Monipuoliseen menoon


Monivitamiinivalmisteiden hyödyt ovat moninaiset ja niiden käyttö on turvallista.

Tutkittua hyötyä monivitamiineista on hyvin monia erilaisia. Niistä on hyötyä vastustuskyvylle, luustolle, hormonitasapainon ylläpitoon, ne tukevat hedelmällisyyttä ja elimistön normaalia toimintaa, sekä lisäävät vireyttä.

Kuntoilijoille suunnitellut monivitamiinivalmisteet edesauttavat kestävyyttä, palautumista ja aineenvaihduntaa. Vitamiinit ja hivenaineet vaikuttavat myös näkökykyyn, solujen uusiutumiseen, sekä ihon ja hiusten kuntoon.

Monivitamiinit sopivat ihmisille, joilla on jostain syystä lisääntynyt vitamiinien ja hivenaineiden tarve. Monivitamiinit ehkäisevät myös välttämättömien vitamiinien ja hivenaineiden puutoksia, jos syö terveellisesti, mutta niukasti.

Monivitamiinit ovat tarpeellisia:

-raskaana oleville naisille
-laihduttajille ja muille painoaan tarkkaileville henkilöille
-urheilijoille
-vegaaneille
-henkilöille, joiden ruokavalio on yksipuolinen
-henkilöille, joilla on jokin ravintoaineiden imeytymistä estävä suolisto- tai muu sairaus
-eri elämänvaiheiden ja ikäkausien aikana

Monivitamiinivalmisteet paikkaavat mahdollisia ruokavaliosta jääviä puutostiloja. Niitä on hyödyllistä syödä jatkuvasti, jos epäilee ruokavalionsa olevan liian yksipuolinen. Stressaavat elämäntilanteet vaikuttavat vastustuskykyyn, jolloin monivitamiinivalmisteet ovat hyvä valinta vastustuskyvyn tukemiseen. Sama koskee flunssa-aikoja. Monivitamiineja on hyvä alkaa syömään jo ennaltaehkäisevästi.

Raskautta suunnittelevien, raskaana olevien ja imettävien tulee huolehtia erityisesti tarvittavan foolihapon saannista. Heille onkin olemassa omat monivitamiinivalmisteet, joihin on koottu suositusten mukainen määrä erilaisia vitamiineja ja hivenaineita. Toki kaikkien naisten on tärkeää huolehtia vitamiinien saannistaan, jotta he voivat elää mahdollisimman terveellistä ja täysipainoista elämää.

Myös iäkkäämpien henkilöiden on syytä nauttia jonkinlaisia monivitamiinivalmisteita, sillä monesti heidän ruokavalionsa on hieman yksipuolinen. Etenkin B12-vitamiini on sellainen, josta vanhemmat ihmiset kärsivät. B-vitamiinien puutos lisää riskiä saada muistisairaus, sydän- ja verisuonisairaus, suolistosyöpä tai masennus. Lisäksi D-vitamiini on varsinkin yli 60-vuotiaille tärkeä, sillä kun iho vanhenee, se ei pysty enää muodostamaan D-vitamiinia auringonvalosta yhtä tehokkaasti kuin aikaisemmin.

Mikäli ruokailu on kovin yksipuolista, voi olla tarpeen nauttia lisäravinteita. Monivitamiinin avulla voi täydentää ruokavaliotaan, sillä sen koostumus on turvallinen. Valmisteen tarkoitus ei kuitenkaan ole korvata hyvää ruokavaliota, vaan olla vain täydentävänä osana.

Monivitamiini on nimensä mukaisesti yhteen tablettiin pakattu useiden vitamiinien ja kivennäisaineiden sekoitus. Näitä kaikkia elimistö tarvitsee joka päivä, joten on luontevaa ottaa ne kaikki kerralla yhden pillerin muodossa.

Monivitamiineilla ei tietenkään voi hoitaa sairauksia, mutta jos energian saanti jää vähäiseksi vaikkapa painonhallinnan vuoksi, lisäravinteiden tarve voi kasvaa. Samoin jos noudattaa niukkakalorista VLC-dieettiä, kyseisistä ravintovalmistepusseista saa näppärästi myös vitamiinit ja kivennäisaineet.

Kenties vahvin peruste käyttää monivitamiinia on kuitenkin se, että sen käyttö on yhdistetty parempaan mielialaan. Vuonna 2013 julkaistun meta-analyysin eli koostetutkimuksen mukaan monivitamiini- ja mineraalilisän käyttö vähentää selvästi stressiä ja väsymystä sekä parantaa mielialaa terveiltä vaikuttavilla ihmisillä.

Uusimmassa Finravinto-tutkimuksessa havaittiin marginaalinen jodinpuute suomalaisväestössä.
Jodin ravinnosta saamisen lisääminen on tärkeää, sillä markkinoilla ei tällä hetkellä ole jodivalmisteita, jotka olisi suunniteltu riittämättömän jodinsaannin täydentämiseksi. Joditäydennystä tarvitsevien tuleekin tällä hetkellä turvautua jodia sisältäviin monivitamiini-kivennäisainevalmisteisiin.

Folaatti on vitamiini, jonka saanti kuvastaa ruokavalion laatua yleisemminkin. Kun folaatin saanti on suositeltua vähäisempää, jää useiden muidenkin ravintoaineiden saanti suositeltua vähäisemmäksi. Folaatti on hyvin keskeinen alkuraskauden aikana, sillä sen puute altistaa hermostoputken sulkeutumishäiriölle. Suomalaisten lisääntymisikäisten ja raskaana olevien naisten folaatinsaanti ylittää vaivoin 200 µg/vrk, kun suositus on 400 µg/vrk ja raskauden aikana 500 µg/vrk. Tämän vuoksi nykyisin suositellaan kaikille raskautta suunnitteleville foolihappolisän (400 µg/vrk) käyttämistä parin kuukauden ajan ennen ehkäisystä luopumista sekä raskausviikolle 12 asti riittävän raskaudenaikaisen folaatinsaannin turvaamiseksi. Seerumin folaattipitoisuus korreloi väestötutkimuksissa vahvasti folaatin ravinnosta saannin kanssa, mutta punasolujen folaattipitoisuus kuvastaa elimistön folaattivarastojen suuruutta ja on parempi pitkäaikaisen folaatinsaannin osoitin. Foolihappotäydennyksen tarpeen arvioinnin tulee perustua myös ruokavalion kartoittamiseen ja elämäntilanteeseen.

Jotkin lääkkeet voivat heikentää ravintoaineiden imeytymistä ruoasta, mutta yleensä suurta vaikutusta ei ole. Närästyslääkkeissä on vatsahapon eritystä estävää happosalpaajaa, joka voi häiritä vitamiinien ja hivenaineiden imeytymistä. On hyvä muistaa, että edes ilman reseptiä saatavia närästyslääkkeitä ei ole tarkoitettu jatkuvaan käyttöön. Myös psyykenlääkkeet voivat aiheuttaa suoliston toiminnan häiriöitä, mikä vaikuttaa imeytymiseen.

Runsaasti kahvia juovilla joidenkin B-vitamiinien (folaatin, B6-vitamiinin ja riboflaviinin) tasot olivat kontrolliryhmää alhaisemmat. Vaikutus tuli esiin neljännen päivittäisen kupin jälkeen. Hyödylliset vitamiinit ilmeisesti huuhtoutuivat lisääntyneen virtsanerityksen mukana.
Myös alkoholin juojilla voisi olla syytä tarkastaa B-vitamiinin tasojaan. Alkoholin kulutus syö erityisesti folaattia, B6- ja B12-vitamiinia. Jos ihminen juo vain kohtuullisesti, B-vitamiinien puute kertoo yleensä vain huonosta ruokavaliosta. Jos juominen sen sijaan on pitkäaikaisempaa, elimistö alkaa hajottaa B-vitamiineja.
Alkoholi kuluttaa myös maksaan varastoitunutta A-vitamiinia hyvin nopeasti, minkä vuoksi juominen altistaa myös A-vitamiinin puutteelle.

Jos hektisessä arjessa ei ole aikaa panostaa ruokailuun, tai jos ruokavalio on jostain syystä kovin rajoittunut, voi olla syytä tukea vastustuskykyä vitamiinilisällä. Monivitamiini sisältää monipuolisen joukon elimistön päivittäin tarvitsemia vitamiineja ja hivenaineita.

Sami Lindberg

Anni’s Vital Shop

Jaa artikkeli:

Artikkelin kirjoittaja

Sami Lindberg
Mainos
Jatka lukemista