Blogi Pääkirjoitukset

Mitä tänään koulussa opit?

YLE:n verkkomedian juttu espanjalaisista koulupudokkaista on herättänyt paljon keskustelua Espanjassa asuvien suomalaisten parissa. Asiaa on pohdittu ylpeyttä tuntien. Suomalainen koulujärjestelmä vaikuttaa tästä näkökulmasta ylivertaiselta espanjalaiseen verrattuna.

Mittareita on monenlaisia eikä mikään valehtele tilastoja enempää. Nämä ovat totuuksia, jotka kannattaa pitää mielessä, kun asioita laittaa paremmuusjärjestykseen. Nämäkin seikat huomioiden suomalaisilla on syytä ylpeyteen.

Parhaiten asia selviää, kun kuuntelee oppilaita, joilla on kokemusta sekä espanjalaisesta että suomalaisesta koulujärjestelmästä. Toisaalla tässä lehdessä espanjalaiselta ala-asteelta suomalaiselle yläasteelle siirtynyt oppilas ja hänen äitinsä antaa aika tyhjentävän vastauksen. Heidän mukaansa espanjalaisessa järjestelmässä asioita opetellaan ulkoa sen kummemmin tietoa sisäistämättä. Suomalaisessa koulussa kannustetaan keskustelemaan ja vaihtamaan mielipiteitä opittavista asioista. On itsestään selvää, että suomalainen tapa on opettavaisempi ja parempia eväitä nuoren tulevaisuudelle antava.

Suomalaisella koulutusviennillä olisi kysyntää Espanjassa. Parhaita mannekiineja asian puolesta puhujiksi olisivat juuri ne nuoret, jotka ovat siirtyneet espanjalaisesta koulusta suomalaiseen. Heissä olisi melkoinen voimavara Suomelle. Sen kun muutama opetusministeriön virkamies ja istuva opetusministeri vielä joskus ymmärtäisivät.

Pääkirjoitus

Mitä pidit jutusta?
+1
1
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

Kolumnit

Vesa Uusi-Kilponen

EVVK

  Tämän otsikon olisi voinut kirjoittaa toisinkin. Eli ”Ei Voi Vähempää...

Viikon kysymys

Kaipaatko "kunnon talvea"?

Katso tulokset

Loading ... Loading ...

Fuengirola.fi Facebookissa

Varaa saunavuoro: (+34) 646 111 203