa Andalusiasta eli eteläisen Espanjan itsehallintoalueelta, mihin myös Aurinkorannikko kuuluu.

- Mainos -

Cruzcampo on peräisin Sevillasta, ja brittien mukaan sillä on oma sijansa Espanjan kansallisessa makumuistissa, koska olut yhdistetään maassa hyvin tunnettuun pikaruokaketjuun. Cervecería 100 Montaditos on espanjalainen voileipiin erikoistunut edullinen ravintolaketju.

Cruzcampon perustivat 1900-luvun alussa kaksi veljestä: Tomás ja Roberto Osborne. Olutpanimo syntyi unelmasta tehdä ihanteellinen olut etelän lämpimään ilmastoon. Tätä tarkoitusta varten he muuttivat Sevillaan, jonka laadukas vesi on koostumukseltaan samanlaista kuin tsekkiläinen Pilsenin joki, joka on muuten antanut pilsneri-nimensä tälle oluttyypille.

He perustivat tehtaansa Nerviónin alueelle, Templete de la Cruz del Campon viereiselle maalle, joka myöhemmin nimesi oluen, jonka tunnemme nykyään nimellä Cruzcampo. Vuonna 1904 La Cruz del Campo -panimo löysi ainutlaatuisen hiivakannan, joka antoi oluelle pehmeän katkeruuden sekä yrttisen ja hedelmäisen aromin. Tästä syntyi ensimmäinen Cruzcampo-olut, jonka ominaisuudet ja olemus ovat säilyneet ennallaan.

Alkuaikoina Cruzcampo kuljetti hevoskärryillä tynnyreitä Andalusian kaupunkien läpi ja kuljetti meritse kaljaa Kanariansaarille ja Pohjois-Afrikkaan. Nyt olutta myydään ympäri maailmaa.

Hedelmäinen ja raikas kesäkalja

Aurinkorannikkoa lähempänä on muuten Málagassa Cruzcampon panimo, jossa voi käydä maistelemassa käsityönä valmistettuja huurteisia Sohon alueella, osoitteessa Calle Trinidad Grund 29.

Brittiarvostelijan mukaan Cruzcampo on hedelmäinen, kevyt mutta humalinen ja raikas, täynnä kesäoluen täydellisiä ominaisuuksia.

– Heti kun sain ensimmäisen siemaukseni, minusta tuntui kuin olisin palannut Sevillaan, istuin juomassa upeassa kattobaarissa ja katsomassa mukulakivikatuja.

5/5

Estrella Galicia on vaalean lager-oluen merkki, jonka valmistaa Hijos de Rivera Brewery ja joka sijaitsee A Coruñassa, Galiciassa, Espanjassa. José María Rivera Corral perusti Estrella Galicia -panimon vuonna 1906, kun hän palasi Galiciaan matkoillaan Kuubassa ja Meksikossa.

- Mainos -

Täysien pisteiden täyteläinen Estrella Galicia

Myös Estrella Galicia sai ylistävän arvion brittilehdessä.

Estrella Galicia -olutta myydään lähes kaikkialla Espanjassa, ja sitä löytyy hanasta niin sateisella Galician kotirannikolla Atlannin syleilyssä kuin Aurinkorannikon paahteisilla lomaseuduilla.

Perheomisteinen Hijos de Rivera, joka valmistaa Estrella Galiciaa, on yksi Espanjan tuottavimmista olutyhtiöistä, ja se tuotti noin 4,81 miljoonaa hehtolitraa olutta vuonna 2023.

Vuonna 2022 Estrella Galicia oli Espanjan kolmanneksi kulutetuin olut Mahoun ja Amstelin jälkeen.

– Heti kun sain ensimmäisen siemaukseni Estrella Galiciaa, kaikki muistot auringosta, merestä ja hiekasta Espanjan lomaltani tulivat takaisin, The Sun -lehden kaljakriitikko kirjoittaa.

Hän antoi oluelle täydelliset 5/5 pisteet ja kehui A Coruña -lagerin ”maltaan ja humalan leipämäisiä ​​makuja” ja ”sitruksen tuoksuja”.

Madri-oluen logossa on kuvattuna perinteinen madridilainen chulapo-mies.

Sitrusmainen Madri 

Vaikka Madri-olutta ei pannakaan Espanjassa, sen juuret ovat syvällä maan pääkaupungissa – nimeä myöten. Madri on madridilaisten käyttämä lyhennelmä rakkaan kotikaupunkinsa nimestä.

Euroopassa myytävä kaljamerkki on kansainvälisen juomajätti Coorsin ja espanjalaisen La Sagra -panimon yhteistyön tulos.

- Mainos -

Madri kuvailee itseään ”moderniksi eurooppalaiseksi lageriksi”, ja se on saanut inspiraationsa kulttuurisesta fuusiosta, joka ”muodostaa Espanjan sykkivän pääkaupungin sielun”.

Oluen logossa on kuvattuna chulapo-mies. Chulapo (tai feminiinimuodossa chulapa) on Madridin alueen perinteinen kansallispuku ja siihen liittyvä kulttuurinen hahmo. Chulapot ja chulapat ovat olennainen osa Madridin kansanperinnettä, erityisesti San Isidro -juhlissa, joita vietetään toukokuussa Madridin suojeluspyhimyksen, San Isidron, kunniaksi.

Chulapo ja chulapa eivät ole vain pukeutumistyylejä, vaan myös edustavat tiettyä elämäntapaa ja asennetta, joka liitetään vanhaan Madridin kaupunkikulttuuriin. Heidän pukeutumisensa ja käytöksensä ilmentävät perinteistä, iloista ja välitöntä Madridin asukasta.

Brittitabloidi antoi Madri-oluelle 4/5 pistettä huomioiden sen ”erinomaisen, sitrusmaisen tuoksun ja maun”.

San Miguel on suosittu ympäri maailmaa.

Tylsä San Miguel 

San Miguel on maailmalla kenties tunnetuin espanjalainen olutmerkki.

Se on klassinen espanjalainen lager, jota on pitkään myyty myös Suomessa.

Brittikriitikko piti espanjalaisen olutjättiläisen Mahou San Miguelin omistamaa San Miguelia pettymyksettömän tylsänä.

”Karvas ja maltainen, vaikkakin tasapainoinen”, San Miguelia kuvattiin, ja se sai keskinkertaisen arvosanan 3/5.

Estrella Damm on Espanjan vanhin olutmerkki.

Karvas Estrella Damm 

Barcelonassa vuodesta 1876 valmistettu Estrella Damm on Espanjan vanhin olutmerkki. Tämä katalonialainen pilsneri on S.A. Dammin lippulaivaolut. Estrella tarkoittaa tähteä sekä katalaanin että espanjan kielessä.

Panimoyrityksen nimi Sociedad Anónima Damm taas juontuu sen perustajiin: elsassilaiset August Kuentzmann Damm ja Joseph Damm perustivat sen Barcelonaan 1870-luvulla.

Olut on pidetty ja tunnettu kaikkialla Espanjassa, vaikka The Sunin ote sitä kohtaan on haalea.

Britit pitivät sen tuoksua hieman liian karvaana, ja Estrella Damm sai vain 3/5.

Vuonna 1927 Mallorcalla perustettu Rosa Blancan panimo toimii nykyään Barcelonassa ja tarjoaa Hoppy Lager -olutta.

Epämiellyttävä Rosa Blanca 

Mallorcalaista olutta on valmistettu saarella vuodesta 1927, ja se mainostaa ”hyvin tasapainoista”, ”kermaista” makuaan, jossa on ”vihjeitä kevyesti paahdetuista muroista”.

Sitä myydään suuremmissa, 660 ml:n pulloissa, mikä antaa sille enemmän vastinetta brittilehden mukaan.

Tätä arvoa saattaa kuitenkin pienentää se, että prosentteja on vain 3,4.

Mietouudesta huolimatta kaljakriitikko piti makua odotettua vahvempana, mutta siksi hieman epämiellyttävänä, jolloin lopputulos oli 2/5.

– Maku oli erittäin sitruunainen, mikä oli hyvin outoa, The Sun kritisoi.

Mahou on Espanjan suurin olutpanimo.

Katkera Mahou 

4,8-prosenttinen Mahou oli hieman liian vahva brittikriitikon makuun.

Tölkin avaamisen jälkeen haju on täynnä mallasta ja sitrusta sekä alkoholia.

– Odotin sen olevan todella hedelmäinen, mutta sen sijaan se jätti hyvin katkeran, epämiellyttävän maun suuhun, kriitikko hyljeksi.

Lopulta The Sun antoi Mahoulle surkeat 2/5-pisteet.

Mahou San Miguel on espanjalainen maan johtava panimo, joka perustettiin Madridissa vuonna 1890 nimellä Hijos de Casimiro Mahou, fábrica de hielo y cerveza (suomeksi Casimiro Mahoun pojat, jään ja oluen tehdas).

Vuonna 1890 Enrique, Luis ja Carolina, ranskalaisen yrittäjän lapset, perustivat Hijos de Casimiro Mahoun Espanjan pääkaupunkiin Madridiin. Ranskalaisesta sukunimestä tuli siten yhden Espanjan kuuluisimman oluen lippulaivanimi.

Vuonna 1957 panimo osti San Miguelin tuotemerkin, ja vuonna 1966 se perusti Espanjan toisen panimonsa Málagaan, Aurinkorannikolle.

Jaa tämä artikkeli
2 kommenttia
  • Kriitikon uskottavuus karisi jo voittajan kohdalla, mutta kun lähteenä on Sun niin ei odotukset kovin korkealla olleetkaan.

    • Kaikki tuttuja oluita (paitsi Rosa Blanca). Ja kaikki jokseenkin vaatimattomia Välimeren maiden vetisiä oluita, hyviä hellepäivien vilvoittajia toki ovat. On Espanjassa silti muutamia artesaanioluita, joissa on ihan oikea oluen maku. Fuengirolan keskustassakin on yksi paikallinen olutbaari , joka valmistaa omia hanaoluitaan, esimerkiksi erinomaista IPAa. Ja kun sen lähistöltä löytyy myös Fuengirolan ainoa ainoa aito belgialainen olutbaari, niin siellä ainakin pääsee maistelemaan makumaailmaltaan personallisia oluita.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *