Näin hyvää sokeriton kahvi tekee elimistölle – Espanjassa tyrmätään suomalaisten suodatinsuosikki

Juomalla sokeritonta, mustaa mokka- tai pressopannulla valmistettua kahvia aamuisin varmistaa useita terveysvaikutuksia. Näin ainakin asiantuntijoiden mukaan.

Fuengirola.fi
Fuengirola.fi
5 min lukuaika
Sokeriton kahvi on terveellistä.

Suomalaiset ovat kahvinjuojakansaa, mutta tykätään sitä ryystää Espanjassakin. Pehmeä maitokahvi café con leche on taatusti tuttu Aurinkorannikon suomalaisille, samoin espresson kaltainen café solo.

Kahvi on yksi maailman eniten kulutetuista juomista, ja sitä nauttii päivittäin noin 63 prosenttia yli 15-vuotiaista kansalaisista. Tutkimusten mukaan suurin osa heistä kuluttaa keskimäärin 3,6 kuppia kahvia arkipäivisin ja 2,7 kuppia viikonloppuisin.

Syyt kahvin juomiseen ovat pääasiassa sen maku (67 prosenttia), tottumus (11 prosenttia) ja vireyden ylläpitäminen (11 prosenttia). Viimeksi mainittu syy on kuitenkin kiistanalainen ja siitä on keskusteltu tieteellisissä piireissä jo vuosien ajan.

Asiantuntijat ovat nyt tutkineet sokerittoman kahvin nauttimisen vaikutuksia aamuisin ja löytänet useita merkittäviä terveysvaikutuksia.

- Mainos -

Muistikin paranee kahvin avulla

Espanjalaiset asiantuntijat ovat yhtä mieltä siitä, että jos kahvia juodaan aamuisin ilman sokeria, se voi tuoda mukanaan useita terveyshyötyjä, joihin kuuluvat muun muassa seuraavat:

  • Parantaa muistia: Kahvi sisältää kofeiinia, joka on keskushermostoa stimuloiva aine. Se parantaa valppautta, keskittymiskykyä, huomiokykyä ja oppimiskykyä. Lisäksi useat tutkimukset ovat osoittaneet, että kahvi auttaa ehkäisemään neurodegeneratiivisia sairauksia, kuten Parkinsonin tautia ja Alzheimerin tautia.
  • Parantaa aivojen toimintaa: Sokeriton kahvi pystyy estämään adenosiini-nimisen välittäjäaineen toimintaa, joka säätelee unen kiertoa. Kun adenosiini estetään, hermosolujen toiminta tehostuu, ja vapautuu muita aivoille hyödyllisiä välittäjäaineita, kuten noradrenaliinia ja dopamiinia. Nämä liittyvät suoraan motivaatioon, mielihyvään, mielialaan ja liikkeeseen.
  • Auttaa painonhallinnassa: Kahvijuoma on vähärasvainen ja vähäkalorinen, kunhan siihen ei lisätä kermaa tai makeutusaineita. Sokeriton kahvi auttaa kiihdyttämään perusaineenvaihduntaa ja lisäämään termogeneesiä, prosessia, jossa keho tuottaa lämpöä. Se auttaa myös vähentämään ruokahalua ja lisäämään kylläisyyden tunnetta, mikä voi auttaa hallitsemaan kalorien saantia ja välttämään mielitekoja.
  • Parantaa suun terveyttä: Moni ei tiedä, että kahvi on hyvä liittolainen hampaiden reikiintymisen ehkäisyssä. Siinä on antibakteerisia ominaisuuksia ja antiadhesiivinen vaikutus hammaskiveä vastaan, joka on yksi suurimmista hampaiden reikiintymisen syistä. Se auttaa myös ehkäisemään pahanhajuista hengitystä lisäämällä syljen tuotantoa ja neutraloimalla pahaa hajua aiheuttavia happoja.
  • Rikas antioksidanttien lähde: Kahvissa on yli tuhat bioaktiivista yhdistettä, joilla on erilaisia tulehdusta estäviä ja antioksidanttisia ominaisuuksia. Nämä auttavat suojaamaan soluja saasteiden, tupakan, stressin tai epäterveellisen ruokavalion aiheuttamilta vaurioilta. Sokerittoman kahvin kulutus edistää verisuonten terveyttä ja auttaa ehkäisemään näitä sairauksia.
  • Auttaa maksan ja vatsan toiminnassa: Kahvinjuonti stimuloi suoliston liikkeitä ja helpottaa ulostamista, minkä vuoksi se on hyvä apu ruoansulatuksen ylläpitämisessä. Lisäksi on syytä mainita, että kahvi auttaa puhdistamaan maksan ja vatsan myrkyistä, bakteereista, loisista ja muista tekijöistä, jotka voivat aiheuttaa maksa- tai ruoansulatusongelmia.
  • Säätelee verenpainetta: Kahvilla on stimuloiva vaikutus hermostoon ja sydän- ja verenkiertoelimistöön, mikä voi aiheuttaa verenpaineen tilapäisen nousun.
  • Auttaa ehkäisemään diabetesta: Sokerittoman kahvin kulutus auttaa ehkäisemään tyypin 2 diabetesta parantamalla insuliiniherkkyyttä, mikä on hormoni, joka säätelee veren glukoosipitoisuuksia. Lisäksi se auttaa vähentämään kroonista tulehdusta ja oksidatiivista stressiä, jotka ovat osatekijöitä diabeteksen ja insuliiniresistenssin kehittymisessä.

Montako kuppia päivässä?

Yleinen kysymys kahvin suhteen on, mikä on sen suositeltava kulutus.

Espanjalaisekspertit pitävät kohtuullisena kulutuksena 3–5 kupillista päivässä, kunhan päivittäinen kofeiinimäärä ei ylitä 400 mg.

Kahvin laadun ja valmistustavan osalta on suositeltavaa valita laadukas, luomulaatuinen ja reilun kaupan kahvi, mikä takaa hyvän viljely-, keruu- ja paahtoprosessin.

person holding clear glass pitcher
Pressopannulla tulee terveellisempää kahvia kuin suodatinpaperilla keitettäessä.

Vältä kapseli- ja suodatinkahveja

Espanjalaistutkijoiden mukaan kaikki kahvit eivät suinkaan ole pelkästään terveellisiä.

Kahvit, joita tulisi heidän mukaansa välttää, ovat seuraavat:

  • Pikakahvi: Sisältää paljon lisäaineita ja vähemmän antioksidantteja kuin luonnollinen kahvi, joten on suositeltavaa valita terveellisempiä vaihtoehtoja.
  • Keitetty tai suodatinpaperilla suodatettu kahvi: Tämä kahvi voi nostaa ”pahan” kolesterolin (LDL) tasoja.
  • Kapselikahvi: Vaikka se on nykyään erittäin suosittua, se voi sisältää akryyliamidia, joka on kemiallinen yhdiste, joka syntyy kahvin paahtoprosessin aikana ja voi olla haitallinen terveydelle.

Tästä syystä asiantuntijat suosittelevat käyttämään kahvia, joka valmistetaan pressopannussa, mokkapannussa tai tippakahvinkeittimessä.

Juo kahvisi mieluummin mustana

Lisäksi on suositeltavaa juoda kahvi mustana eikä lisätä siihen sokeria, liköörejä, kondensoitua maitoa, kermaa, jäätelöä, kastikkeita, karamellia… koska nämä tekevät kahvista jälkiruoan ja vähentävät sen terveysvaikutuksia.

- Mainos -
Jaa tämä artikkeli
2 kommenttia
  • ”Suodatinpaperilla suodatettu kahvi: Tämä kahvi voi nostaa ”pahan” kolesterolin (LDL) tasoja.” Täällä Suomessa on asia juuri päinvastoin: suodatinkahvissa jää LDL suodattimeen kun ilman suodatinta tehty kahvi nostaa LDL-tasoa.

    • Juuri samaa minäkin äskettäin luin, siksi hämmästyinkin vähän sitä väitettä, että suodatinkahvia pitäisi välttää

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *