Una cervaza sin sentido eli yksi järjetön olut, toisin sanoen 0,0-prosenttinen janojuoma.
Kaikki itseään parempina pitävät ihmiset varoittavat siitä, ettei Espanjaan muutto auta alkoholismiin tai heikkoon taloudelliseen tilanteeseen, vaan pahentaa sitä. Paskanmarjat sanon minä.
Raha on uusiutuva luonnonvara, joka tarvitsee laittaa kiertoon, mutta sen eteen on painettava töitä kuin maajussi – niin Suomessa kuin Espanjassa. Alkoholia saa samalla tavalla Suomesta kuin Espanjasta.
Tietenkin joku voi ensin mennä sekaisin niiden halvasta hinnasta, mutta todellisuudessa alkoholittomuus on Espanjassa helpompaa kuin Suomessa ihmisten asenteiden takia.
Itse pidän taukoja säännöllisen epäsäännöllisesti. Tällä hetkellä takana on parisen kuukautta ilman etanolia, vaikka käyn edelleen kahdesti päivässä kantapaikassani.
Suomessa ihmisille saa selittää tammikuuta lukuun ottamatta, miksi alkoholi ei maistu. Espanjassa alkoholittomuus on täysin normaalia. Monet tutuistani huomasivat taukoni vasta muutaman viikon jälkeen ja kannustivat jatkamaan.
Espanjaa pidetään alkoholittomien oluiden paratiisina. Niitä löytyy kymmeniä eri merkkejä niin paikallisia kuin ulkomaalaisia. Espanjalaiset juovat eurooppalaisella tasolla eniten nollanollaa.
Vuonna 2020 noin 13 prosenttia Espanjassa myydyistä oluista oli alkoholitonta, mikä näkyy pubeissa mm. alkoholittomien oluiden hanoina. Kyselyn mukaan 48 prosenttia espanjalaisista, jotka kuluttavat tavallista olutta, juovat välillä nollanollaa. Ensimmäinen alkoholiton olut oli vuonna 1976 lanseerattu Cruzcampo Sin.
Kuukausi sitten suomalainen ystäväni pyysi minua perjantai-illalliselle, kun kerroin, etten käytä tällä hetkellä alkoholia, niin hän totesi, ettei minun kannata lähteä mukaan, koska illasta tulee siinä porukassa kostea. Vastasin hänelle, että pitäähän minunkin syödä.
Kun päivällisellä naureskelin hänen perisuomalaiselle asenteelleen, niin hän pyyteli anteeksi ja myönsi, ettei alkoholittomuudesta tarvitsisi tehdä numeroa, vaan pitäisi ottaa esimerkkiä espanjalaisista asenteesta.