Kevät on totutusti se aika vuodesta, kun monet siitepölyt alkavat hiljalleen vaivata niille allergisia. Espanjassa kevätkukinta on tässä suhteessa vielä runsaampaa kuin Suomessa.
Siitepölyallergian hoito riippuu paljon sen oireista ja voimakkuudesta. Lievät ja lyhytkestoiset allergiat saattavat hyvinkin tulla ja mennä omia aikojaan ilman sen kummempaa hoitoa. Voimakkaampiin ja pidempään kestäviin oireisiin on tarjolla lääkkeitä, jotka ovat antihistamiinivalmisteita.
Myös Espanjassa apteekeissa on laaja valikoima antihistamiinivalmisteita, joita voi ostaa ilman lääkärin määräämää reseptiä. Asiantunteva henkilökunta osaa auttaa oikean tuotteen valitsemisessa.
Jos pelkkä antihistamiini ei riitä rahoittamaan silmiä, voi käyttöön ottaa myös silmätippoja. Allergisen nuhan hoitoon on saatavilla myös antihistamiinin lisäksi kortisoninenäsuihkeita.
Lisähoitona monella toimii nenähuuhtelu. Nenähuuhtelussa nenästä huuhdotaan niin sanotulla nenäkannulla epäpuhtaudet pois. Jotkut voimakkaasti oireilevat tarvitsevat myös vahvempia lääkkeitä siitepölykauden ajaksi. Tällöin lääkäri voi määrätä esimerkiksi astmalääkettä.
Lääkehoidon ohella myös pienillä käytännön toimilla voi helpottaa oloaan allergiakauden iskiessä vedet silmiin ja röörit tukkoon. Keräsimme muutaman vinkin:
1) Käy suihkussa
Kun tulet kotiin, voit huuhdella ulkona tarttuneen siitepölyn pois, jolloin se ei pääse leviämään sisäilmaan. Myös ennen nukkumaanmenoa suihkussa käyminen auttaa monia, se auttaa pitämään siitepölyn pois sängystä.
2) Vaihda vaatteet
Ulkona liikkuessa siitepöly tarttuu luonnollisesti myös vaatteisiin. Samalla kun käy suihkussa, kannattaa vaihtaa vaatteet ja laittaa siitepölyiset vaatteet pesuun.
3) Siivoa huolellisesti
Koti kannattaa tietysti aina pitää puhtaana, mutta erityisesti siitepölykaudella siitä kärsivien on tärkeää siivota koti huolellisesti vähintään kerran viikossa.
4) Käytä aurinkolaseja
Espanjan keväässä ja kesässä aurinkolasit ovat toki tarpeen muutenkin, mutta ne voivat suojata silmiä myös siitepölyltä.
5) Liiku aamulla ja illalla
Jos harrastat ulkoliikuntaa, se kannattaa mahdollisuuksien mukaan tehdä aamulla tai illalla, jolloin siitepölyä on ilmassa vähiten. Vaikeiden oireiden aikana raskasta liikuntaa kannattaa välttää.
6) Älä kuivata pyykkiä ulkona
Vaikka lämpimässä kevät- tai kesätuulessa pyykki kuivuu nopeasti, se ehtii silti kerätä ilmasta siitepölyä.