Espanjan Aurinoranikolla sijaitsevan Mijas Pueblon aasien elinolot ovat herättäneet närää.
Mijas Pueblon maalauksellinen andalusialaiskylä Fuengirolan kupeessa on monen suomalaisenkin suosima käyntikohde. Heti kylän keskusaukiolla turistien huomiota keräävät rivi aaseja sekä joukko hevoskärryjä, joita matkailijat voivat vuokrata ajeluille.
Aasitaksit ovat olleet osa Mijas Pueblon katunäkymää jo 1960-luvun alusta asti.
Turistit voivat maksua vastaan ratsastaa joko aasin selässä (matkustajan painoraja 80 kg) tai aasin tai hevosen vetämässä kärryssä. Esimeriksi aasilla ratsastaminen maksoi viime vuonna 15 euroa. Aasin vetämä kärry kahdelle hengelle maksoi 20 euroa.
Aasitakseja on Mijas Pueblossa noin 60 ja hevoskärryjä kahdeksan.
Lue myös: Brittituristi kuvasi aaseja kuumuudessa – sai kuskilta turpiinsa Mijas Pueblossa
Mijas haluaa vastata ”toistuvaan keskusteluun eläinten kohtelusta”
Etenkin aasien kohtalosta on väännetty kättä vuosien ajan. Viime kesänä kylässä nähtiin mielenosoituksia sekä puolesta että vastaan. Paikalliset pitävät aasitakseja elinkeinona, eläintensuojelijat taas vaativat aasien vapauttamista.
Mijasin kaupunginjohto joutui puuttumaan asiaan viimeksi elokuussa 2024, kun somessa levisi järkyttäväksi luonnehdittu ”rääkkäysvideo”.
Lue myös: Mijas Pueblon aasit taas rääkkäyskohun keskellä – kaupunki antoi sääkiellon
Kaupunki asetti silloin muun muassa sääkiellon, joka kielsi kokonaan aasiajelut punaisen eli kuumimman hellevaroituksen aikaan.
Uuden turistien täyttämän kesäkauden alla Mijas on nyt julkaissut päivitetyn säädöksen, joka koskee aasitakseja ja hevosvaunupalveluita. Päivitys kokoaa yhteen viime kuukausina käyttöönotetut toimenpiteet ja suositukset, ja sen tavoitteena on ”parantaa eläinten hyvinvointia erityisesti kuumimpaan matkailusesonkiin valmistauduttaessa”.
Uudet säännöt astuvat voimaan ennen kesän alkamista, ja Mijasin mukaan ne ”vastaavat vuosittain toistuvaan keskusteluun eläinten kohtelusta kuumissa olosuhteissa”.
Lue myös: Pääkirjoitus: Päästäkää aasit kärsimyksistään
Kakka pitää kerätä, kiinnitysköydelle vähimmäismitta
Määräys perustuu kolmeen pääkohtaan.
Ensimmäinen niistä koskee palveluiden aikatauluja ja sääriskien hallintaa. Espanjan valtiollisen sääpalvelun Aemetin antaessa keltaisen varoituksen, palvelua ei saa tarjota klo 14-18 välisenä aikana. Oranssin tai punaisen varoituksen aikana palvelu keskeytetään kokonaan, kunnes olosuhteet ovat jälleen turvalliset sekä eläimille että ajajille.
Espanjassa annetaan korkeiden lämpötilojen iskiessä eritasoisia hellevaroituksia: vihreä (verde), keltainen (amarillo), oranssi (naranja) ja punainen (rojo). Ne vaihtelevat eri alueiden mukaan. Aurinkorannikolla vakavin eli punainen (alerta roja) varoitus annetaan yli 42 asteen lämmöstä, oranssi alerta naranja yli 39 asteen lämmöstä ja keltainen alerta amarilla yli 36 asteen lämmöstä.
Lue myös: Mijasin aasien tilalle halutaan tuk tukeja – rääkkäyssyytteet varjostavat turistikylän idylliä
Toinen osa säädöstä käsittelee eläinten ulosteiden hallintaa. Eläimiin tulee kiinnittää ennaltaehkäisevät keräysvälineet, jotka estävät jätösten päätymisen maahan. Velvollisuuden laiminlyönti katsotaan vakavaksi rikkomukseksi, josta voidaan määrätä 750-1.500 euron sakko.
Kolmas pääkohta keskittyy eläinten liikkumavapauteen pysähdysten ja työskentelyn aikana. Uusien suositusten mukaan kiinnitysköyden on oltava vähintään 50 senttimetriä pitkä, jotta eläimille taataan vähimmäistaso liikkumavapautta ja hyvinvointia.
Säädöksen on allekirjoittanut Mijasin pormestari Ana Mata, ja se heijastaa paikallisten asukkaiden sekä eläinsuojelujärjestöjen esiin nostamia huolia vuosien varrelta.