Meduusat loistavat poissaolollaan Aurinkorannikolla – tässä syy

Espanjan Aurinkorannikon rantavedet ovat välttyneet pistäviltä meduusoilta tänä kesänä täysin.

Jari Peltomäki
Jari Peltomäki
3 min lukuaika
Loistomeduusa on yleisin Espanjan Aurinkorannikolla tavatta meduusalaji. Se on kuitenkin tänä kesänä pysynyt poissa rantavesistä.

Meduusojen vähäisyys on ollut tämän kesän positiivisin yllätys Espanjan Aurinkorannikolla.

Uimarit ja auringonpalvojat ovat kiittäneet näiden polttiaiseläinten pysymistä poissa rantavesistä.

Meduusoja ei ole nähty juuri lainkaan Aurinkorannikolla. Aula del Mar -säätiön ja maakuntahallituksen luoma InfoMedusa 2.0 -applikaatio raportoi meduusojen ilmaantumisesta reaaliajassa. Se kattaa Málagan maakunnan 176 rantaa, ja applikaation voi ladata ilmaiseksi Apple- ja Android-puhelimiin.

Kesäkuusta asti applikaatio on tiedottanut meduusojen kohdalla vain tyhjää: ”Ei ole”.

- Mainos -

Syy ei johdu kesän kuumuudesta tai lämpötiloista, vaan tuulesta.

Lue myös: Tänä kesänä odotetaan tavallista enemmän meduusoja Málagan rannoille

InfoMedusa 2.0 -niminen kännykkäapplikaatio raportoi reaaliajassa meduusoista Espanjan Aurinkorannikon rannoilla. Sen voi ladata ilmaiseksi puhelimeensa.

Tuuli on käynyt onneksi lännestä

Aula del Mar -säätiön puheenjohtaja ja tieteellinen johtaja Juan Antonio López selittää Diario SUR -lehdelle, että tuulen suunta on ollut tänä kesänä harvinaisen suosiollinen sille, ettei meduusoja ole rantautunut Aurinkorannikolle.

– Niistä kolmesta-neljästä lajista, jotka tulevat rannikollemme, yleisin on pelagia noctiluca eli loistomeduusa. Se kasvaa isoissa parvissa Välimeren keskiosassa ja saapuu rannikollemme, kun itätuuli eli levante vallitsee, tiedemies kertoo.

– Tähän päivään mennessä olemme pääasiassa kokeneet länsituulia Cádizista, joka toimii esteenä hidastaen aallokkoa ja virtoja. On toki muitakin tekijöitä, mutta tämä on pääsyy siihen, että emme näe meduusoja Málagan maakunnassa – lukuun ottamatta muutamia yksittäisiä kappaleita, joita kohtaa sukeltaessa. Ovathan meduusat loppujen lopuksi osa ekosysteemiämme.

Meduusatilanne voi muuttua nopeastikin

Meduusojen määrä on vaihdellut vuodesta toiseen. Toisina kesinä niitä on ollut rannoilla runsaasti ja välillä vähän. Kesä 2024 jää historiaan ”meduusottomana suvena”.

Toki tilanne voi muuttua nopeastikin, jos tuulensuunta muuttuu ja levante alkaa puhaltaa idästä.

- Mainos -

Lue myös: Mikä avuksi meduusan ”pistoon”?

Loistomeduusa on ihmisellekin vaarallinen

Meduusat on yksi polttiaiseläinten pääjakson luokista. Merissä elävät kupolimaiset meduusat uivat verkkaisesti supistamalla ja laajentamalla hyytelömäistä uimakelloaan, jonka alta purkautuva vesi työntää niitä eteenpäin. Ne kulkeutuvat paljolti veden virtausten mukana.

Tiedemiehen mainitsema Aurinkorannikolla yleinen loistomeduusa (pelagia noctiluca) on ihmisellekin vaarallinen vaaleanpunainen polttiaiseläin. Loistomeduusat elävät avomerellä suurissa parvissa, jopa 45 kilometrin mittaisia parvia on havaittu.

Loistomeduusat syövät enimmäkseen eläinplanktonia, pieniä kaloja, äyriäisiä, toisia meduusoita ja muiden lajien mätiä. Lonkeroissa on pieniä väkäsiä, joilla meduusa tarttuu saaliiseen, ja myrkkyaineita, jotka tainnuttavat uhrin. Loistomeduusa voi lävistää jopa taskuravun suojakuoren myrkkyväkäsillään.

Aurinkorannikon meduusat eivät ole ihmiselle hengenvaarallisia, mutta ne aiheuttavat kuitenkin ihokosketuksessa ikäviä kivuliaita paikallisoireita ja runsaassa altistuksessa harvemmin myös yleisoireita, erityisesti herkimmin reagoiville ihmisille.

Jos meduusa pääsee ”pistämään” eli koskettamaan ihoa, niin mitä kannattaa tehdä? Ihon välitön huuhtelu merivedellä (ei makealla vedellä) jonka jälkeen mahdollisimman nopea paikallishoito vinagrella eli viinietikalla (tai etikalla), joka neutraloi meduusan myrkyn sekä irrottaa ”polttiaissoluharppuunat” iholta.

Jaa tämä artikkeli
Jätä kommentti

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *