tiistai, maalis 5, 2024

Monen kulttuurin miksaaja DjJNGLE

-Minun elämän asenteissani ja arvoissani on noin puolet suomalaista ja toinen puoli afrikkalaista. Se on hyvä mix, joskin välillä aika vaikea yhdistelmä, virnistää DjJNGLE.

DjJNGLEn koko nimi on Cheela Mikael Kapilo-Changala. Lempinimiä miehellä on useita, käytetään tässä jutussa niistä yleisintä, Mikey.

Mikeyn tausta on aidosti monikulttuurinen. Hänen äitinsä on kotoisin Forssasta ja isä Sambiasta. Lapsuutensa hän vietti Turussa, kotona kaksi erilaista kulttuuria olivat läsnä sulassa sovussa.

-Afrikkalaisesta kulttuurista olen omaksunut rennon, jollain tapaa huolettoman elämänasenteen. Jokainen päivä pitää olla iloinen, elämä ei saa olla liian vakavaa. Suomalainen puoleni taas pyrkii toimimaan luotettavasti ja niin, että asiat tulevat kunnolla hoidetuiksi. Parhaimmillaan yhdistelmä on loistava, mutta aina välillä jompikumpi puoli saattaa ottaa liikaa hallintaa elämästäni.

- Mainos -

Mikey eli lapsuutensa 1990-luvun Turussa. Suomi oli tuolloin vielä hyvin toisenlainen maa kuin nykyään. Monikulttuurisuus ja etninen kirjo oli ottamassa vasta ensi askeleitaan.

-Olin lapsena selvästi erilainen kuin muut. Ihonvärini ja kihara tukka poikkesivat oleellisesti normaalista. Jälkeenpäin miettien koin noina vuosina ihan selvääkin rasismia, huutelua ja henkistä puolta, mutta kyllä myös fyysistä koskemattomuuttani loukattiin.

-Oikeastaan koen nuo ongelmat jopa kasvattavina kokemuksina. Ne ovat vahvistaneet persoonaani, ei tulisi mieleen ruveta parkumaan ihan pikkujuttujen takia. Kyyniseksi en kuitenkaan ole onneksi tullut.

Ajat ovat 90-luvulta muuttuneet. Mikey kokee ilmapiirin avautuneen ja muuttuneen Suomessa paljon suvaitsevaisemmaksi.

-Minulla on kokemusta lähinnä Helsingistä ja Turusta, niissä ainakin kaiken väriset ja -taustaiset ihmiset toimivat nykyään luontevasti keskenään. Minun näkökulmastani Suomi on täysin kansainvälistynyt, ei se ole enää mikään takapajula.

Dj-hommia

Suomalaisten laajentunut etninen kirjo näkyy myös Aurinkorannikon suomalaisyhteisössä. Mikey on toiminut dj:nä kaksi kertaa järjestetyssä Manana Klubissa ravintola Kukossa Fuengirolassa. Noissa klubi-illoissa juttelukielenä on ollut selkeä suomi, ihmisten etniset taustat kaikkialta maailmasta, Afrikasta, Aasiasta, Amerikasta ja Euroopasta.

- Mainos -

-Nämä ovat olleet hienoja iltoja. Jengi on päässyt alkuillasta bailaamaan turvalliseen ympäristöön. Ei ole tarvinnut pelätä kännyköitten tai käsilaukkujen katoamista, eikä huumekauppiaita ole pyörinyt kulmilla. Näitä lieveilmiöitä paikallisilla klubeilla ikävä kyllä ilmenee aika paljon.

Mikey jatkaa Manana Klubin kehittämistä yhdessä idean isähahmon Tommi Heimosen kanssa.

DjJngle ja Tommi Heimonen rakentavat Manana Klubia pieteetillä.

-Syksyn aikana järjestämme vielä ainakin neljä Mananaa. Niissä saattaa esiintyä isojakin nimiä, esimerkiksi syyskuun lopussa lavalle kipuaa kovassa nousussa oleva Faija ja joulukuussa Raappana uusii toukokuisen supermenestyskeikkansa.

Dj-keikat Mikey aloitti vuonna 2008 alle parikymppisenä.

-Kaverini oli dj:nä ja menin hänen kanssaan kokeilemaan. Homma imaisi heti mukaansa, olen aina ollut todellinen musafriikki ja dj:nä pääsen toteuttamaan itseäni monella tapaa. Olen aina tykännyt olla esillä, pääsin aikoinani Teatterikorkeakoulun pääsykokeissa kolmanteen vaiheeseen saakka, mutta ihan ei näyttelijäkoulutus minulle auennut.

Mikey soittaa keikoilla pääosin modernia musiikkia, toki sekaan mahtuu klassikoitakin.

-Yleisön lukeminen on iso osa dj:n hommaa. Jos näyttää siltä, että porukka haluaa Kaija Koo:ta, niin soitan sitä. Enimmäkseen soittelen kuitenkin afrobiittiä, reggaetonia, housea ja suomirappia.

Mikey on innoissaan uudesta projektista. Yksi Suomen suosituimmista rap-artisteista Nebi pyysi häntä mukaansa kiertue dj:ksi. Sitä kautta ainakin maine kasvaa ja uusia portteja voi aueta.

- Mainos -

 

Pt -hommia

Varsinaiselta koulutukseltaan Mikey on personal trainer ja niillä töillä hän pääasiallisesti elantonsa hankkii. Muutettuaan Aurinkorannikolle noin vuosi sitten, hän on pikkuhiljaa hankkinut yksittäisiä asiakkaita. Nyt kehitteillä on myös ryhmävalmennus, hän on kokoamassa 10–20 henkilön ryhmää, jolle suunnitellaan tehokas ohjelma.

-Yleensä pt -hommissa jokaisen yksilön tarpeet pitää miettiä erikseen. Usein näen lähes heti, kun asiakas tulee juttelemaan, mitä puolta ryhdymme aluksi treenaamaan.

Pt -töihin on antanut hyvän pohjan vahva yleisurheilutausta. Mikey on ollut pitkään SM-tason pikajuoksija.

Satasen ennätys on 10,63. Ei sillä maailmantähdeksi pääse, mutta kansallisella tasolla se on ihan ok. Olen hyödyntänyt pikajuoksujuttuja myös töissäni. Minulla oli asiakkaana yksi espanjalainen jalkapalloilija, jonka ongelmana oli lähtönopeus. Sitä kävimme Elolassa treenaamassa ja nyt kaveri liikahtaa paljon nopeammin.

Nopeudesta on ollut hyötyä myös Mikeyn uusimmassa rakkaassa harrastuksessa padelissa.

-On myönnettävä, että olen pahasti hurahtanut padeliin. Viikoittain tulee pelattua yli 10 tuntia, osallistun lähes jokaiseen turnaukseen, johon on mahdollista päästä. Padel on hieno peli, kokeilkaa ihmeessä, jos ette ole vielä aloittaneet.

Vaatehommia

Musiikki- ja liikunta-alan töiden lisäksi Mikey ryhtyi myös vaatealan yrittäjäksi vuonna 2017. Hän on aina tykännyt street-fashion -tyyppisistä vaatteista ja hän päätti kokeilla olisiko hänestä suunnittelijaksi.

-Perustin oman Broccoli -nimisen vaatemerkin. Aluksi kiersimme eri festareilla myymässä vaatteita ja koska menekki oli niin suurta, siirsimme kaupan nettiin. On hienoa, kun pääsee itse suunnittelemaan erilaisia hattuja, huppareita, t-paitoja, sukkia ja lähes kaikenlaisia vaatteita.

 

Kuka:

Nimi: Cheela Mikael Kapilo-Changala

Lempinimi: Mikey

Taiteilijanimi: DjJNGLE

Ikä: 33 vuotta

Koulutus: PT tutkinto ja rakennusalan koulutusta

Harrastuksia: Padel ja muu liikunta, musiikki

Seuraavan Manana Klubi järjestetään perjantaina 30.9. Varaa paikkasi laittamalla emailia kukko.events@gmail.com

 

https://fuengirola.fi/2022/25/09/faija-bailaa-manana-klubilla/

Jaa artikkeli:

Artikkelin kirjoittaja

Antti Pekkarinen, Kuvat: Teemu Laitinen
Mainos
Jatka lukemista
Sää
Mainos
Viikon kysymys

Mitä mieltä olet Suomen poliittisista lakoista?

Katso tulokset

Loading ... Loading ...