Maailman tapahtumien ytimessä

Työ toimittajana on johdattanut Maija Salmen monenlaisiin seikkailuihin niin Espanjassa kuin Latinalaisessa Amerikassa. Hän työskentelee Ylen Espanjan toimittajana.

– On kiinnostavaa päästä seuraamaan maailman tapahtumia lähietäisyydeltä, hän toteaa.

Espanjan poliittinen tilanne on pitänyt hänet melko kiireisenä viime aikoina.

- Mainos -

– On ollut vaaleja, Katalonian katumellakoita ja kriisiä kriisin perään. Välillä olisi kiva päästä uutisoimaan muutakin kuin poliittisia umpisolmuja. Espanjassa tapahtuu muutakin.

Barcelonan mellakat ovat osuneet lähelle hänen asuinpaikkaansa. Niiden keskeltä Maija on löytänyt itsensä jo monta kertaa. Tappelut ovat olleet hurjia.

Maija oli myös paikalla, kun Barcelonan lentokenttä muuttui tuhansien mellakkatantereeksi.

– Mielenosoittajat valtasivat lentokentän ja ajautuivat mellakoihin poliisin kanssa. Mielenosoittajat provosoivat, mutta myös poliisit käyttivät todella kovia otteita, kertoo Salmi.

Hän on itsekin juossut mellakoiden keskellä karkuun ja väistellyt ammuttuja kumipalloja sekä kiviä.

– Kataloniassa on ollut vahvaa vastakkainasettelua itsenäisyyttä kannattavien ja vastustavien välillä. Yhteenottoja osattiin odottaa, mutta raivo repesi lokakuussa todella pahasti ja kovalla tavalla.

Barcelonassa voi Maijan mukaan viettää tavallistakin elämää. Poliisin lisääntynyt läsnäolo kuitenkin näkyy kaupungissa selkeästi.

– Kaikkeen myös tottuu. Itseäni auttaa tilanteessa se, että olen ulkomaalainen.

- Mainos -

Vaarallisia polkuja

Maija Salmen toimittajan ura alkoi Fuengirola-lehdestä, jonne hän teki työharjoittelun ja jäi sen jälkeen töihin muutamaksi vuodeksi. Espanjan kielen hän oppi jo ollessaan vaihdossa Chilessä.

Uraansa hän jatkoi freelancerina erikoistuen Espanjaan ja Latinalaiseen Amerikkaan.

Hän kirjoitti eri lehtiin ihmisoikeuksista ja siirtolaisista, kuten Marokosta Espanjaan ja Meksikon halki Yhdysvaltoihin pyrkivien siirtolaisten kohtaloista.

Maija on kirjoittanut myös kaksi tietokirjaa. Hänen esikoisteoksensa on Paholaisen juna, joka kertoo Meksikon halki kulkevista siirtolaisista.

Kirjaa varten Maija asui siirtolaisten turvakodeissa junan reitin varrella, ylitti siirtolaisten kanssa laittomasti Guatemalan ja Meksikon välisen rajan sekä nousi pahamaineisen junan kyytiin.

– Matkoillani olen oppinut sen, että vaikka maailma on joskus paha, suurin osa ihmisistä on hyviä. Pahiksia on lopulta aika vähän, vaikka uutisista voi saada kuvan, että maailma on pahuutta täynnä.

Maija mieluummin luottaa ja pettyy sen sijaan, että suhtautuisi epäluuloisesti kaikkea kohtaan.

- Mainos -

– Vaikka menisi miten hirveään paikkaan, suurin osa ihmisistä on ihania ja hyviä.

Salmi on tehnyt myös tietokirjan yhdessä Meeri Koutaniemen kanssa. Yhdessä he pääsivät pahamaineiseen Ilopangon naisvankilaan El Salvadorissa haastattelemaan vankeja.

Kirjoittavana toimittajana hän ei ollut koskaan ajatellut televisio- tai radiotoimittajan uraa, mutta mieli muuttui, kun hänelle kerrottiin pian vapautuvasta Ylen Espanjan toimittajan paikasta.

– Olen ollut aina peloton ja halunnut kokeilla uusia asioita, vaikka jokin asia kauhistuttaisi. Aluksi varsinkin suorat lähetykset jännittivät minua, mutta koko ajan tässä oppii lisää.

Mokia ei kannata Maijan mielestä liikaa murehtia, sillä kukaan ei kuole, vaikka toimittaja mokaisi.

Haaveena dokumentit

Maija Salmi on ollut töissä Ylellä jo reilun vuoden ja matkustanut työnsä puolesta paljon.

– Erään nettisovelluksen mukaan olen matkustanut elämäni aikana niin paljon, että 80 prosenttia matkasta kuuhun on täynnä.

Maija on joutunut maailmalla myös pelottaviin tilanteisiin. Esimerkiksi Venezuelassa Salmi oli mielenosoittajien keskellä, kun poliisi heitti kyynelkaasupommeja. Meksikossa junaraiteilla taas odottivat jengiläiset.

– Vaikka nämä ovat ikäviä tapahtumia, en haluaisi poistaa kokemuksia. On tärkeää saada nähdä itse, miten ihmisiä kohdellaan.

Maija ei pyri ottamaan työssään turhia riskejä, mutta ei hän voi riskejä välttääkään.

– Olen oppinut matkoilla luottamaan itseeni ja kestämään yksinäisyyttä. Olen itse oma tukeni ja turvani. Maailmalla itsensä kanssa on oltava hyvissä väleissä, tietää Salmi.

Maailmalta hän on löytänyt myös upeita ystäviä ja kuullut uskomattomia tarinoita.

– Parasta työssäni on uuden oppiminen ja ihmisten tapaaminen. Pääsen seuraamaan hyvin läheltä, mitä maailmassa tapahtuu. Pääsen näkemään merkittäviä asioita.

Tulevaisuudessa Maija haluaisi tehdä myös dokumentteja, sillä hän on innostunut audiovisuaalisesta kerronnasta. Dokumentteja hän haluaisi tehdä ainakin ihmisoikeusteemoista.

– Minua kiinnostaa suurten linjojen kertominen pienten ihmisten kautta.

KUKA?

  • Maija Salmi
  • 34 vuotta
  • Ylen Espanjan toimittaja ja tietokirjailija
  • Asuu Barcelonassa
  • Harrastaa joogaa, jumppaa, koiria ja lukemista

Sonja Riihikangas

Jaa artikkeli:

Mainos
Jatka lukemista