Matka Costa Tropicalin sydämeen hellii aisteja: ihania luomuhedelmiä ja rommin saloja

Retki Aurinkorannikon pohjoispuolella sijaitsevaan Costa Tropicaliin tarjoaa eksotiikkaa, maisemia ja makuja. Tässä yhden matkalaisen kokemuksia.

Fuengirola.fi
5 min lukuaika
Hedelmiä, rommia ja miellyttäviä maisemia tarjoaa Costa Tropicalin retki.

Costa Tropical on viehättävä ja lämminhenkinen rannikkokaistale Andalusiassa, Nerjan pohjoispuolella, ja se vastaa Granadan maakunnan Välimeren rannikkoa.

Se on tuntemattomampi kuin eteläinen naapurinsa Costa del Sol eli Aurinkorannikko, mutta siksi sinne onkin mielenkiintoista päästä tutustumaan. Meriatur-matkatoimisto aloitti Costa Tropicalin retket tammikuun lopulla, ja sain ilon olla mukana neitsytmatkalla .

Pari talvea jo rannikolla asuneena olen onnistunut olemaan ylittämättä maakuntien rajan. Mikä Costa Tropical oli ensimmäinen kysymys kun Meriatur lanseerasi uutuusretkensä tälle keväälle.

Voit katsoa retkivideon tämän artikkelin lopusta.

- Mainos -

Costa Tropicalin ilmasto on nimensä mukaisesti subtrooppinen, ja siksi melko lämmin ympäri vuoden. Sierra Nevadan lumihuippuiset vuoret reunustavat Costa Tropicalia ja luntahan mekin siellä huippujen päällä näimme. Bussimatkamme vei pitkin kauniita vuoristoteitä läpi hedelmäviljelmien ja vuohilaumojen.

Ajomatkaa Fuengirolan seudulta kertyi puolisentoista tuntia.

Luomuhedelmätilan emäntä Rita esitteli eksoottista hedelmätarjontaansa.

Salmorejoa ja eksoottinen herkkulautanen

Ensimmäisenä meitä odotti ihastuttava, yli 200 vuotta sitten rakennettu maalaistalo eli finca ja fincan hurmaava emäntä Rita.

Rita emännöi luomutilaansa jo neljännessä polvessa. Ritan äiti hääri kodin keittiössä ja valmisti seurueellemme maistuvan ja hyvin terveellisen lounaan. Alkudrinkkinä saimme raikasta ja ihanan kylmää sangriaa, oman tilan vastapoimituilla omenilla höystettynä tietty.

Lounaskeittona tarjoiltiin salmorejo-keitto. Salmorejo on kylmä tomaattikeitto eikä ihan niin tunnettu kuin gazpacho. Salmorejoon lisätään jo valmistusvaiheessa vaaleaa leipää, joka tekee keitosta täyteläisen ja kermaisen. Ritan äiti oli ripotellut keiton pinnalle murskattua kananmunaa ja iberico-kinkkua. Herkullista!

Herkullinen, kylmä salmorejo-keitto oli mainio lounas.

Jälkiruokana oli uskomattoman herkullinen hedelmälautanen. Rita oli onneksi kertomassa, mitä kaikkea lautanen sisälsi:  mangon, papaijan, karambolan ja kumkvatin lisäksi muutama muukin erikoisuus, joista ilman Ritan apua ja syöntiohjeita ei olisi kyllä arvaamallakaan selvinnyt.

Ehdottomasti eksoottisin hedelmäkokonaisuus mitä olen koskaan syönyt ja kaikki todellakin poimittu heidän omalta tilaltaan. Jotta hedelmäkokemus olisi vieläkin eksoottisempi,  saimme vielä juoman, joka oli tehty kumkvatista, appelsiineista ja cherimoyasta. Cherimoya vahingoittuu helposti eikä sen vuoksi kestä pitkää kuljetusta. Siksi tämä cherimoya (suomeksi kirimoija tai annoona) on meille suomalaisille melko tuntematon.

- Mainos -

Täällä Aurinkorannikolla sitä kyllä myy jokainen vihanneskoju. Kokeilemisen arvoinen tämä hyvin erikoisen näköinen hedelmä. Sen maku on päärynämäisen pehmeä ja mukavan makea, mutta siemeniä ei kannata pureskella, sillä niissä on laksatiivisia vaikutuksia. Ne on toki helppo kokonsa puolesta välttääkin.

Suomalaisretkeläiset pääsivät maistamaan taatusti tuoreita eksoottisia hedelmiä lautasilta.

Rommi tuoksui ja maistui

Tämän aurinkoisen ja piristävän hedelmätarhan jälkeen lähdimme tutustumaan rommitehtaaseen, vanha perheyritys sekin. Kyseinen Monteron rommitehdas on nykyisin ainoa yleisölle avoinna oleva tehdas koko Euroopassa. Rommin saloihin meidät tutustutti englantia hyvin puhuva opas Laura.

Aikanaan Amerikasta tuotettuja, vanhoja tynnyreitä oli käytävillä kolmessa kerroksessa ja rommin tuoksu leijaili tilassa.

Kaikki me toki kiinnostuneena kuuntelimme rommin tuotannon ja sokeriruokokasvatuksen historiaa, mutta olihan vierailun odotetuin tähtihetki itse maistatus.

Laura maistatti meillä kolmea eri heidän valmistamaa tuotetta: viisi vuotta ja kymmenen vuotta vanhaa rommia sekä kahvirommi-likööriä. Kaikkia näitä sai tuotteita sai tietysti myös ostaa ja kyllä sieltä pulloja lähti suomalaisbussiin mukaan. Ja olihan siellä pakettitarjouskin: kaikkia mahdollisia monta pulloa ja suorastaan ”tukkuhintaan”.  Edullista, varsinkin meille suomalaisille.

Rommitilalla riitti tynnyreitä.
Costa Tropicalin maisemat olivat upeat.

Hedelmän rakastajan unelmamatka

Päivän aikana pääsimme myös omaan tahtiin tutustumaan Almuñecarin kaupunkiin, joka tarjosi paljon kiinnostavaa historiaa jo foinikialaisten ajoilta lähtien.

Harmillista kyllä osuimme kauounkiin juuri siestan aikaan, jolloin suurin osa palveluista oli kiinni. Jatkossa kaupunkivierailu tehdään retkillä eri aikaan, jotta Almuñecarista saa enemmän irti.

Mutta kyllä tämä oli hedelmien rakastajan unelmamatka. Olen syönyt hedelmiä lapsesta saakka, mutta koskaan en ole päässyt vierailemaan hedelmätilalla, enkä varsinkaan maistamaan tuoreena poimittuja, näin eksoottisia ja erilaisia antimia. Tosin eihän se rommitehdaskaan kylmäksi jättänyt.

- Mainos -

Teksti: Raija Sailos, kuvat: Raija Sailos ja Jari Peltomäki.

Meriatur tekee Costa Tropicalin retkiä tiistaisin 18.2., 11.3., 1.4. ja 22.4. Voit tutustua ja varata oman kokopäiväretkesi tästä.

Meriatur.com kuuluu samaan Centro Finlandian yritysryppääseen kuin Fuengirola.fi, FugeFM, ravintola Kukko ja FuengirolaOffices.

Jaa tämä artikkeli
Jätä kommentti

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *