Lukija pyytää apua: mitä tehdä, kun naapuri savuttaa ja saastuttaa Aurinkorannikolla?

Fuengirola.fi:n lukija kirjoittaa kotiaan piinaavasta savuongelmasta.

Fuengirola.fi
Fuengirola.fi
2 min lukuaika
Lukijan lähettämä kuva naapuriasunnon savupiipusta Espanjan Aurinkorannikolla – kyseinen piippu on "ainoa käytöstä mustunut koko taloyhteisössä".

Jos naapuri on päättänyt säästää sähköä ja polttaa takkaa lämmitystä varten illasta yöhön ja joskus aamuisinkin, niin voiko tätä pitää normaalina?

Tässä tapauksessa alimman terassitalon savupiippu päättyy toisen kerroksen tasolle ja tursuttaa savua 3. ja 4.kerroksen asuntoihin. Savu tunkeutuu asuntoihin, vaikka ikkunat olisivat kiinni.

Taloyhtiö on toistaiseksi voimaton, koska kukaan ei tiedä, voiko takan polttamisen kieltää. Mitä sanovat lehden lukijat. Onko jollain syvempää tietoa? Olisiko tämän holtiton savusaasteen tuottaminen kiellettävissä. 

Polttaja saa haisevat puunsa varmaan joltain maaseutukaverilta, muuten puut olisivat kalliimpia kuin ilmalämpöpumput.

- Mainos -

Vastikään Ylen tv-uutiset kertoivat siitä, että Helsinki suunnittelee polttomoottoriautojen käytön kieltoa keskustassa ilman puhtauden takia. Tämä on toteutettu jo mm. Tukholmassa.

Onko lukijoissa lääkäreitä, tuomareita tai ihan vaan Espanjan säännöstöjen tuntijaa? Tietääkö kukaan, voiko esimerkiksi taloyhtiö kieltää savuttavien takkojen käytön tai viranomaiset panna käyttökieltoon takat, joiden savupiiput eivät ulotu tarpeeksi korkealle. Mikä viranomainen olisi oikea?

Savu on erittäin haitallista ihmisille, joilla on keuhko-oireita, taipumus astmaan tai herkkä hajuaisti. Savutus yöllä myös herättää varmasti.

Jos Sinulla on syvempää tietoa asiasta tai vaikkapa ohje kääntyä jonkun viranomaisen puoleen Málagasta länteen, niin tämän kirjoittaja on kiitollinen.

Eikö ole niin, että ”kysyvä ei tieltä eksy” tai ”ei se ole tyhmä, joka ei tiedä, mutta se on, joka ei kehtaa kysyä neuvoa viisaimmilta”.

Savustettu perhe Aurinkorannikolta

Lukijoilta-palstan kirjoituksia voi lähettää osoitteeseen toimitus@fuengirola.fi. Toimitus pidättää oikeuden julkaista, otsikoida ja editoida kirjoituksia. Mikäli haluat kirjoittaa nimimerkillä, henkilöllisyytesi jää toimituksen tietoon.

Jaa tämä artikkeli
2 kommenttia
  • Hei,
    en tunne tarkalleen nykyisen normin sisältöä, mutta on selvää, että taloyhtiön täytyy tietää – tai jos ei tiedä, niin pitää ottaa selvää – siitä, miten tilanteessa tulee toimia. Puu- ja pellettilämmitteisiä takkoja ja uuneja koskeva lainsäädäntö on uusittu vuonna 2022, joten sitäkin suuremmalla syyllä siitä on aivan varmasti saatavissa virallista tietoa. Erityisesti, jos ongelma koskee useampia asuntoja (ja talvi on vasta aluillaan), on syytä painostaa taloyhtiötä selvittämään ja puuttumaan asiaan. Jos he eivät ryhdy toimeen, asiaa voi yrittää selvittää suoraan kaupungintalon kanssa, mutta siihen saattaa tarvita ammattiapua, ainakin tulkin, jos ei jopa jotain asianajajaa tai gestoria.

  • En olisi ikinä uskonut että tämmöisestä asiasta joku keksii mennä valittamaan.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *