Koronaseuranta Uutiset

Miksi Espanja johtaa Euroopan koronatilastoja?

Koronapandemian leviäminen on kesän aikana kiihtynyt Espanjassa jälleen huolestuttavasti. Tällä hetkellä maa on koko Euroopan pahin koronapesäke.

 

Espanjalainen El País -julkaisu teki laajan kyselyn asiantuntijoiden keskuudessa, selvittääkseen heidän näkemyksiään siihen, miksi juuri Espanjassa tilanne on mennyt niin pahaksi. Vastaajien joukossa oli professoreita, johtajia ja muita asiantuntijoita mm. epidemiologian, ennaltaehkäisevän lääketieteen, mikrobiologian, tartuntatautien ja julkisen terveyden aloilta.

Asiantuntijat olivat yksimielisiä siitä, että tilanne koko Espanja huomioiden on huolestuttava. Tapausten osattiin odottaa lisääntyvän, mutta ei näin nopeasti, eikä näin paljon.

Kun asiantuntijoilta kysyttiin syytä siihen, miksi tapaustiheys on Espanjassa tällä hetkellä koko Euroopan suurin, löytyi muutama keskeinen syy. Yksi usein mainittu syy oli, että koronarajoitukset purettiin Espanjassa liian nopeasti. Kun tähän yhdistetään se, ettei uusia tartuntaketjuja edelleenkään pystytä jäljittämään riittävän tehokkaasti, pääsevät tartunnat laajenemaan.

Espanjalainen kulttuuri, jossa perheet ja suvut ovat suuria ja viihtyvät läheisessä kosketuksessa edesauttaa myös viruksen leviämistä.

Osa asiantuntijoista tukisti myös kansalaisia siitä, että henkilökohtaisista suojautumiskeinoista, kuten maskien käytöstä ja turvaetäisyyksistä on lipsuttu. Lisäksi juopotteluiltamat kodeissa, julkisilla paikoilla ja yökerhoissa ovat omiaan altistamaan suojamenettelyistä lipsumiseen ja viruksen leviämiseen

Lisäksi massatestauksien perään huhuili useampi asiantuntija. Niitä ei alkuun tehty lainkaan, eikä vieläkään läheskään tarpeeksi.

Vielä yksi keskeinen syy runsaalle leviämiselle oli asiantuntijoiden mielestä se, että espanjalainen yhteiskunta on suurelta osalta palvelukulttuuri, jossa ihmiskontaktit ja liikkuminen ovat suuressa roolissa.

Mitä on tehtävissä?

El País kysyi asiantuntijoilta myös heidän näkemystään siitä, mitä pitäisi tehdä, jottei tilanne suorastaan räjähdä käsiin, kun koulujen alkaminen on pian edessä.

Yhtenä oleellisena keinona esiin nousi testauskapasiteetin selvä lisääminen. Samoin tartuntaketjujen jäljittäminen pitäisi saada uudelle tasolle. Myös nuoret pitää saada ymmärtämään ehkäisevien toimien tärkeys.

Kouluihin palaavien oppilaiden osalta esiin nousi mm. luokkakokojen pienentäminen ja erityisen hyvästä hygieniasta huolehtiminen.

Tällä hetkellä näyttää siltä, että uusi kouluvuosi alkaa selvästi huonommassa koronatilanteessa, kuin mihin edellinen päättyi.

Lähde: El País

Mitä pidit jutusta?
+1
162
+1
5
+1
9
+1
4
+1
159
+1
21

Kolumnit

Viikon kysymys

Mitä mieltä olet kellojen siirtämisestä talvi- ja kesäajan välillä?

Katso tulokset

Loading ... Loading ...

Fuengirola.fi Facebookissa