tiistai, helmi 27, 2024

Mennään bussilla – ilmaiseksi

Fuengirola aloitti vuoden alussa ilmaiset kaupungin sisäiset bussikyydit kaikille. Se on upea teko, ilmeisesti jossain vaiheessa maksuttomuus tulee koskemaan vain kaupungin asukkaita, mutta silloinkin se on hieno asia.

Helposti tulee mieleen, miten Fuengirolan kaupungilla voi olla varaa tällaiseen palveluun? Kaduille on ilmestynyt upouusia Mercedez Benz -merkkisiä busseja, jotka maksavat maltaita. Polttoainekin on nykyisellään melkoinen kuluerä. Kaupunki joutuu maksamaan palvelun tarjoavalle yhtiölle melkoisen tukun rahaa.

Mielenkiintoista yhtälössä on se, että loppujen lopuksi kaupunki tekee rutkasti rahaa tällä operaatiolla. Näin kävi ainakin Tallinnassa, kun siellä toteutettiin ilmainen joukkoliikenne vuonna 2013. Kymmenet tuhannet ihmiset ympäristökunnista siirsivät kirjansa Tallinnaan, ja sitä kautta verotulot nousivat huimasti.

Fuengirolan kohdalla ei varmasti ole oletus, että Mijasista tai Benamádenasta muuttaisi kaupunkiin erityisen paljon uutta väkeä. Täällä pyrittäneen siihen, että kaupungin laaja ulkomaalaisväestö kirjautuisi kaupungin asukkaiksi. Lisätulo kertyy siitä, että Andalusian maakuntahallitus jyvittää kerätyt verorahat kunnille niiden virallisen asukasmäärän mukaan.

- Mainos -

Kaupunki on monella tapaa yrittänyt saada ihmisiä kirjautumaan asukkaiksi. Asunnon omistaville on esimerkiksi tarjottu helpotuksia jätemaksuihin. Ilmainen joukkoliikenne saattaa olla se porkkana, joka liikauttaa isoja massoja. Se koskee oikeasti kaikkia.

Ilmaisella joukkoliikenteellä haetaan myös yksityisautoilun vähentämistä. Se on jalo ja kunnianhimoinen tavoite. Ainakaan Tallinnassa se ei kuitenkaan ole toteutunut. Fuengirolassa se voi toimia. Parkkitilaa on niin vähän, että ilmainen bussikyyti saattaa olla juuri oikea kiihoke jättämään oma auto talliin.

Pääkirjoitus

Jaa artikkeli:

Mainos
Jatka lukemista
Sää
Mainos
Viikon kysymys

Milloin viimeksi olet hiihtänyt?

Katso tulokset

Loading ... Loading ...