Lukuaika: Málagassa on puolet vähemmän vuokra-asuntoja tarjolla, kuin vuosi sitten

Málagassa on puolet vähemmän vuokra-asuntoja tarjolla, kuin vuosi sitten

Idealista-asuntoportaalin tutkimus osoittaa, että tällä hetkellä Málagan maakunnan vuokra-asuntokanta on pienentynyt 43 % vuoden 2021 ensimmäiseen neljännekseen verrattuna ja maakunnan pääkaupungissa luku on 50 %.

Toisin sanoen Málagassa on nyt puolet vähemmän vuokra-asuntoja tarjolla kuin vuosi sitten.

Málagan kaupungin vuokra-asuntokannan vähenemistä kuvaava prosenttiluku on yksi koko Espanjan suurimmista, sillä maan keskiarvo vuokra-asuntokannan laskussa on 37 %.

Vastaavasti Espanjan suurimmat prosenttiluvut löytyvät Barcelonasta (58 %) Geronasta (62 %) ja Granadassa vuokra-asuntokannan väheneminen on jopa 64 % viime vuodesta.

- Mainos -

 

Vuokra-asuntokannan lasku kertoo käänteisesti talouden elpymisestä

 

Pandemiasta aletaan selvitä ja Málagan talous aktivoituu jälleen. Yhä useammat teknologiayritykset ja muidenkin alojen yritykset saapuvat ottamaan jalansijaa Málagassa ja vakiinnuttamaan asemaansa markkinoilla. Yritysten mukana tulee myös lisää ihmisiä asumaan alueelle.

Yksi Málagan tärkeimmistä talouteen vaikuttavista toimialoista on matkailu. Matkailun elpymisen seuraukset näkyvät myös vuokra-asuntomarkkinoilla nopeasti.

Matkailun elpyminen ja työntekijöiden lisääntyminen matkailualalla lisää paitsi työllisyyttä, niin nostaa myös vuokrahintoja kysynnän ja tarjonnan lakien mukaisesti.

Talouden pyörän pyörähtäminen jälleen mukavaan vauhtiin vaikuttaa myös siihen, että vuokra-asuntoja on markkinoilla vähemmän tarjolla, kuin vuosi sitten. Useat vuokra-asunnot on annettu pitkäaikaiseen vuokrakäyttöön tai vuokrattu jo turisteille.

Vuokra-asuntoja on siis vähemmän tarjolla, mutta niiden kysyntä kasvaa. Tilanne merkitsee vääjäämättä hintojen nousua vuokra-asuntomarkkinoilla.

- Mainos -

Infojobs ja Fotocasa ovat tällä viikolla julkaisseet tilastojaan, ja niiden mukaan Málagan maakunnan keskivuokrahinta on ylittänyt 10 euroa / m2.

80 m2 asunnon vuokraaminen maksaa jo nyt keskimäärin 810 euroa / kk.

Kun otetaan huomioon, että (Infojobsin ja Fotocasan) tutkimusten mukaan Málagan bruttovuosipalkka on 23 496 euroa, menee palkasta 41 % vuokran maksamiseen.

Kysynnän ja tarjonnan välisestä jännitteestä johtuen, Málagan maakunta on nyt yksi Espanjan kalleimmista paikoista asua vuokralla.

Muita alueita Espanjassa, jossa vuokra ylittää 10 euroa / m2 ovat Málagan lisäksi Madrid, Barcelona, Baleaarit ja kolme Baskimaan maakuntaa.

 

Andalusiassa yleisin vuokrahinta on noin 7 euroa / m2

 

Jos Málagaa vertaa muuhun Andalusiaan, voi hintaero vuokrissa olla paikoin todella suuri.  Esimerkiksi ”Oliiviöljyn maailman pääkaupungissa”, Jaénissa vuokra-asunnon neliöhinta on 5,5 euroa /m2, eli talon voi vuokrata jopa 420 eurolla /kk.  Lähes puolet Málagan kaupungin hinnasta.

- Mainos -

Andalusiassa yleisin vuokrahinta on noin 7 euroa /m2. Esimerkiksi Huelvassa ja Cádizissa vuokrahinta on yli 8 euroa /m2, kun taas Sevillassa se on 9,3 euroa /m2.

Myös autotallien vuokrahinnat ovat nousseet.

Espanjan autotallien ja parkkipaikkojen kumulatiivinen hintavaihtelu* vuoden 2021 lukujen tutkimuksen mukaan on noussut. Málagan kaupungin parkkipaikan keskimääräinen vuokrahinta nousi vuodessa 1,8 % eli noin 74 euroon.

(*Kumulatiivinen hintavaihtelu perustuu Fotocasa Real Estate Indexiin, joka vertailee seitsemän, viime vuoden joulukuussa vuokratun autotallin hintoja)

Sijoittajille mukava tieto on, että yleisesti ottaen asunnon, toimiston, liiketilan tai parkkipaikan ostaminen Málagassa myöhemmin vuokrattavaksi on hyvää bisnestä. Kiinteistön vuokraaminen antaa sijoitukselle korkean tuoton, joka on lähes 10 %.

Artikkelin kirjoittaja

Niina Sinisalo
Mainos
Jatka lukemista
Sää
Mainos
Viikon kysymys

Mikä maa voittaa jääkiekon maailmanmestaruuden?

Katso tulokset

Loading ... Loading ...