Joulutähti on kotoisin Meksikosta, missä siitä voi kasvaa jopa kolme metriä korkea puumainen pensas. Nykyisen Meksikon alueella eläneet asteekit pitivät kukkaa pyhänä rohtokasvina, jolla hoidettiin muun muassa flunssaa, astmaa ja ihottumaa.
Joulutähti levisi Yhdysvaltoihin 1800-luvun alussa, kun Yhdysvaltain Meksikon-suurlähettiläs Joel Roberts Poinsett ihastui kukan kauneuteen. Kukkaa alettiin viljelemään ja se kaupallistui lopullisesti 1950-luvulla.
Suomeen joulutähti levisi 1960-luvulla, kun norjalaiset onnistuivat kehittämään kukasta pohjoiseen ilmastoon soveltuvan. Sen jälkeen joulutähti on ollut osa suomalaisten vankkumatonta jouluperinnettä.
Joulutähden kasvatus
Joulutähti on helppohoitoinen viherkasvi. Se viihtyy hyvin huoneenlämmössä, eikä tarvitse runsaasti vettä.
Kukkaa ostaessa kannattaa valita kasvi, jolla on terveen vihreät lehdet ja jonka kukat ovat nupussa tai vähän auki. Ylimpiä punaisia lehtiä ei pidä sekoittaa kukkaan, sillä joulutähti tekee pieniä keltaisia kukkia näiden lehtien keskelle
Joulun alla joulutähti ei välttämättä tarvitse valoa ollenkaan. Kasville riittää huoneenlämpö ja vähäinen vesimäärä. Tavallisen kokoinen kaupan kukka juo noin desin kolmessa päivässä.
Kukka ilmoittaa janostaan roikottamalla lehtiään. Viesti on helppo tulkita ja loraus vettä pelastaa tilanteen lähes silmänräpäyksessä.
Tammikuussa valon määrä alkaa lisääntymään ja tällöin joulutähti tekee uusia lehtiä. Lehtien teon aikaan kasvia kannattaa lannoittaa. Huomaathan myös siirtää silmäteräsi valoisaan tilaan.
Huonekasvit voivat kuitenkin viihtyä samassa ruukussa vuosia. Ruukun vaihtoa tehdään tarvittaessa keväisin, mutta vähintään pintamulta olisi hyvä vaihtaa.
Joulutähden kukitus
Joulutähden kukitus on ainoa vaativampi osa kasvin ylläpidossa, mutta halutessaan sen voi jättää välistä ja sinulla on tällöin jouluna mukava vihreä pensas.
Monet aloittavat joulutähden kukittamisen jo syyskuussa. Monen kuukauden projekti ei onneksi vaadi suuria ponnisteluja, varsinkaan jos kasvi on vielä pieni.
Kasvi tarvitsee kukkiakseen valoa ja varjoa 12 tuntia. Pieni kasvi on helppo kiikuttaa pimeään nurkkaan nukkumaan, tai sen voi peitellä esimerkiksi valoa läpäisemättömällä laatikolla. Suurien kasvien peittämiseen on käytetty jopa jätesekkiä.
Päivällä kasville täytyy antaa mahdollisimman paljon valoa ja iso yksilö voi tarvita lisäksi kasvivalon. Joulutähteä kannattaa vähän käännellä, mikäli valo tulee vain yhdestä suunnasta. Kääntelyn avulla kasvi tekee kukat tasaisesti joka puolelle.
Pimeähoitoa kannattaa jatkaa niin kauan, kunnes on tyytyväinen punaisten lehtien ja tulevien kukkien määrään. Sen jälkeen joulutähden hoitoa voi jatkaa samoin, kuin edellisenä jouluna.
Näiden ohjeiden avulla saat tämän vuoden joulutähden säilymään vuosia. Onnistunut pimeähoito takaa sen, että joulutähti tekee ensi vuonna todennäköisesti aiempaa enemmän kukkia.
Teksti ja kuvat: Roosa Leinonen