Tästä ei ole kysymys, vaikkakin tietyt tahot väittävät Espanjan kulutusministerin, Alberto Garzónin,
vaativan sitä.
Myrsky nousi vesilasiin ministerin tuomitessa niin sanotut macrogranjat, äärimmäisen suuret karjatilat, joihin ahdetaan tuhansia eläimiä tyydyttämään lihan nälkää. Pienviljelijöiden liitto vaati niiden kieltämistä vuonna 2018.
Antamassaan haastettelussa The Guardian-lehdelle, Garzon antoi kiitosta perinteiselle karjankasvatukselle. Ahtaisiin oloihin sijoitetut eläimet ovat stressaantuneita. Asiantuntijat huomauttavat, että stressatun elämen liha ei ole samaa laatua kuin onnellisen.
Mutta kulman takana odottaa myös toinen tosiasia: päästöt, jotka saastuttavat ilmaa ja maata, joka sitten lopuksi ajautuu veteen. Vuosien 2007 ja 2020 välillä sianlihan tuotanto nousi 36 prosentilla. Vuonna 2020 päästettiin 99 miljoonaa kiloa metaania ainoastaan Espanjassa. Vuosien 2010 ja 2019 aikana ammoniakkipäästöt ylittivät 27 prosentilla sallitun määrän.
Jotkut tahot ovat vielä väittäneet, ettei näitä “megatiloja” ole olemassakaan Espanjassa. Tosin ovat oikeassa,”macrogranjoille” ei ole virallista määrittelyä. Kuinkahan moni on tietoinen, että viime joulukuussa Euroopan komissio haastoi Espanjan Euroopan unionin tuomioistuimeen “megatilojen” luvattomista päästöistä: metaani, ammoniakki ja nitraatti liian korkealla. Kuinka on mahdollista, jos näitä tiloja ei olekaan olemassa.
Ei ministerin tarvitse tukkia suutaan vain siksi, että on ministeri. Kuvitelkaa, jos entisessä Neuvostoliitossa, joku älykäs olisi hoksannut, ettei Lada olekaan maailman paras auto. Edessä olisi ollut menolippu Siperiaan. Nyt on sama ilmapiiri Espanjassa ja ministerille näytetään ovea.
Katsokaapa “Don´t look up”.
Kimmo Sahlman