Matkailuautot kohun keskellä Fuengirolassa – suomalaiskaravaanari kiistää poliisien käynnit

Viime aikoina on Fuengirolassa käyty kiihtyvää keskustelua kaupungin feria-alueelle pysäköidyistä matkailuautoista. Jotkut vaativat kovaäänisesti jopa karavaanareiden häätämistä pysäköintialueelta.

Janne Leipijärvi
5 min lukuaika
Varsinkin talvikuukausina Fuengirolan feria-alueen parkkipaikat täyttyvät matkailuautoista. Samaa ilmiötä esiintyy muillakin alueilla, esimerkiksi Soahailin linnan parkkipaikalla. Kuva Janne Leipijärvi

Talvikuukausina Fuengirolan feria-alueella voi nähdä joka päivä valtavan laivaston asunto- ja retkeilyautoja. Ilmiö ei ole ainutlaatuinen, sillä kylmimpinä kuukausina autoissaan asustavat matkailijat suuntaavat kulkunsa mantereen eteläisimpiin osiin, ja Fuengirola on yksi suosituista kohteista.

Viime vuosina kyseinen turismi on kuitenkin lisääntynyt, joten myös mahdolliset lieveilmiöt ovat kasvaneet.

Fuengirolan osalta tilanne on haasteellinen ainakin sen vuoksi, että sen suosio matkailijoiden keskuudessa on suuri, varsinkin rinnastettuna kaupungin pinta-alaan. Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että suuri määrä asuntoautoja ahtautuu pienelle alueelle. Tästä Fuengirolan feria-alue on malliesimerkki.

Kaupunki vetoaa lakiin

Sosiaalisen median palstoilla monet alueen naapuruston asukkaat ilmaisevat tyytymättömyyttään ja valittavat muun muassa, että asuntoautoissa yöpyjät roskaavat aluetta ja laskevat likavesiään parkkipaikan reunamille.

Näillä perusteilla asukkaat vaativat että kaupunki ryhtyy toimiin autojen häätämiseksi alueelta.

Fuengirolan kaupunki on ilmoittanut toimivansa asiassa vallitsevan lain mukaisesti. Käytännössä tämä tarkoittaa, että asunto- ja retkeilyautot saavat olla alueella pysäköityinä, mutta leiriytyminen on kielletty.

Sikäli linjaus on looginen, että asuntoautot ovat samalla tavalla autoja kuin mitkä tahansa muutkin, ja omistajat maksavat niistä samat verot ja maksut kuin muutkin autoilijat omistaan. Niinpä auto pitää saada myös pysäköidä pysäköintialueelle aivan kuten mikä tahansa muukin auto.

Leiriytymiskielto tarkoittaa sitä, ettei auton ympärille saa levittäytyä. Toisin sanoen markiiseja ei saa avata, ei pystyttää tuoli- saati pöytäryhmiä tai grillejä ja niin edelleen. Aivan tiukasti tulkittuna pysäköity asuntoauto ei saa viedä ylhäältä katsottuna yhtään enempää tilaa kuin sen oma koko on.

Pitkäaikainen pysäköinti kismittää

Jotkut alueen asukkaat raportoivat somessa, että leiriytymisrajoitusta rikotaan. Suurempi ongelma on kriitikoiden mukaan kuitenkin alueella viipymisen kesto.

Yllä kuvailtu pysäköiminen asuntoautolla on nimittäin laissa rajattu 48 tuntiin eli kahteen vuorokauteen. Tämän jälkeen auto tulisi ajaa alueelta ulos.

Markkinoiden ja ferioiden aikaan pysäköinti feria-alueella on kielletty, mutta muunakin aikana pysäköidä saisi vain 48 tuntia kerralla.

Mikään ei kuitenkaan lain kirjaimessa estä palaamasta saman tien takaisin ja pysäköimästä vaikkapa viereiseen ruutuun.

Kun tätä tekevät kymmenet, jopa sadat matkailuautot, syntyy tilanne, joka kiristää joidenkin asukkaiden sietokykyä.

Ristiriitaista tietoa valvonnasta

Fuengirolan kaupunki on ilmoittanut, että paikallispoliisi valvoo matkailuautojen pysäköintiaikoja feria-alueella, ja tarvittaessa hätistää liian pitkään viipyneet autot pois. Tarvittaessa poliisi voi kirjoittaa myös 300-750 euron suuruisen sakon.

Kävimme maanantaina 24. maaliskuuta tutustumassa tilanteeseen Fuengirolan feria-alueella.

Ensimmäinen silmämääräinen havainto oli, että keskitalven ruuhka-aikoihin verrattuna matkailuautoja oli alueella huomattavasti vähemmän. Silti kuitenkin kymmeniä.

Liekö syynä autojen vähenemiseen viimeaikainen kirjoittelu, poliisin toiminta vai kenties vain se, että kevään saapuessa moni alkaa ajella kohti pohjoista.

Vaikka kaupunki on kertonut poliisin valvovan aluetta jopa tehostetusti, saamme itse alueelta hyvin toisenlaista viestiä.

Kahden eri suomalaisautokunnan kanssa keskusteluissa käy ilmi, etteivät he ole kohdanneet alueella poliisin puuttumista lainkaan.

– Minulla on nyt ollut auto kuukauden tässä samassa ruudussa, eikä kukaan ole tullut sanomaan mitään, kertoo nimettömänä pysyttelevä suomalaismies.

Lue myös: Fuengirolaan avautui luksusleirintäalue: tämän verran yöpyminen maksaa – katso kuvat

Omaa parkkipaikkaa ei ole luvassa

Fuengirola ei tietenkään ole yksin kasvavien asuntoautomassojen edessä. Sama ilmiö on nähtävissä esimerkiksi Aurinkorannikolla lähes joka kaupungissa.

Fuengirolalla on kuitenkin yksi lisähankaluus muihin kaupunkeihin verrattuna: sen pieni koko.

Kaupungissa ei ole erillistä, asuntoautoille osoitettua pysäköintialuetta, eikä sellaista kaupungin johdon mukaan olla suunnittelemassakaan. Syyksi on ilmoitettu juuri kaupungin pieni pinta-ala, vapaat maat tarvitaan muuhun käyttöön.

Lisäksi karavaanareille suunnattu pysäköintialue tarkoittaisi merkittäviä investointeja infraan. Sähköt ja viemäröinnit muun muassa pitäisi huolehtia.

Kaupungin haluttomuuden matkailuautoilijoiden hätistelyyn voi ymmärtää myös siinä mielessä, että aivan kuten kuka tahansa muukin, he tuovat rahaa kaupunkiin käyttämällä paikallisia palveluita.

Lue myös: 79-vuotias suomalainen rumpali- ja sirkuslegenda asuu talvet Fuengirolan parkkipaikalla – selvisi aivoinfarktista

Parempaa sääntelyä vaaditaan

Asuntoautotilanne on noussut Fuengirolassa myös politikoinnin välineeksi. Äärioikeistolaiseksikin luonnehditun VOX-puolueen paikallinen edustaja Antonio Luna on muiden muassa kritisoinut äänekkäästi tilannetta ja sitä, miten Fuengirolan kaupunki on asiaa hoitanut. Hänen mukaansa kaupungin pitää alkaa säännöstelemään tätä turismin muotoa tehokkaammin.

Sääntelyn perään kuuluttaa myös Andalusian karavaanareiden yhdistyksen (Asandac, Asociación De Autocaravanistas Andaluces) puheenjohtaja José Luis Quintero.

– Tämä ei ole pelkästään Fuengirolan ongelma, vaan kyseessä on yleinen ilmiö koko rannikolla, Quintero totesi Diario Surin haastattelussa.

Hän sanoo tiedostavansa, että matkailuautoliikenteessä on ongelmia, koska jotkut autoilijat väärinkäyttävät pysäköintialueita, mutta samalla hän siirtää vastuuta kaupungeille. Quinteron mukaan kaupunkien tulisi ottaa vastuu tilanteen sääntelystä.

Kysymys kuuluu, pitäisikö Fuengirolan ottaa mallia naapurikaupunki Benalmádenasta, missä järjestettiin asian tiimoilta mittava ratsia noin vuosi sitten.

Benalmádenassa on, toisin kuin Fuengirolassa, matkailuautoille erotettu pysäköintialue feria-alueen yhteydessä. Järjestetyssä ratsiassa paikallispoliisi hääti alueelta valtaosan peräti 200 sinne pysäköidystä matkailuautosta, koska alue on mitoitettu vain 29 matkailuajoneuvolle.

Lue myös: Suomalaismatkailijat välttyivät tuholta viime tingassa – Mersu rysäytti Fuengirolan leirintäpaikalle

Jaa tämä artikkeli
1 kommentti
  • Ai ai, huvittaa. Tuntuu jotenkin samanlaiselta kuin Rovaniemellä, jossa turistit eli lyhytvuokraajat (airbnb) ovat vallanneet kaupungin. Kyllä vain, kaupunki on jo määrännyt sakkoija, ellei toiminta lopu. Lakia ei vielä ole, sitä sorvataan.
    Jossakin muualla ulkomailla toimeen on tartuttu, mutta mitenkäs siellä teillä?
    r. Sinikka, jonka kotikaupungissa on vielä lunta, tosin vettä sataa, ja matkailijoita näkyi olevan aika lailla.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *